Miercuri,
09.10.2024
Ploi Moderate
Acum
18°C

Modernizarea stadionului se scumpește pentru sibieni cu 9 milioane de euro. Pentru moment

Modernizarea stadionului se scumpește pentru sibieni cu 9 milioane de euro. Pentru moment

La un an de la demararea lucrărilor la Stadionul municipal, pentru cea mai scumpă investiție realizată din banii sibienilor s-a calculat că mai e nevoie de încă peste 43 de milioane de lei, față de estimările inițiale. Contractul inițial semnat de Primăria Sibiu cu Con-A a avut o valoare de 136,5 milioane de lei (peste 28 de milioane de euro).

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, va propune în ultima ședință a Consiliului local din acest an modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea stadionului municipal: de la 130,2 la 173,9 milioane de lei.

Primul motiv invocat în necesitatea alocării unor sume suplimentare este cel legat de vechea tribună oficială, modernizată în cadrul contractului de șapte milioane de lei încredințat de Primăria Sibiu în ”prima etapă de modernizare” a stadionului, încheiată în 2919. Tribuna este acum demolată în mare parte, iar motivul invocat de Primărie este cel deja făcut public, și anume modificarea normativelor în ceea ce privește proiectarea seismică (P100-3/2019 față de P100-3/2008, în baza căruia a fost proiectată inițial modernizarea).

În raportul care însoțește proiectul de alocare de fonduri suplimentare pentru lucrările la stadion, reprezentanții Primăriei fac și un rezumat al modului în care s-a ajuns la demolarea unor lucrări încă aflate în garanție. ”Cu ocazia predării amplasamentului Tribunei existente, în urma inspectării structurii de rezistență a acesteia, în zone anterior inaccesibile (intradosul gradenelor și a grinzilor acestora) s-a constatat că există degradări importante, respectiv exfolieri, fisuri, crăpături, armături expuse și corodate, precum şi infiltrații de apă. În aceste condiţii, Constructorul, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995, a efectuat lucrări de desfaceri locale ale elementelor structurale existente şi teste pe materialele elementelor structurale existente în vederea stabilirii măsurilor care se impun. În urma analizării rezultatelor testelor geotehnice efectuate în zona Tribunei existente, pe baza cărora s-a emis Studiul Geotehnic nr. 1556/2021, şi a rezultatelor testelor pe elementele structurii de rezistenţă existente prelevate de laboratorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, coroborat cu modificările suferite de codurile de proiectare antiseismica, a fost emis Raportul de Expertiză nr. 812/Septembrie 2021”.

Respectivul raport propune șapte intervenții asupra vechii tribune oficiale, prima fiind demolarea copertinei din beton ”care încarcă structura de rezistenţă peste capacitatea portantă a structurii existente fără a avea funcţionalitate din punct de vedere al protejării spectatorilor”.

Toate gradenele vechii tribune oficiale, modernizate în 2019, au fost demolate acum ”datorită stării avansate de degradare a acestora”, iar în paralel raportul propune și ”demolarea structurii existente dintre axele A-D în vederea păstrării gabaritelor exterioare ale clădirii către Parcul Sub Arini”.

Gradenele urmează să fie înlocuite cu prefabricate conforme normelor în vigoare, iar grinzile de gradenă și celelalte structuri de rezistență vor fi consolidate ”prin cămăşuire şi prin aplicarea fibrelor de carbon”.

Raportul mai propune ”execuţia unei structuri mixte (stâlpi de beton sub formă de pile de 3 m lungime rigidizaţi cu grinzi de planşeu şi planşee din beton intermediare) pentru realizarea anvelopei clădirii, precum şi rigidizarea şi consolidarea structurii de rezistenţă existente”.

Modernizările din 2019 au fost demolate acum. Raportul prezentat consilierilor locali tot nu indică dacă e cineva vinovat pentru acest lucru, așa cum au cerut în ultimele două ședințe aleșii USR

Și din cauza presei

”Ghidul UEFA «UEFA Stadium lnfrastructure» Ediția 2010 care a stat la baza proiectului tehnic a fost înlocuit de «UEFA Stadium lnfrastructure» Ediția 2018, ulterior şi acesta actualizat de noile ghiduri «UEFA Champions League 2021-24 Cycle" şi „Regulations of the UEFA Europa league 2021-24»”, se mai arată în raportul prezentat consilierilor locali cărora li se cere să aprobe alocarea de fonduri suplimentare pentru stadion.

Iar modificările care generează costuri suplimentare sunt ”separarea fluxurilor de circulaţie pentru media şi jucători, asigurarea unei zone mixte pentru organizarea interviurilor, reconfigurarea zonei sălii pentru organizarea conferinţelor de presă, asigurarea unei zone suplimentare pentru tribuna presei şi comentatori și reorganizarea acceselor autocarelor (resistematizarea str. O Goga în faţa Stadionului)”.

Al treilea rând de motive: focul și apa

Potrivit reprezentanților Primăriei, ulterior obținerii avizului de la Inspectoratul pentru situații de urgență, aceștia din urmă au mai cerut o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea incendiilor, având în vedere cât de aproape de noua construcție se află hotelul Sport și restaurantul Arini.

Sunt solicitate, prin urmare, instalaţii de tip drencer (perdea de apă), iar ca urmare a acestor noi instalații e nevoie și de stații de pompare pentru asigurarea necesarului de apă pentru sprinklere, drencere și hidranți. 

Tot ulterior emiterii avizului, cei de la ISU Sibiu au mai solicitat un ”sistem de detectare şi avertizare la incendiu, precum şi instalaţii automate de stingere incendiu la parterul Peluzei N (parcare)”.

”Urmare intensificării averselor de ploaie constatate în ultimii ani, ce au dus la inundaţii în parcul Sub Arini şi urmare corespondenţei purtate cu Serviciul de Gospodărire a Apelor Sibiu, s-a constatat necesitatea construcţiei unui bazin de retenţie, cu un volum de 1.000 mc (dimensionat în baza unui studiu de inundabilitate)”, mai enumeră reprezentanții Primăriei Sibiu din motivele pentru care e nevoie de alocări suplimentare.

De asemenea, sunt modificări ale alimentării cu energie electrică, precum și modificări și devieri de rețele electrice, de apă și de canalizare.

Optimizări: se ajunge la 200 de locuri de parcare. Plus încă peste 500 de locuri în tribune

În proiectul inițial, la cele 12.300 de locuri din tribune au fost proiectate 146 de locuri de parcare. Acum, Primăria propune alocarea de sume suplimentare pentru amenajarea a încă 54 de locuri de parcare ”în cadrul Peluzei Nord” (acolo unde, prin urmare, au cerut cei de la ISU sistem de detectare și stingere a incendiilor).

Dar nu numai locurile de parcare se înmulțesc, ci și locurile în tribune. Asta ca urmare a utilizării unei noi tehnologii, pentru care de asemenea e nevoie de mai multe fonduri. ” ”Folosirea preponderant a elementelor prefabricate de beton în locul turnării monolit a acestora este necesară pentru optimizarea duratei de execuţie, reducerea poluării fonice pe perioada lucrărilor, volumele şi suprafeţele încăperilor devenind superioare faţă de cele proiectate în soluţia iniţială (datorită gabaritelor şi dimensiunilor mai mici ale prefabricatelor), calitatea superioară a lucrărilor determinată de controlul calităţii în centrele de producţie, certificat ca standard europene. În plus, această modificare de soluţie a facilitat creşterea numărului de locuri pe scaune cu 535 locuri”, se mai arată în raportul invocat.

De fapt, ”optimizările” sunt al patrulea rând de motive pentru care reprezentanții Primăriei spun că e nevoie de alocări suplimentare pentru finalizarea stadionului. Printre aceste optimizări mai sunt amintite separarea circulațiilor auto de cele pietonale pentru acces pentru cele 54 de noi locuri de sub Peluza Nord.

”Realizarea unui iluminat arhitectural al faţadelor Stadionului cu benzi LED şi proiectoare, astfel încât să fie pus în valoare acest obiectiv de importanţă deosebită pentru oraş şi comunitate” este o altă optimizare invocată, alături de cea de realizare a unui ”building management system”, adică un sistem digital prin care să fie gestionat întregul stadion.

Un sistem de sonorizare de putere, complementar celui pe care îl va utiliza crainicul, înlocuirea unor cablaje de cupru fibră optică sunt, de asemenea, printre optimizările pentru care e nevoie de fonduri suplimentare.

Una din simulările viitorului stadion prezentate în urmă cu trei ani

Nu doar la sibieni, ci și la alții. Și nu va fi decât prima scumpire

Raportul prin care este solicitat votul consilierilor locali pentru alocarea de fonduri suplimentare se încheie cu un paragraf prin care se arată că nu doar lucrările la stadionul din Sibiu s-au scumpit pe parcurs. Ci și alte proiecte similare au cunoscut creșteri de preț.

”Totodată facem menţiunea că reabilitarea/ modernizarea / construcţia de stadioane sunt lucrări complexe, iar optimizările şi modificările soluţiilor de proiectare sunt necesare pentru asigurarea funcţionalităţii optime a acestora şi concordanţei cu normativele tehnice actualizate (inclusiv cele referitoare la siguranţa la incendiu). Spre exemplu, și în alte cazuri, indicatorii tehnico - economici au fost actualizaţi: stadionul «Cluj Arena» - majoraţi cu 21%, stadionul Steaua - majoraţi cu 48%, stadionul Giuleşti - majoraţi cu 68% etc.”.

Ceea ce nu se mai amintește în raportul citat e că în toate cazurile citate finanțarea a fost alocată prin Compania națională de investiții, pe când stadionul din Sibiu este finanțat exclusiv din bugetul local.

Creșterea cu 33% a lucrărilor la stadion care va fi discutată în Consiliul local Sibiu în ședința programată luni 20 decembrie, este doar prima scumpire a acestui obiectiv. După cum se arată la articolul 2 al proiectului de hotărâre, ”la finalizarea lucrărilor, indicatorii economici se vor actualiza cu indicele preţurilor de consum, conform legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi a prevederilor contractuale”.

Lucrările ar urma să se încheie la finele primăverii anului 2022. Modernizarea stadionului municipal este cea mai costisitoare investiție derulată de Primăria Sibiu în ultimii 30 de ani.

Descarcă de aici proiectul referitor la actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai Stadionului din Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7810

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

Sibian

Acum 2 ani

In loc sa fie alocati bani pentru spitale, drumuri, sau in cluburi scolare si mai sunt o gramada de lucruri...Sibiul cheltuieste (ca asa vor unii pasionati) pe stadion. Da ...vom avea stadion in care vor mai fi bagati o gramada de bani pentru intretinere. Si cam atat... Asa gandeste o societate slab educata. Sa fiti sanatosi ! ca sa nu trebuiasca sa mergeti in spitale...doar pe marele stadion.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Peste tot se fac si stadioane, si spitale. Nu poti sa nu ai un stadion ca lumea intr-un oras ca Sibiu, in secolul 21. Mai ales ca e si foarte mic (13000 de locuri). Asa e normal, bani sunt pentru ambele. Daca spitalele se fac mai greu, iti spun sigur ca nu e din cauza banilor. Pe langa ca sunt bugete diferite. Noul spital judetean se face de la alt buget, nu din bugetul municipiului Sibiu. Si chiar daca ai avea dreptate, e prea tarziu. E mai mult de jumatate facut, daca te-ai apucat de o treaba, o faci ca lumea pana la capat.
Raspunde

Cel mai scump stadion din lume (raportat la nr. de locuri) si cel mai prost primar din galaxie

Acum 2 ani

28 de milioane euro initial + 9 milioane (suplimentul de 43 mil lei ) = circa 37 milioane euro. Plus urmatoarele majorari preconizate, ajungem spre 52 mil. Euro - costul Stadionului din Craiova. Doar ca acolo sunt 30.000 de locuri si totul nou de la zero, nu camasurea tribunei vechi si multe semne de intrebare privind integritatea acelor grinzi din tribuna veche ramase in picioare. Dupa atata uz de picamare in zona tribunei vechi, e la mintea cocosului ca sunt fisuri si microfisuri in beton. Ar trebui data jos de tot si incompetentii de la primarie ce au manageriat lucrarea sa fie pusi la lopata. cum zicea cineva: fodor si ai ei = cel mai rau primar al Sibiului din 1191 incoace !
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

uita-te la arad, vezi acolo cost
Raspunde

E ok

Acum 2 ani

Dupa cum stiu si batranii nostri este mai costisitor sa renovezi, decat sa construiesti de la 0. Dar probabil pentru primaria Sibiu este prima renovare pe care o face. Nu era mai simplu si mai ieftin sa se realizeze un stadion nou, in alta zona: calea Surii Mici, targul de porci
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Ba ce tare! Si eu vreau sa lucrez cu primaria, cand am nevoie de niste milioane in plus, doar le cer si mi se aproba, nu? Dorim actiuni ferme si oficiale din partea organizatiilor civice pentru a obtine detalii legate de aceste costuri aditionale si motivele pentru care se sapa atat de adanc in banul public pentru un proiect prostesc. @ Redactia: se poate sa urmariti subiectul si sa reveniti cu stiri pe marginea lui? Mi se pare execrabil! PS: Tanti Cora, nu te tenteaza o demisie? Ca la cum te ocupi de orasul asta, excedentul bugetar anual de zeci de milioane de euro se pare ca nu-ti ajunge.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rob

Acum 2 ani

Carcotel, chill...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Noroc ca lucreaza Con-a ,daca erau Constructii,Geiger sau Terra se scumpea cu 19 milioane!
Raspunde

Cristi

Acum 2 ani

Problema e la Primarie, nu la constructor!
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

O investitie aparent fanion a orasului se transforma intr-o gaura neagra prin grija si binecuvantarea echipei de incompetenti de la primaria Sibiu. Sa dai atatia bani din bugetul orașului pe un stadion care este prost amplasat, subdimensionat si enorm de scump. Echipa primariei este atat de ingramadita ca efectiv este depășită de situație. Cred ca daca Cona le-ar spune peste o luna ca mai trebuie 10 milioane, primaria ar aproba nestiind pentru ce exact sunt banii. La banii astia puteau gandi un complex undeva la periferie, cu stadion, parcare, sala polivalentă etc . ..dar cine?
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

si cu asta ce faceau? oricum trebuia renovat, daramat etc. deci oricum se cheltuiau bani si aici . asta nu ganditi , ca reconstructia astuia e mai ieftina decat constructia de la zero a unuia + orice vrei sa faci cu asta. sau ai pretentia sa fi fost vandut si facute vile sau mai rau? nu, mersi. e terenul nostru, al tururor.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Exista o vorba: tara arde si baba se piaptana! Exact de un stadion avea nevoie Sibiul acum, ca in rest avem de toate: drumuri adiacente care sa rezolve traficul aglomerat, spatii verzi asa de multe incat crezi ca Sibiul este o gradina cu flori, un centru curat de la soare te poti uita dar la el ba, spitale dotate incat te vindeci doar daca intri, nici nu e nevoie sa te si tratezi. Si mai ales o echipa de fotbal in liga intai, cu jucatori muncitori si un club profitabil nu unul care este in faliment. Pentru Primarie si primar( scris intentionat cu litera mica) Sa va fie rusine! Aveti cumva vreo legatura cu cetatenii, aveti cumva cea mai mica ideea despre nevoile si dorintele acelor carora le folositi banii de parca ar fi mosteniti de la stramosii vostri?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

nu e in faliment, e in insolventa, ca sa-si mai ordoneze plata datoriilor mai vechi. si merge foarte bine, ca rezultate. ai impresia ca trebuie sustinute numai alea 16 care sunt in prima liga? atunci nu ar mai avea cine sa promoveze :)) sunteti carcotasi fara rost. spitale se fac din alte bugete, nici atat lucru nu intelegeti? e bine sa avem si in stadion ca lumeaz in care sa nu ne ploua si sa nu ne bata soarele in cap. Ca mai trebuie lucriri si pt cand esti sanatos, nu doar pt cand esti bolnav. dar voi probabil doar stati pe net sau sunteti gameri, nu prea le aveti cu iesitul din casa
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Atunci sa-l faca din banii tai nu si ai mei. In ceea ce priveste iesitul din casa, iesim dar nu sa mergem intr-un loc unde se injura si se scuipa seminte, stii sunt si alte locuri in Sibiu unde poti sa mergi in aer liber. In ceea ce priveste construirea, nu mi se pare normal ca se construieste de mai mult de un an, au distrus in jur apoape tot, traficul este infernal etc. In plusnu mi se pare normal sa construiesti ceva ca apoi sa darami pentru ca nu estw bine facut. Cine plateste si cine raspunde? In ceea ce priveste insolventa, vom vedea daca nu va intra in faliment.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Ce seminte, se vede ca nu ai fost pe stadion. E interzis. Iar injuraturi? esti calugarita? e o chestie normala, omeneasca si distractiva. Si in piesele de teatru se injura. Sau acolo e ok ca doar o fi niste elitisti de actori care nu injura in viata reala dar asta e, trebuie sa joace roluri de grobieni? Si noi cand mergem pe stadion si injuram jucam un rol, doar nu crezi ca-i uram cu adevarat pe oamenii aia? in afara de cazurile in care chiar fac ceva urat, e doar o piesa de teatru, in care jucam si noi, ca spectatori pe stadion. E foarte normal sa darame ceva ce tinea de alt proiect, facut cand nu exista proiectul curent. Daca nu se renova atunci, nu se puteau juca o mulrime de jocuri acasa inca de atunci. Si-a servit scopul.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Corect, erau alte priorități de banii aia, nu stadionu. Mai ales ca pt spitalu nou ramanem cu tamtamu și cu panglica aia tăiată (alt moment penibil..), niciun inceput de fundatie sau organizare de șantier. Povești si atat. Si daca erau si bani mulți pt asa ceva, la un moment dat, atunci era frumos sa fie facut undeva la marginea orașului pe un teren f mare in colaborare cu vreo comuna de asta metropolitana..., cu locuri de parcare suficiente, cu autobuze electrice care sa mearga aproape gratis acolo ff des, cu baza sportiva f mare langa stadion unde sa se faca sporturi cat de multe pt copii, baieti si fete, deci nu doar fotbal, cu parc si cu zona de alergare si plimbari pe langa, respectiv proiecte inspirate din tarile civilizate (aici intervine treaba cu inventatu roții..). Iar actualu stadion, pus jos si extins parcu, cu ceva parcare subterana, pe care sa n-o vezi deloc si mare atat cat trebuie pt acum si pt următorii 100 ani. Administratia publica... Asta e tara, asta avem.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

daca o sa se faca alt stadion, asta o sa ramana de antrenament sau pt echipe mai mici. 13000 e prea putin pt Sibiu. si nu are rost sa va tot plangeti, asta e , banii s-au dat, stadionul e peste 50% gata. Nu mai e cale de inyoarcere ca vao ce se faceau cu banii. Oricum bani sunt si pt altele. Si spitalul e judetean, nu municipal. Banii oricum nu sunt din bugetul orasului Sibiu. E ca la aeroport, tine de judet.
Raspunde

Heinz Joachim Flockenwald

Acum 2 ani

Sibiul isi permite! Aici, bunastarea a capatat cote absolute! Sa fim seriosi, nu putem compara prapaditul de Bucuresti sau alte orase carora le-a facut CNI-ul stadioane din bugetul public. Sibienii refuzam mocaciuni! Dimpotriva, sibienii dau un ban gros dar stau in fata!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

oricum aveam excedent si nu faceam nimic cu el. Mai e un oras care a facut din banii lui, Arad. Cu aceleasi povesti de costuri crescute pe parcurs, ca si la Sibiu si la cele finantate de CNI. La Arad a durat si mult mai mult constructia, ceva gen 7 ani.
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 2 ani

Boss, stai sa vezi facturile finale de la ”reabilitarile” din cartiere, unde Terra, NSA si Geiger vor face o minune, transformand 1 leu in 170!
Raspunde

Perișoara Naivă

Acum 2 ani

Kontiky Arena!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

trebuie sa incetam sa mai votam INCOMPETENTI, IGNORANTI si IMBECILI!!! atunci poate se va schimba ceva!!! "d-na Fodor"...cel mai SLAB primar pe care l-a avut Sibiul!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

condurat
Raspunde

Ghița

Acum 2 ani

Dar, teatru nou, nu rușinea pe care o avem acum. Teatru nou, s-a gândit cineva? Nu, teatru nou, nu! La margineni nu le trebuie cultura! La margineni, branzari, vâlceni, olteni s.a.m.d., căci sibieni neaoși sunt tot mai putini! Ce ne trebuie cultura? Ne trebuie stadion, în buricul târgului, unde sa ne hahaim și sa dam drumul instinctelor primare! Poate erau altele, mult mai necesare decât stadion. Și, pentru cine? Pentru echipa jenanta de fotbal? Bravos națiune! Zicea bine aici, cineva: d-na Fodor, demisia! Subscriu!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

se face si teatru, stai linistit. pana una alta teatru se joaca la Sibiu, fotbal se joaca in exil, la Medias si la Avrig. Sali de teatru sunt, stadioane zero....si mai exista din astia care se uita de sus la fotbal? credeam ca v-ati trezit prin anii 90. auzi la el, instincte primare...pentru unii e la fel de arta ca teatrul, la asta nu te-ai gandit? vezi ca marii actori au si ei echipe preferate. si de ce jenanta? e pe locul 2, trage la promovare. iti povestesc eu perioade jenante, daca vrei. De exemplu cand nu era nici o echipa. Nu ti se pare rusinos ca Arad, Cluj, Craiova, Ploiesti, Tg.Jiu(!) sa aiba stadioane frumoase si Sibiu nu? unde e patriotismul local? Sibiu trebuie sa se bata de la egal la egal cu cei mai buni.
Raspunde

Rosu

Acum 2 ani

Daca nu se reface Bolta Rece, degeaba va mai chinuiti cu stadionu.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

ai mai trecut pe acolo? se lucra ca la stadion., cred ca la vara le da drumu in acelasi timp.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus