Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Doi arhitecți deschid un muzeu de tipografie în centrul Sibiului. Una dintre tipografii este mai veche decât Podul Minciunilor

Doi arhitecți deschid un muzeu de tipografie în centrul Sibiului. Una dintre tipografii este mai veche decât Podul Minciunilor

Sibienii Delia și Tudor Petrescu vor deschide săptămâna viitoare un muzeu - atelier de tipografie. Situat în apropiere de Podul Minciunilor, muzeul le va oferi sibienilor posibilitatea de a vedea tipografii vechi, dar și de a lua parte la ateliere prin care să învețe secretele tipăritului tradițional.

Delia și Tudor sunt arhitecți și pasionați de artă și de patrimoniu. Muzeul pe care cei doi îl deschid este un proiect făcut din fonduri private și reunește pasiunea lor pentru artă și istorie.

„Produsele și serviciile pe care le vom oferi noi sunt vizitare cu demonstrație și ateliere de tipografie tradițională pentru copii, pentru adulți, persoane defavorizate, oameni în vârstă. Toate literele de metal și de lemn se aranjează cu mâinile, este un proces întreg. Tipografia tradițională a durat cinci secole, toate cărțile de la 1.440 până în 1950-1960 s-au tipărit prin această metodă și noi la acest muzeu viu vom recrea această acțiune. Dacă nu vor să tipărească, oamenii pot doar să viziteze muzeul”, a explicat Delia pentru Turnul Sfatului.

De la pasiune, la muzeu

Pasionați de tot ceea ce înseamnă artă și lemn, în ultimii nouă ani cei doi s-au ocupat cu producerea bazată pe tipar înalt – wood types - litere tipografice din lemn. În portofoliul lor se numără mulți dintre cei mai renumiți artiști creatori de literă din lume, Erik Spiekermann, Martin Majoor, Rod McDonald, Richar Kegler, Dan Rhatigan. În prezent, cei doi și-au diversificat gama de servicii și produse în domeniul de accesorii tipografice și activități cultural artistice, educative în domeniul letterpress, prin care urmăresc protejarea și valorificarea tipografiei tradiționale.

„Noi, timp de nouă ani de zile, am produs aceste litere pentru export, sută la sută românești. Literele acestea cu care se tipărește au fost gravate de mână sau tăiate la pantograf și noi am inovat prin tăierea la routerul CNC. Așa am început, cu aceste litere pe care le-am exportat în America, în Germania, în Marea Britanie”.

Tipografie mai veche decât Podul Minciunilor

Tipografiile de la muzeul care va fi deschis de cei doi sunt luate din mai multe colțuri ale lumii, iar una dintre ele este mai veche decât Podul Minciunilor, povestește Delia. Evenimentul de deschidere a muzeului va avea loc marți, 20 septembrie, de la ora 18, în spațiul de pe strada Ocnei.

„De nouă ani de zile, noi tot cumpărăm din toată lumea, am cumpărat și piese și accesorii și unelte și litere din Germania, din Malta, din America. Una dintre ele este mai veche decât Podul Minciunilor, am cumpărat-o din Malta, de la un tipograf foarte renumit care o să vină marțea viitoare la inaugurare. Îi așteptăm pe toți cei interesați să ne treacă pragul marți, 20 septembrie, de la ora 18”, concluzionează aceasta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus