Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
12°C

ACTUALIZARE - Bandă specială pentru trei autobuze. Unii șoferi sunt nemulțumiți de prima arteră smart a Sibiului

ACTUALIZARE - Bandă specială pentru trei autobuze. Unii șoferi sunt nemulțumiți de prima arteră smart a Sibiului

La aproximativ un an și jumătate de la debutul lucrărilor de modernizare, prima arteră smart a Sibiului – Calea Dumbrăvii se apropie de finalizare. În ultimele săptămâni constructorul a turnat ultimul strat de asfalt și se lucrează în prezent la marcajele rutiere. La finalul investiției de peste 18 milioane de lei, pe Calea Dumbrăvii consemnăm, printre altele, prima bandă de circulație dedicată exclusiv transportului în comun. Spre deosebire de tronsonul de câteva sute de metri de pe Calea Cisnădiei, aici autobuzele Tursib au câțiva kilometri buni de prioritate. Dar unde vor merge ele?

Reporterul Turnul Sfatului a cerut companiei de transport în comun a Sibiului să precizeze care sunt autobuzele care vor folosi bandă unică de circulație și cât de utilă este ea pentru șoferii Tursib.

”Traseele care vor circula pe banda dedicată exclusiv autobuzelor de pe Calea Dumbrăvii sunt traseele 13, 15 şi traseul 22. Cu privire la utilitatea benzii pentru autobuze de pe Calea Cisnădiei, aceasta este cu siguranţă o ȋmbunătăţire considerabilă din punctul de vedere al circulaţiei autobuzelor, prin ȋnfiinţarea acesteia reducându-se considerabil timpii de aşteptare ȋn trafic, Calea Cisnădiei fiind una dintre zonele aglomerate din oraş”, au explicat oficialii Turisb. Din cele trei trasee enumerate, doar unul folosește întreaga bandă, 13, celelalte două, 15 și 22, circulând doar parțial.

Șoferii nu înțeleg marcajele

Spre deosebire de tronsonul de bandă de autobuz de pe Calea Cisnădiei, care este marcat complet cu roșu, banda de autobuze de pe Calea Dumbrăvii are alt tip de marcaj rutier, predominând săgețile care indică sensul unic. De asemenea, banda va fi separată de celălalt sens de mers prin delimitatoare din cauciuc, o parte fiind deja montate.

Fodor, despre Calea Dumbrăvii: disconfortul se apropie de final. Locuitorii reclamă ”prea mult beton”, înverzirea - programată pentru noiembrie

Toate aceste modificări, noi în sistemul de trafic al Sibiului, au stârnit nemulțumiri în rândul unor șoferi. În ultimele zile am primit pe adresa redacției mai multe mesaje de supărare din partea participanților la trafic. Alții și-au exprimat nedumeririle pe rețelele sociale.

”Este Calea Dumbrăvii cu dublu sens sau banda aceea este doar pentru autobuze și mașini ale serviciului de urgență, dar slab semnalizată?” se întreabă un șofer pe un grup de grafic, povestind înainte că deși a respectat indicatoarele rutiere s-a trezit că este claxonat și avertizat cu farurile de cei de pe banda opusă.

marcaje calea dumbravii

Aici trebuie precizat în primul rând că lucrările nu sunt finalizate, elemente ajutătoare în trafic urmând a fi adăugate. Constructorul, Terra Building, avea posibilitatea de a închide complet strada pentru a încheia lucrările în liniște, însă în urma consultărilor cu reprezentanții municipalității și date fiind valorile foarte ridicate de trafic din zonă, a luat decizia de a lucra în paralel cu șoferii. Un element de noutate care va lămuri în mare șoferii îl vor reprezenta panourile informative care vor fi amplasate la intersecțiile Căii Dumbrăvii cu străzile adiacente, toți participanții la trafic aflând că urmează să intre, temporar, pe o bandă dedicată exclusiv transportului în comun.

Pe de altă parte, reprezentanții Poliției Rutiere dau asigurări că regulile de circulație se aplică în continuare, existând riscul unor amenzi poate chiar al unor măsuri mai drastice.

”Șoferii trebuie să știe că bandă respectivă este destinată exclusiv autobuzelor și circulația autovehiculelor în sens invers este interzisă”, spune Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Nemulțumiri au și cei care lucrează în zonă, locurile de parcare fiind puține iar spațiul unde au lăsat mașinile în ultimul an devenind acum bandă de circulație pentru autobuze.

Primăria Sibiu cere părerea cetățenilor

În cursul zilei de astăzi, 21 septembrie, Primăria Sibiu a postat pe site-ul propriu un proiect de hotărâre suspus dezbaterii publice. Sibienii sunt rugați să precizeze dacă sunt de acord cu amenajarea a trei stații noi de autobuz pe Calea Dumbrăvii.

Proiectul de hotărâre vizează aprobarea modificărilor la Programul de circulație al transportului public de călători în Municipiul Sibiu începând cu data de 1 octombrie 2022. Astfel, se propune ca trei dintre cele patru stații să fie amplasate pe Calea Dumbrăvii: „Facultatea de Drept”, în dreptul clădirii Facultății de Drept a ULBS, „Ilarie Chendi” și stați „Agenția Tursib 2” la intersecția cu strada Bacovia.

„Având în vedere finalizarea proiectului de modernizare a străzii Calea Dumbrăvii din municipiul Sibiu, proiect prin care s-a amenajat o bandă dedicată transportului în comun, operatorul de transport – Tursib propune modificarea itinerariilor pe traseele 13, 15 și 22, începând cu data de 1.10.2022 (...)”, se menționează în raportul de specialitate a Direcției tehnice din cadrul Primăriei Sibiu.

Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris, până la data de 28 septembrie 2022, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul menționat, care poate fi consultat aici.

Mai durează două săptămâni

Oficialii Primăriei Sibiu au explicat pentru Turnul Sfatului că lucrările mai durează aproximativ două săptămâni.

”Pe Calea Dumbrăvii se lucrează în continuare, inclusiv la realizarea marcajelor, acestea urmând să fie finalizate în următoarele două săptămâni. Marcajele benzii speciale pentru autobuz sunt și acestea în lucru. În plus față de săgețile de pe carosabil aplicate deja, care marchează direcția de deplasare a mijloacelor de transport în comun și separatoarele care marchează banda specială, se vor aplica următoarele, cu avizul Comisiei de Circulație:

  • de-a lungul benzii se va înscrie marcajul BUS
  • la intersecțiile cu străzile adiacente si in zonele trecerilor de pietoni, banda dedicată transportului public va fi marcată cu vopsea de culoare roșie si vor fi montate indicatoare rutiere specifice care sa semnalizeze ca aceasta este dedicată exclusiv autobuzelor.”, au transmis redacției reprezentanții Primăriei Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

Carcotel

Acum 1 săptămână

Abia astept sa vedem rezultatul final al acestei maiestoase investitii din banul public. Da, este banda speciala pentru cateva trasee secundare, egal cu zero ca impact total asupra bunasatarii pasagerilor sau a fluidizarii traficului. Daca e sa o iei asa, banda "rosie" marcata pe Calea Cisnadiei este mult mai eficienta, are mai mult rost si a fost de "n" ori mai ieftin de implementat. Totodata asteptam sa fim informati legat de ce este asa SMART la aceasta "artera" de circulatie :) Ce am vazut pana acum a fost beton langa asfalt, asfalt peste beton si cateva petece de pamant care vor fi asa numitul "spatiu" verde cand va binevoi iarba sa creasca acolo. A se observa ghilimele!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 săptămână

ce legatura are banda speciala sau transportul in comun in general cu "bunastarea" pasagerilor???
Raspunde

Claudiu

Acum 1 săptămână

@Carcotel privste cu atentie imaginea care insoteste articolul; sus, in dreapta, vezi biciclistul ala in spatele autobuzului, iesit mult in exterior, pe banda 2 ? Mai smart de atat cu greu gasesti
Raspunde

Magda

Acum 1 săptămână

Nu inteleg rostul dezbaterilor publice dupa finalizarea lucrarilor.Cat de prosti ne credeti totusi?
Raspunde

Albu

Acum 1 săptămână

Din bulevard cu patru benzi sa faci sens unic Smart sau nu este oMare Prostie. Dacă vrei sa rezolvi problema traficului GĂSEȘTI RUTE ALTERNATIVE nu muți aglomerația pe alta artera prin sensuri unice. De zeci de ani avem aceleași ieșiri din oraș. Nu exista înțelegere cu localitățile limitrofe e treaba celor care se ocupa cu asta. Nu reușesc sa plece sa vina alții. Sens unic înseamnă consum in plus de carburant pentru riverani care trebuie sa iasă pe la un capăt și sa ocolească sa între pe la celălalt capăt ca sa ajungă de unde a plecat. Unde e economia. Sens unic din bulevard cu patru benzi arată bine la tv, arată bine pentru turiști dar e o pacoste pentru locatarii care pierd timp și bani pentru ocoliți fără rost. Dar la ei nu se gândește nimeni.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

bă, da nu se poate face nimic în Sibiu, fără să vă trimită de la ferma de postaci să lălăiți aceleași manele roșu-haurii
Raspunde

Silviu

Acum 1 săptămână

”arată bine pentru turiști” - chiar nu arata bine pentru turisti, toata vara ii gasesti ratacind cu masina prin Hipodrom in cautarea drumului spre Paltinis sau spre Muzeul Astra.
Raspunde

Radu

Acum 1 săptămână

Benzile de autobuz trebuie folosite de Uber, Bolt și taxi. Așa e normal și așa e peste tot
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 săptămână

cel mai bine sa fie folosite de TOATA LUMEA!!!
Raspunde

Radu

Acum 1 săptămână

Subiect 2, de ce se întrerupe pista de biciclete la fiecare intersecție? Chir atât de penibili sunteți toți în primărie. Voi nu vedeți ce e in afara, nici măcar să copiați lucrurile bune nu sunteți capabili
Raspunde

Io

Acum 1 săptămână

Idei preluate de “dincolo” si aplicate prost! Oricum, in ultimii ani, ideile venite de la occidentali sunt tot mai proaste!
Raspunde

Dany

Acum 1 săptămână

Caragiale, versiunea eco moderna :))) or bifat aia la primarie proiectu, o intrat cascavalu, beneficiarii sa behaie
Raspunde

D.m.

Acum 1 săptămână

Artera asta este fix atat de smart cat e tut* de la primarie si cei ce au gândit-o. Bordurile refugiilor de parcare sunt aproape in banda de rulare, au risipit o banda dedicata pentru doar 2 linii de autobuz, plus Păltinișul care circula de vreo 2 ori pe zi. Iar trotuarul de biciclete(aia nu e pista sau "culoar de deplasare") e sub orice critica - la aproape fiecare intersecție (si sunt multe) bordurile nu sunt la nivel ci sunt borduri de sarit de câțiva centimetri. Pista trebuia sa fie la nivel si fiecare stradă ce o intersectează ar fi trecut peste ea exact ca la intersectia pistei cu str. Ludus iar masinile aveau cedeaza pentru ca oricum au cedeaza la cl. Dumbravii.
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 săptămână

Mi.a placut si mie pista aia SMART. Sari la borduri pe ea de iti vine acru. Rampele nu sunt la nivelul asfaltului in nicio intersecție :)). E incredibil ce lucru de mantuiala au facut. Bataie de joc
Raspunde

Un sibian

Acum 1 săptămână

parca era gata in august!!! nici in august 2023 n-o sa fie gata...si atunci o sa mai fie cate ceva de facut!!!
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 săptămână

Tot ce primaria numeste smart inseamna mai multi bani in conturile persoanelor care au firme ce fac lucrari pentru primarie iar de acolo stiti voi mai departe. Asta inseamna smart in orasul cu adn de marginime , smecherii in folos propriu !
Raspunde

Fghfgh

Acum 1 săptămână

cu masinile riveranilor care parcheaza pe "pista de biciclete" nou creata ce se face? ca este plin de ele si nu stiu cum vor putea merge biciclistii in acest mod. in plus la fiecare strada trebuia desenat/vopsita continuarea pistei ca biciclistii sa aiba prioritate si cei cu masini sa caste ochii...
Raspunde

Pericol de moarte

Acum 1 săptămână

Stația de autobuz Tursib 2 de pe banda specială (între intersecțiile cu Bacovia și Slavici) (în poza a 3-a) este pusă în dușmănie încât blochează vizibilitatea șoferilor asupra trecerii de pietoni! Așteptăm articolele din ziar cu "acroșatul pietonilor angajați în traversare" și pildele pentru șoferi și pietoni... Mai ales fiind sens unic puteau să o facă de partea cealaltă a trecerii de pietoni și păstrau vizibilitatea! Nici acum nu cred că ar fi greu să o mute.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vivi Dragan

Acum 1 săptămână

Oare chiar nimeni nu intelege ca nu este gata aceasta lucrare, oare nu stiti sa cititi ca mai dureaza 2 saptamani iar apoi puteti comenta ce doriti. Putintica rabdare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus