Joi,
10.10.2024
Ceata
Acum
13°C

Ce spun sibienii despre ansamblul de blocuri, proiectat la fostele sere ale Sibiului: pubele de gunoi în subteran, fără ferestre spre zona de case, barieră de copaci și studiu de trafic

Ce spun sibienii despre ansamblul de blocuri, proiectat la fostele sere ale Sibiului: pubele de gunoi în subteran, fără ferestre spre zona de case, barieră de copaci și studiu de trafic

Spre deosebire de alte consultări publice, proiectul construcției unui ansamblu de blocuri pe o parte din terenul pe care au funcționat serele Sibiului a strâns zeci de sesizări din partea vecinilor.

Cei mai mulți se întreabă cum vor fi amplasate ferestrele noilor imobile, cerând să nu existe geamuri cu vedere spre zona de case deja existentă. Se solicită ca pubele de gunoi să fie îngropate în subteran, să se facă un studiu de trafic ori să se respecte distanțele minime dintre imobile.

Solicitare:

Toată zona cartierelor Lazaret și Gușterița are ca destinație ”case de locuit”

Răspuns:

În cadrul PUG Sibiu aprobat se prevede pentru aceasră zonă posibilitatea de a realiza construcții de locuințe colective și funcțiuni anexe locuirii cu un regim maxim de P+3+E retras și un POT de 70%, CUT max. 1,6 mpAd/mpAt.

Coeficienții propuși în prezenta documentație sunt semnificativ inferiori celor maximali propuși de PUG Sibiu aprobat.

Solicitare:

Nu există PUG în vigoare

Răspuns:

Conform reglementărilor în vigoare, valabilitatea documentaților de urbanism de tip PUG se poate extinde până la aprobarea unor noi documentații de urbanism. În nicio fază a aprobării proiectului, Primăria Sibiu nu a menționat că PUG Sibiu nu mai este în vigoare. Chiar și în cazul în care PUG Sibiu nu mai este valabil, prin intermediul unei documentații de tip PUZ se pot prevedea reglementări pentru zonele intravilane și extravilane ale localităților.

Solicitare:
Studiu de trafic

Răspuns:

La solicitarea Primăriei Sibiu beneficiarul a contractat și realizat un studiu de circulație. Studiul de trafic la care faceți referire cade în sarcina Primăriei Sibiu, care analizează posibilitatea deschiderii de noi trasee de ieșire din zona menționată de dumneavoastră.

Ținem să precizăm că Primăria Sibiu a efectuat ample lucrări de reabilitare a infrastructurii din cartier, prin etape succesive. În prezent fiind în derulare inclusiv reabilitarea și modernizarea străzii Viitorului, fiind tot o arteră de acces alternativ către cartierul Gușterița.

Solicitare:

Amplasarea zonei de pubele de gunoi menajer în subteran

Răspuns:

Beneficiarul are și el la rândul său tot interesul în a realiza o zonă de colectare a deșeurilor menajere care să nu afecteze în niciun fel locuitorii vecini și cei ce urmează a sta în cadrul imobilelor ce vor fi realizate, astfel că s-a luat în calcul posibilitatea de realizare a unor platforme moderne care să fie amplasate în subteran.

Solicitare:

Clasificarea zonei ca fiind industrială și modul de dobândire al terenului

Răspuns:

În cadrul PUG Sibiu zona cuprinsă în actuala arie de reglementări este încadrată la zona RiM – fiind destinată ”restructurării prin înlocuirea activităților cu caracter industrial, infrastructural, de depozitare sau gospodărire comunală cu activități de caracter mixt – locuire, instituții, servicii. Componenta rezidențială este obligatorie, în vederea păstrării echilibrului funcțional la nivelul zonei. Schimbarea destinației și reorganiozarea urbanistică a zonei se va face pe bază de PUZ aprobat conform legii.

Terenul a fost dobândit prin achiziție de la o altă persoană juridică privată.

Restul întrebărilor și solicitărilor de explicații poate fi văzut aici.

Ce se va construi aici

Terenul cu acces din Calea Gușteriței a fost închiriat celor de la Geiger Group România pentru amplasarea unei baze, fiind cumpărat în urmă cu mai bine de zece ani ca urmare a unui drept de preempțiune. Are o suprafață de 7.371 de mp și este înconjurat de clădiri individuale cu regim mic de înălțime.

În PUZ-ul elaborat ”pentru restructurarea zonei cu caracter industrial – zonă mixtă” se arată că astfel se rezolvă o disfuncționalitate. ”Disfuncționalitatea majoră, propusă spre rezolvare prin regulamentul local de urbanism aferent PUG Sibiu, este reprezentată de situarea unei zone preponderent industriale în vecinătatea imediată a unor zone de locuințe”.

Construcții pe jumătate din suprafață: 95 de apartamente

PUZ-ul propune ca pe jumătate din suprafață (3.686 de mp) să fie permisă ridicarea unor blocuri cu două subsoluri, parter, două etaje și mansardă sau etaj retras și, respectiv, două subsoluri, parter, trei etaje și mansardă sau etaj retras. „Regimul de înălțime va fi 2S+P+2+M(Er), respectiv 2S+P+3+M(Er) pe zonele marcate corespunzător în cadrul edificabilului figurat în planșa de reglementări urbanistice. Numărul de subsoluri nu se limitează și va fi determinat în funcție de necesitățile tehnice și funcționale”, se arată în regulamentul de urbanism propus prin PUZ-ul dat publicității.

30% din teren (2.211 mp) ar urma să fie utilizat pentru alei și platforme betonate, iar restul de 20% (1.474 de mp) rămâne pentru spațiu verde, în care să fie inclus și un loc de joacă de 167 de mp.

Inițiatorii documentației au în vedere faptul că cel puțin 40% din suprafața construită trebuie să aibă destinația de locuire.

Se estimează că vor fi construite maxim 95 de unități locative, împreună cu parcările aferente (circa 142 de locuri de parcare) și spații verzi, loc de joacă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

D.m.

Acum 2 ani

undeva in zona aia ar trebui realizata si o noua iesire / intarre pe autostrada pentru a se decongestiona iesirea/intrarea Calea Surii Mari - Hornbach. Nu e normal ca cineva care vrea sa mearga in centru / gara / gusterita/ mall sa strabata aiurea in ambuteiaje jumate de oras folosind iesirile Medias sau Agnita.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Mai este si iesirea de pe Henri Coanda , nu se pot face iesiri din 500 in 500 m ca sa ajunga fiecare de pe autostrada direct in fata blocului! 4 iesiri in zona orasului sunt suficiente!
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

Incredibil, voi vedeti clar care e tendința și aprobați așa puține locuri de parcare? In primul rand nu trebuie dezbătut nimic. E zona de case rămâne așa. Vrei zona de blocuri, faci perimetru cu drumuri pe toate laturile, lași distanta de la clădire la vecini minim inaltimea clădirii.
Raspunde

Dfghfgh

Acum 2 ani

Deci la cele 95 de apartamente asa putine locuri de parcare? apoi accesul spre zona se face pe o strada cu doar 8.2m in care trebuie sa fie si 2 trotuare deci calea de rulare de maxim 6m (cu 2 trotuare de 1m) si tot acolo in zona se doreste a se mai construi inca un cartier de blocuri pe zona fostei baze de betoane de pe Frezorilor... A tinut primaria cont si de asta?...
Raspunde

Klementine von Ghiborzzen

Acum 2 ani

Cei care doresc punerea de bete in roate proiectelor imobiliare aprobate de catre administratia saxona-FDGR a burgului nostru, nu aveti decat sa va puneti pofta in cui! Doamna primar Fodor si echipa sa se lupta zi si noapte pentru a crea conditiile optime dezvoltarii burgului nostru in mod sustenabil, eco si environment friendly! Avem nevoie de blocuri ca de aer, de constructii inalte, frumoase, semete, cu multe apartamente! Casele vechi si spatiile verzi sunt concepte desuete, ele apartin trecutului comunist in care traiti voi, pesedisti rosii!
Raspunde

Marele țap

Acum 1 an

Probabil că cei care au dat negativ nu s-au prins de ironia din mesajul tău... !
Raspunde

Maria

Acum 2 ani

Cum este posibil sa se ia o hotărâre peste voința majorității populației din zona? Pe acei locuitori care consilieri locali îi reprezintă? Daca a fost zona de case, s-a schimbat caracterul zonei cu acordul locuitorilor din zona? Cum este posibil că voința atâtor oameni să cântărească mai puțin decât voința câtorva care se află în spatele afacerii cu blocuri? Construirea de blocuri in zona duce la prăbușirea valorii terenurilor și imobilelor din zona pentru că cine și-ar dori să locuiască în apropierea unor blocuri? Primăria Sibiu să respecte înțelegerea care a existat la momentul la care cetățenii și-au construit casele în zona și zonele de case să rămână zone de case, iar blocuri sa se construiască în zone de blocuri la distante rezonabile fata de zonele de case pentru a se asigura intimitatea pentru care plătesc locuitorii de la case.
Raspunde

Mica

Acum 1 an

In zona de case nu pot exista blocuri, altfel spus NU Blocurilor. Sunt atatea blocuri nou construite care nu sunt locuite. Cine vrea la bloc n-are decât, dar in zone de case nu pot exista blocuri. Sa se construiască case nu blocuri.
Raspunde

Marele țap

Acum 1 an

Aceste ”insule” create în PUG 2011 în cartierele de case de locuit individuale (între case) reprezintă vechile platforme lucrative din perioada comunistă. După ce foștii directori ai acestor firme ”privatizate” și / sau grupurile oculte de interese care au ghidonat toată evoluția au pus mâna pe ele și le-au pus pe butuci, după ce au vîndut tot ce se putea vinde și au ras totul, au mai rămas terenurile. (GEIGER este doar un caz special, pentru că a achiziționat platforma din Gușterița abia în 2013, de la DPC - firma Primăriei). Pentru aceste ”insule”, Primăria a rezervat prin PUG ”cireșele de pe tort”, adică crearea de unități teritoriale de referință urbanistice (UTR) de tip ”Ri” - restucturări urbane de zone industriale. Impactul negativ al acestor ”insule” asupra locuitorilor zonei este foarte mare, deoarece - dacă pe vremuri în aceste incinte activitatea se desfășura doar în prima jumătate a zile, iar după amiaza era liniște - după ce terenurile se vor ocupa cu locuințe apartament, zona se va aglomera masiv peste cea de case. În loc ca în aceste zone (în special dacă sunt practic complet înconjurate de case, ca în cazul de față) să se adopte soluții de parcelare similară caselor, cu POT și CUT identice (de exemplu POT 35% și CUT 0,7 pentru Lazaret - zona de case limitrofă GEIGER), pentru PUZ GEIGER, în urma considerării în calcule a suprafeței drumului de acces, PRIMĂRIA va admite coeficienți urbanistici aproape dubli față de case. O altă problemă deosebită va fi aglomerarea deosebită pentru cele 95 apartamente (= 95 unități locative = 95 familii) - pe o suprafață efectivă de teren (cu tot cu drumul de acces) de numai 7.371 mp. Dacă pentru zona limitrofă (cu UTR - L1p) locuințe individuale pe parcelar periferic = case de locuit, suprafața medie a loturilor de teren (construit+neconstruit) este de circa 400-500 mp/familie, pentru blocurile de la GEIGER, o familie din cele 95 apartamente va avea alocată o suprafață de 7.371 mp/95 familii = 77 mp !!! (teren construit și neconstruit). Pentru toți copiii celor 95 familii - (de așteptat a fi familii tinere) - s-au prevăzut 167 mp de teren pentru locuri de joacă (???!!!!) ...În realitate, la elaborarea vechiului PUG 2009 și apoi următorul PUG 2011 (încă în vicgoare), populația Sibiului nu a fost suficient de inițiată pentru a se implica activ în contestarea LEGALĂ ȘI PROMPTĂ a acestor tipuri de aberații... Au fost în schimb inițiați în schimb rechinii imobiliari, care au edificat blocuri noi între blocuri le vechi (acolo unde centralele termice dezafectate puteau oferi diverse alte funcțiuni urbanistice deosebit de utile locuitorilor din Ștrand, Terezian sau Vasile Aaron - spații de parcare, spații verzi și de joacă pentru copii). Sau 2 blocuri turn P+6E între case de locuit, așa cum probabil că va fi pe Strada Bahluiului !!! ...O procedură elegantă pentru acești ”rechini-investitori” este cumpărarea (din timp) de unul sau mai multe imobile alăturate, cu terenuri generoase, urmată apoi de intervenții la autorii PUG-urilor în lucru, pentru elaborare de către aceștia de reglementări urbanistice care să permită edificarea, între casele de locuit, de imobile cu regimuri de înălțime mult peste zona rezidențială. Calea Dumbrăvii, Milea și Ștefan cel Mare sunt deja compromise cu aceste tipuri de ”restructurări urbane”. Urmează încet dar sigur tot restul Sibiului ... Sibienii trebuie să urmărească foarte atent elaborarea documentațiilor urbanistice (PUG și PUZ)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus