Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

UE va propune reducerea obligatorie a consumului de electricitate şi o taxă pe profiturile companiilor energetice

UE va propune reducerea obligatorie a consumului de electricitate şi o taxă pe profiturile companiilor energetice

Comisia Europeană va propune o ţintă obligatorie pentru reducerea consumului de electricitate şi o taxă pentru a direcţiona profiturile companiilor energetice spre susţinerea consumatorilor care se confruntă cu dificultăţi, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg, citat de Agerpres.

În cursul acestei săptămâni, Executivul comunitar urmează să îşi prezinte propunerile, care vor avea nevoie însă de aprobarea statelor membre. O reuniune a miniştrilor europeni ai Energiei care a avut loc vinerea trecută a scos în evidenţă existenţa unor viziuni diferite în interiorul blocului comunitar şi deocamdată nu este clar cât de mult din planul preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, va supravieţui negocierilor.

Potrivit documentului consultat de Bloomberg, Comisia European va propune ca cele 27 de state membre UE să introducă "o contribuţie excepţională şi temporară" din partea companiilor care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare pe baza profiturilor suplimentare taxabile realizate în anul fiscal 2022.

De asemenea, Executivul comunitar va propune două ţinte cu privire la reducerea cererii de electricitate: un obiectiv privind reducerea consumului general şi un obiectiv obligatoriu privind reducerea cererii în timpul anumitor ore în care se înregistrează un vârf de consum.

Printre propunerile Comisiei se va regăsi şi o plafonare a veniturilor excesive generate de acele companii care produc electricitate din alte surse decât gaze naturale, prin intermediul unei limite impuse preţului electricităţii generat din tehnologii precum regenerabile, lignit sau energie nucleară.

Acest document de lucru trebuie aprobat de comisarii europeni în cursul zilei de marţi, înainte ca preşedinta von der Leyen să îi prezinte detaliile în discursul său anual privind "Starea Uniunii", programat pentru ziua de 14 septembrie cu prilejul şedinţei plenare a Parlamentului European la Strasbourg. 

foto depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

Din păcate UE habar nu are despre ce vorbește.
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Așteptăm cu nerăbdare ziua in care se va dezmembra U.E. să ne mai lase cu politicile lor de 2 lei. Problema e... ce facem cu tradatorii de la putere care ne vând țara la kg?
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

1) UE are taxe atat de mari si nocive incat nicio corporatie mare care produce ceva nu a mai ramas aici, toate sunt is US si China. Ne taxeaza la greu dar tam***** de la Buxeles, din confortul lor, nu realizeaza asta si continua sa o faca in continuare. Nenorocitii vor sa controleze ei tot. 2) noi in casa in ultimii ani am tinut temperatura iarna pe aprox 19 grade din cauza banilor. Nu mori dar nici nu e fain. Si mi-am dat seama ca asta e limita maxima la care poti cobora. La 17-18 grade deja te racesti (chiar si noi oameni sanatosi) si peretii fac mucegai. Deci UE vrea sa ne forteze la maxim, sa platim de 5 ori mai mult pe gaz si sa stam la limita confortului/sau in curand a existentei. Asta se intampla cand doar elitele conduc, ii trateaza pe restul ca pe sclavi si li se pare normal. Cum s-a putut pana acum sa avem preturi normale la energia de orice fel si acum (cica din vina razboiului, rusilor, pandemiei, etc...) platim de 5 ori mai mult (asa ar fi fara plafonare, si cu plafonare platim dublu si banii nostri nu mai merg la sectorul medical de exemplu)? Asta nu e datorita pandemiei si razboiului, e datorita sistemului economic in care traim: bancile ii imprumuta pe smecheri la infinit si daca nu mai pot plati declara insolventa si gata. Statul arunca cu bani cu nemiluita. Diferente mari intre sectorul privat si stat. Dolarul (si toate monedele de fapt) nu e indexata la nimic real (aur, asset-uri imobiliare) si asta inseamna ca bani care nu exista se pot printa mereu si mereu si pot fi dati la smecheri. Din cauza asta sunt toate scumpe, nu din cauza razboiului sau ce ne vara ei pe gat. 3) M** UE, si Iohannis, si PSD, si USR si toate papusile care regurgiteaza propaganda oficiala !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus