Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Sibiul primește cei mai mulți bani pentru programul masa caldă: de aproape 3 ori mai mult față de suma medie

Sibiul primește cei mai mulți bani pentru programul masa caldă: de aproape 3 ori mai mult față de suma medie

Județul Sibiu primește cei mai mulți bani pentru programul masa caldă care se desfășoară în acest an școlar, potrivit unei analize publicate de jurnaliștii de la Edupedu.ro. Astfel, pentru județul nostru vor fi alocați peste 19.6 milioane de lei pentru programul masa caldă care se va desfășura în acest an în 12 școli. Următoarea sumă alocată este de 13,5 milioane lei, bani ce vor merge în județul Bihor.  

În momentul de față, în Monitorul Oficial a fost publicată o listă cu 300 din totalul de 350 de unități de învățământ în care s-a anunțat implementarea acestui program în acest an școlar. Marți au fost publicate și sumele care au fost împărțite școlilor. Județul Sibiu primește cei mai mulți bani, având și cei mai mulți elevi beneficiari. Astfel, în total, județului nostru îi revin 19.608.225 de lei pentru 12 școli din județ, care au 7.735 de beneficiari.

Potrivit unei analize realizate de cei de la Edupedu.ro selecția școlilor este una politică. Această analiză arată că peste 63% dintre instituțiile incluse în acest an în plus în programul de „Masă caldă” (n.red din 161 de școli) sunt din localități cu primari PNL.  În județul Sibiu, de exemplu, 9 din cele 12 școli sunt în localități cu primari din partidul ministrului Educației și al președintelui Iohannis, PNL.

Bugetul alocat programului nu s-a schimbat, deși numărul școlilor a crescut, la fel și tariful unui meniu zilnic pentru un elev la 15 lei, de la 10 lei (n. red. tarif stabilit în 2018).

În fiecare an de pilotare, fără excepție, normele de aplicare ale programului au fost adoptate după începutul școlii. Cadrul legal precede organizării licitațiilor și apoi a mesei propriu, chestiuni care pot dura între 30 și 90 de zile. Practic, autoritățile uită de fiecare dată că începe școala, lucru care duce la suspendarea dreptului la masă caldă pentru copiii incluși aici.

Nu se precizează de când pot primi elevii masa caldă. Abia după publicarea normelor în Monitorul Oficial pot începe procedurile de licitație.

Lista școlilor din Sibiu incluse în acest an școlar în programul masa caldă:

Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni

Școala Gimnazială Biertan

Școala Gimnazială „Octavian Goga” Rășinari

Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” Rășinari

Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig

Școala Gimnazială Avrig

Liceul Tehnologic „Johannes Lebel” Tălmaciu

Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr

Școala Gimnazială „Radu Selejan” Sibiu

Școala Gimnazială Nr. 23 Sibiu

Liceul Tehnologic Copșa Mică

Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” Săliște

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus