Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Stadionul, mai scump cu peste 4 milioane de euro. Primăria Sibiu: Estimăm că lucrările vor fi gata la sfârșitul lunii octombrie

Stadionul, mai scump cu peste 4 milioane de euro. Primăria Sibiu: Estimăm că lucrările vor fi gata la sfârșitul lunii octombrie

Primăria Sibiu estimează că lucrările de modernizare a Stadionului municipal se vor încheia la sfârșitul lunii octombrie în acest an. Valoarea actuală a investiției depășește 200 de milioane de lei, suma finală a investiției fiind cu aproximativ 4,5 milioane de euro mai mare decât ultima valoare aprobată, în decembrie 2021.

Reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis pentru aprobare în următoarea ședință a Consiliului local proiectul de hotărâri privind aprobarea modificării indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Stadion Municipal Sibiu - Etapa II”.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea investiției urmează să fie aprobată pentru suma de 219.476.529,74 lei, în creștere cu 22,3 milioane de lei față de valoarea aprobată în decembrie 2021, adică 197.145.578,85 lei. Cu alte cuvinte, Stadionul se scumpește cu peste 4,5 milioane euro.

Curios este faptul că reprezentanții administrației locale înaintează și un termen de finalizare a lucrărilor - sfârșitul lunii octombrie. „Menționăm faptul că la sfârșitul lunii octombrie a.c. estimăm că lucrările aferente acestui obiectiv de investiții vor fi finalizate, motiv pentru care este necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici prin includerea ajustării prețului contractului, conform prevederilor legale și a indicilor de cost în construcţii publicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Totodată, precizăm faptul că valoarea actualizată a indicatorilor, include atât ETAPA I de modernizare a stadionului municipal, cât şi ETAPA II (actuală) de modernizare”, se arată în raportul de specialitate semnat de administratorul public, Ioana Leca, și reprezentanți ai Direcției Tehnice a Primăriei Sibiu. 

Amintim că inițial, contractul semnat de Primăria Sibiu cu Con-A a avut o valoare de 136,5 milioane de lei (peste 28 de milioane de euro). În decembrie 2021, la un an de la demararea lucrărilor la Stadionul municipal, pentru cea mai scumpă investiție realizată din banii sibienilor s-a calculat că mai e nevoie de încă peste 43 de milioane de lei, față de estimările inițiale.

Citește și: Modernizarea stadionului se scumpește pentru sibieni cu 9 milioane de euro. Pentru moment

Primul motiv invocat atunci pentru scumpire era legat de vechea tribună oficială, modernizată în cadrul contractului de 7 milioane de lei încredințat de Primăria Sibiu în ”prima etapă de modernizare” a stadionului, încheiată în 2919. Tribuna este acum demolată în mare parte, iar motivul invocat de Primărie este modificarea normativelor în ceea ce privește proiectarea seismică (P100-3/2019 față de P100-3/2008, în baza căruia a fost proiectată inițial modernizarea). Al doilea motiv ținea de „separarea fluxurilor de circulaţie pentru media şi jucători, asigurarea unei zone mixte pentru organizarea interviurilor, reconfigurarea zonei sălii pentru organizarea conferinţelor de presă, asigurarea unei zone suplimentare pentru tribuna presei şi comentatori și reorganizarea acceselor autocarelor (resistematizarea str. O Goga în faţa Stadionului)”.

Citește și: Stadionul: ”amatorism și lipsă de viziune”. După scumpirea cu 43 mil. lei, demolările de 1,5 mil., va mai fi nevoie de cel mult două milioane

De data aceasta, autoritățile invocă efectele crizelor și ajustarea prețurilor: „Conform prevederilor legale, valoarea finală a contractelor trebuie să se încadreze în valoarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii care face obiectul contractului, iar în cazul în care indicatorii tehnico-economici sunt depăşiţi ca urmare a aplicării ajustării preţurilor se procedează la actualizarea acestora, conform legii”.

Proiectul urmează să fie supus voturilor consilierilor locali în ședința din 29 septembrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: stadion sibiu

Vizualizari: 3802

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

13 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

da, o sa fie gata in octombrie 2023!!! poate...
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Nici chiar asa, ar trebui sa incetineasca semnificativ ritmul, la cum arata acum.
Raspunde

Hans Jurgen Avădanei

Acum 1 an

Este fireasca scumpirea valorii stadionului! Se folosesc cele mai bune materiale, la un raport optim pret-calitate. Cand ma gandesc ca sunt unii sudisti pesedisti care ar fi vrut ca stadionul sa se edifice prin CNI (Compania Nationala de Investitii) si cu bani de la bugetul guvernului, imi vine sa rad! Pai dragilor, noi suntem sibieni! Nu suntem bucuresteni sa stam cu mana intinsa sa ne faca guvernul stadioane pentru toate echipele alea fara traditie si fara public (Steaua, Rapid)! Burgul nostru isi permite din propriul buget sa construiasca cate un stadion de 60.000 locuri in fiecare cartier! Doamne, ce vorbesc? Pe fiecare strada! Banii burgului nostru sunt bine chivernisiti de administratia locala FDGR! Cui nu ii convine, sa se intoarca acasa la ei!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Hmm, nefolosind bani de la CNI au ramas 200 milioane pe care aia sa-i foloseasca in UAT-uri care nu-si permit sa aloce 200 milioane (sau si mult mai putin) pt investitii in stadioane sau in altceva. Pana la urma si Sibiul poate sa ia bani de la CNI pt altceva, daca nu a luat pt stadion.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

Tai-o de-acum la vale
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Asadar am ajuns momentan la 44 milioane euro pentru 12.000 de locuri. Stadionul din Craiova a costat doar cu circa 10 mil euro mai mult dar are 31.000 de locuri ! PLus ca e facut cu 90% din bani de la Ministerul Dezvoltarii. Sa "multumim" gospodarilor inegalabili fdgr+pnl pt abnegatie si excelenta ! fodor presedinte !!!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

În ce an s-a făcut stadion la Craiova? Cât era atunci o pâine sau o bere? La fel ca acum? Voi ăștia, de la ferma de postaci roșu-haurie, măcar citiți ce vi se comandă să postați?
Raspunde

Umbra Stelutei

Acum 1 an

Sa vedem câte meciuri va avea umplere peste 70 % ca la locatarii din apropiere le-a luat lumina soarelui 100 % . La aceștia ar trebui sa li se acorde întrare libera pe viata la orice eveniment de pe stadion .
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Va fi 100% tot timpul, se umplea si in 2017, 2018 si cand juca Vointa. Cu conditiile si echipa de acum sigur o sa vina 12000 la toate meciurile.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

da mă, a luat soarele la centrul de afaceri, deșteptule
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Să-i plătească locatarul din San Francisco!...
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Pai vedeti de ce nu are ursul coada...
Raspunde

Razvy

Acum 1 an

E conteaza cat costa ? Conteaza cati bani se pot face daca exista stadionul !!!! La fel si cu autostrazile. Daca costa 5 lei si noi scoatem 30 atunci este ok
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus