Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
7°C

FOTO Cel mai nou muzeu al Sibiului. „Un proiect la care lucrăm de nouă ani”

FOTO Cel mai nou muzeu al Sibiului. „Un proiect la care lucrăm de nouă ani”

Sibiul are de ieri, 20 septembrie, un nou muzeu. Este vorba de MATS - Muzeu Atelier Tipografie Sibiu, un proiect privat al arhitecților sibieni Delia și Tudor Petrescu, care și-a deschis porțile pentru vizitatori pe strada Ocnei, aproape de intersecția cu strada Faurului.

Citește și: Doi arhitecți deschid un muzeu de tipografie în centrul Sibiului. Una dintre tipografii este mai veche decât Podul Minciunilor

În ultimii nouă ani, cei doi sibieni s-au ocupat cu producerea bazată pe tipar înalt – wood types - litere tipografice din lemn. În portofoliul lor se numără mulți dintre cei mai renumiți artiști creatori de literă din lume, Erik Spiekermann, Martin Majoor, Rod McDonald, Richar Kegler, Dan Rhatigan.

„Sperăm să facem împreună proiecte pentru Sibiu și nu numai. Proiectul nostru, muzeu atelier tipografie, este un proiect la care lucrăm de nouă ani de zile și așa arată finalul. Tipografia și presa pe care o vedeți am cumpărat-o de la William Beck din Malta. Ne dorim foarte mult ca în acest spațiu să facem activități culturale pentru copii, adulți și vârstnici. Este o activitate care se face manual 100%, non-digitală, plăcută, relaxantă”, a spus Delia Petrescu la inaugurarea Muzeului.

Prezent la eveniment a fost și William Beck din Malta, care face parte dintr-o familie cu istorie tipografică și de la care soții Petrescu au adus la Sibiu o presă columbiană foarte rară.

„Mașina aceasta înseamnă o perioadă în care un tipograf și asistentul său reușeau să tipărească 50 de pagini pe oră. Industria de tipărit din zilele noastre ajunge la viteza de 40.000 de reviste pe oră. Asta nu înseamnă că la vremea aceea industria era mai relaxată, era și atunci la fel de concurențială ca și astăzi. Totul trebuia pregătit și executat manual și era mult mai dificil să se facă corecturi. Casele de litere au fost în familia mea 70 de ani. Cu ele, am învățat meșteșugul tipografiei, când aveam cinci ani. Sunt o parte importantă pentru mine și când am oprit producția trebuia să găsesc o casă pentru ele. Cred foarte mult în destin și când destinul vorbește, îl ascult. Inima, mintea și stomacul mi-au spus că trebuie să vină la Sibiu”, a spus William Beck.

Cei prezenți la eveniment au putut, de asemenea, să afle de la istoricul Răzvan Pop mai multe detalii despre tot ceea ce a însemnat tiparul la Sibiu „Îți trebuie real curaj ca să faci așa ceva. Felicitările sunt pentru voi și îmi doresc din suflet ca acest spațiu să funcționeze, este absolut superb. Sper ca foarte mulți oameni să vă treacă pragul fiindcă au ce face aici”, a spus acesta.

Evenimentul s-a încheiat cu demonstraţii de tipografie tradițională cu tipograful maltez William Beck.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Sparrow

Acum 2 ani

Ca si expresie a pasiunii, foarte frumos! Clar ! Economic vorbind sā investesti bani si timp intr-un muzeu ca āsta, pe Ocnei, intr-un sātuc cā Sibiul...... Mai bine un tripou! Rentabil, iute de fācut, marfā si clienti gârlā...... Eu zic sā vā mai gânditi
Raspunde

Mirabelle

Acum 2 ani

Felicitari initiatorilor! Am vizitat si mi-a placut. Este instructiv in special pentru copii. Mult succes!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus