La un an de la demararea lucrărilor la Stadionul municipal, pentru cea mai scumpă investiție realizată din banii sibienilor s-a calculat că mai e nevoie de încă peste 43 de milioane de lei, față de estimările inițiale. Contractul inițial semnat de Primăria Sibiu cu Con-A a avut o valoare de 136,5 milioane de lei (peste 28 de milioane de euro).
Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, va propune în ultima ședință a Consiliului local din acest an modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea stadionului municipal: de la 130,2 la 173,9 milioane de lei.
Primul motiv invocat în necesitatea alocării unor sume suplimentare este cel legat de vechea tribună oficială, modernizată în cadrul contractului de șapte milioane de lei încredințat de Primăria Sibiu în ”prima etapă de modernizare” a stadionului, încheiată în 2919. Tribuna este acum demolată în mare parte, iar motivul invocat de Primărie este cel deja făcut public, și anume modificarea normativelor în ceea ce privește proiectarea seismică (P100-3/2019 față de P100-3/2008, în baza căruia a fost proiectată inițial modernizarea).
În raportul care însoțește proiectul de alocare de fonduri suplimentare pentru lucrările la stadion, reprezentanții Primăriei fac și un rezumat al modului în care s-a ajuns la demolarea unor lucrări încă aflate în garanție. ”Cu ocazia predării amplasamentului Tribunei existente, în urma inspectării structurii de rezistență a acesteia, în zone anterior inaccesibile (intradosul gradenelor și a grinzilor acestora) s-a constatat că există degradări importante, respectiv exfolieri, fisuri, crăpături, armături expuse și corodate, precum şi infiltrații de apă. În aceste condiţii, Constructorul, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995, a efectuat lucrări de desfaceri locale ale elementelor structurale existente şi teste pe materialele elementelor structurale existente în vederea stabilirii măsurilor care se impun. În urma analizării rezultatelor testelor geotehnice efectuate în zona Tribunei existente, pe baza cărora s-a emis Studiul Geotehnic nr. 1556/2021, şi a rezultatelor testelor pe elementele structurii de rezistenţă existente prelevate de laboratorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, coroborat cu modificările suferite de codurile de proiectare antiseismica, a fost emis Raportul de Expertiză nr. 812/Septembrie 2021”.
Respectivul raport propune șapte intervenții asupra vechii tribune oficiale, prima fiind demolarea copertinei din beton ”care încarcă structura de rezistenţă peste capacitatea portantă a structurii existente fără a avea funcţionalitate din punct de vedere al protejării spectatorilor”.
Toate gradenele vechii tribune oficiale, modernizate în 2019, au fost demolate acum ”datorită stării avansate de degradare a acestora”, iar în paralel raportul propune și ”demolarea structurii existente dintre axele A-D în vederea păstrării gabaritelor exterioare ale clădirii către Parcul Sub Arini”.
Gradenele urmează să fie înlocuite cu prefabricate conforme normelor în vigoare, iar grinzile de gradenă și celelalte structuri de rezistență vor fi consolidate ”prin cămăşuire şi prin aplicarea fibrelor de carbon”.
Raportul mai propune ”execuţia unei structuri mixte (stâlpi de beton sub formă de pile de 3 m lungime rigidizaţi cu grinzi de planşeu şi planşee din beton intermediare) pentru realizarea anvelopei clădirii, precum şi rigidizarea şi consolidarea structurii de rezistenţă existente”.
Modernizările din 2019 au fost demolate acum. Raportul prezentat consilierilor locali tot nu indică dacă e cineva vinovat pentru acest lucru, așa cum au cerut în ultimele două ședințe aleșii USR
Și din cauza presei
”Ghidul UEFA «UEFA Stadium lnfrastructure» Ediția 2010 care a stat la baza proiectului tehnic a fost înlocuit de «UEFA Stadium lnfrastructure» Ediția 2018, ulterior şi acesta actualizat de noile ghiduri «UEFA Champions League 2021-24 Cycle" şi „Regulations of the UEFA Europa league 2021-24»”, se mai arată în raportul prezentat consilierilor locali cărora li se cere să aprobe alocarea de fonduri suplimentare pentru stadion.
Iar modificările care generează costuri suplimentare sunt ”separarea fluxurilor de circulaţie pentru media şi jucători, asigurarea unei zone mixte pentru organizarea interviurilor, reconfigurarea zonei sălii pentru organizarea conferinţelor de presă, asigurarea unei zone suplimentare pentru tribuna presei şi comentatori și reorganizarea acceselor autocarelor (resistematizarea str. O Goga în faţa Stadionului)”.
Al treilea rând de motive: focul și apa
Potrivit reprezentanților Primăriei, ulterior obținerii avizului de la Inspectoratul pentru situații de urgență, aceștia din urmă au mai cerut o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea incendiilor, având în vedere cât de aproape de noua construcție se află hotelul Sport și restaurantul Arini.
Sunt solicitate, prin urmare, instalaţii de tip drencer (perdea de apă), iar ca urmare a acestor noi instalații e nevoie și de stații de pompare pentru asigurarea necesarului de apă pentru sprinklere, drencere și hidranți.
Tot ulterior emiterii avizului, cei de la ISU Sibiu au mai solicitat un ”sistem de detectare şi avertizare la incendiu, precum şi instalaţii automate de stingere incendiu la parterul Peluzei N (parcare)”.
”Urmare intensificării averselor de ploaie constatate în ultimii ani, ce au dus la inundaţii în parcul Sub Arini şi urmare corespondenţei purtate cu Serviciul de Gospodărire a Apelor Sibiu, s-a constatat necesitatea construcţiei unui bazin de retenţie, cu un volum de 1.000 mc (dimensionat în baza unui studiu de inundabilitate)”, mai enumeră reprezentanții Primăriei Sibiu din motivele pentru care e nevoie de alocări suplimentare.
De asemenea, sunt modificări ale alimentării cu energie electrică, precum și modificări și devieri de rețele electrice, de apă și de canalizare.
Optimizări: se ajunge la 200 de locuri de parcare. Plus încă peste 500 de locuri în tribune
În proiectul inițial, la cele 12.300 de locuri din tribune au fost proiectate 146 de locuri de parcare. Acum, Primăria propune alocarea de sume suplimentare pentru amenajarea a încă 54 de locuri de parcare ”în cadrul Peluzei Nord” (acolo unde, prin urmare, au cerut cei de la ISU sistem de detectare și stingere a incendiilor).
Dar nu numai locurile de parcare se înmulțesc, ci și locurile în tribune. Asta ca urmare a utilizării unei noi tehnologii, pentru care de asemenea e nevoie de mai multe fonduri. ” ”Folosirea preponderant a elementelor prefabricate de beton în locul turnării monolit a acestora este necesară pentru optimizarea duratei de execuţie, reducerea poluării fonice pe perioada lucrărilor, volumele şi suprafeţele încăperilor devenind superioare faţă de cele proiectate în soluţia iniţială (datorită gabaritelor şi dimensiunilor mai mici ale prefabricatelor), calitatea superioară a lucrărilor determinată de controlul calităţii în centrele de producţie, certificat ca standard europene. În plus, această modificare de soluţie a facilitat creşterea numărului de locuri pe scaune cu 535 locuri”, se mai arată în raportul invocat.
De fapt, ”optimizările” sunt al patrulea rând de motive pentru care reprezentanții Primăriei spun că e nevoie de alocări suplimentare pentru finalizarea stadionului. Printre aceste optimizări mai sunt amintite separarea circulațiilor auto de cele pietonale pentru acces pentru cele 54 de noi locuri de sub Peluza Nord.
”Realizarea unui iluminat arhitectural al faţadelor Stadionului cu benzi LED şi proiectoare, astfel încât să fie pus în valoare acest obiectiv de importanţă deosebită pentru oraş şi comunitate” este o altă optimizare invocată, alături de cea de realizare a unui ”building management system”, adică un sistem digital prin care să fie gestionat întregul stadion.
Un sistem de sonorizare de putere, complementar celui pe care îl va utiliza crainicul, înlocuirea unor cablaje de cupru fibră optică sunt, de asemenea, printre optimizările pentru care e nevoie de fonduri suplimentare.
Una din simulările viitorului stadion prezentate în urmă cu trei ani
Nu doar la sibieni, ci și la alții. Și nu va fi decât prima scumpire
Raportul prin care este solicitat votul consilierilor locali pentru alocarea de fonduri suplimentare se încheie cu un paragraf prin care se arată că nu doar lucrările la stadionul din Sibiu s-au scumpit pe parcurs. Ci și alte proiecte similare au cunoscut creșteri de preț.
”Totodată facem menţiunea că reabilitarea/ modernizarea / construcţia de stadioane sunt lucrări complexe, iar optimizările şi modificările soluţiilor de proiectare sunt necesare pentru asigurarea funcţionalităţii optime a acestora şi concordanţei cu normativele tehnice actualizate (inclusiv cele referitoare la siguranţa la incendiu). Spre exemplu, și în alte cazuri, indicatorii tehnico - economici au fost actualizaţi: stadionul «Cluj Arena» - majoraţi cu 21%, stadionul Steaua - majoraţi cu 48%, stadionul Giuleşti - majoraţi cu 68% etc.”.
Ceea ce nu se mai amintește în raportul citat e că în toate cazurile citate finanțarea a fost alocată prin Compania națională de investiții, pe când stadionul din Sibiu este finanțat exclusiv din bugetul local.
Creșterea cu 33% a lucrărilor la stadion care va fi discutată în Consiliul local Sibiu în ședința programată luni 20 decembrie, este doar prima scumpire a acestui obiectiv. După cum se arată la articolul 2 al proiectului de hotărâre, ”la finalizarea lucrărilor, indicatorii economici se vor actualiza cu indicele preţurilor de consum, conform legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi a prevederilor contractuale”.
Lucrările ar urma să se încheie la finele primăverii anului 2022. Modernizarea stadionului municipal este cea mai costisitoare investiție derulată de Primăria Sibiu în ultimii 30 de ani.
Descarcă de aici proiectul referitor la actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai Stadionului din Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 27 minute
Cetatean
Acum 40 minute
Constructor la bugeteri
Acum 43 minute
John
Acum 1 oră
Nobody
Acum 1 oră
Cosmin