Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

De ce sunt în întârziere lucrările la tronsonul cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești

De ce sunt în întârziere lucrările la tronsonul cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești

Lucrările la tronsonul cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești sunt în întârziere din cauza companiei italiene care execută această lucrare majoră, scrie Adevărul

Lucrările la tronsonul cinci din autostrada Sibiu-Piteşti au început pe 1 septembrie și au ajuns la ora actuală la un progres fizic de aproximativ 18%, deși acest progres ar fi trebuit să fie de aproape un sfert. În prezent, pe tronsonul cinci (Curtea de Argeș-Pitești), realizat de firma italiană WeBuild, sunt aproape 850 de lucrători, o parte dintre aceștia fiind aduși din mai multe țări asiatice, scriu cei de la Adevărul.

Citește și: Autostrada Sibiu-Piteşti, secţiunea 5, monitorizată aerian

Concret, la ora actuală, întârzierea în raport cu graficul de execuție este de 4,41%.

În urmă cu câteva luni, firma WeBuild a primit un certificat negativ intermediar de la CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere).

Oficialii CNAIR au explicat pentru „Adevărul” motivele acordării certificatului negativ intermediar, precum și motivele întârzierilor la tronsonul cinci.

„Antreprenorul a refuzat să realizeze relocarea/devierea/protejarea rețelelor de utilități, conform prevederilor contractuale, prin urmare a înaintat o Cerere de chemare în judecată la Tribunalul București, cerere prin care a solicitat anularea clauzelor și prevederilor contractuale care obligă Antreprenorul la execuția lucrărilor menționate. Antreprenorul a înregistrat întârzieri față de programul de execuție, iar fără relocarea utilităților nu s-au putut executa o parte din lucrările permanente”, precizează reprezentanții CNAIR.

Acțiunea în instanță nu blochează însă lucrările la tronsonul cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești. „Orice litigiu între un antreprenor și CNAIR produce efecte exclusiv după pronunțarea unei hotărâri definitive a instanțelor judecătorești. Astfel, în acest caz, lucrările se desfășoară în acord cu prevederile în vigoare, conform contractului”, adaugă oficialii CNAIR.

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere și companiei WeBuild legat de întârzierile la lucrări, însă reprezentanții companiei nu au dorit să facă vreun comentariu.

Contractul pentru tronsonul cinci (Curtea de Argeș-Pitești) al autostrăzii Sibiu-Pitești, cu o lungime de 30,35 kilometri, a fost semnat în mai 2020 la Pitești. Ordinul de începere a lucrărilor la tronsonul cinci a fost dat încă din 17 iunie 2021, dar mai multe proceduri birocratice au amânat cu două luni şi jumătate începerea lucrărilor, până pe 1 septembrie 2021.

Valoarea contractului se ridică la suma de 1,7 miliarde de lei fără TVA, din fonduri europene nerambursabile. În cazul în care nu apar probleme, tronsonul ar trebui terminat până la finalul lunii septembrie 2025, urmând ca din octombrie 2025 să fie redat circulației.

Autostrada Sibiu-Pitești este cel mai important proiect de infrastructură rutieră din România.

Citește și: Alternative pentru șoferii prinși în trafic pe Valea Oltului și A1 Sibiu-Pitești

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Ion

Acum 1 an

nasol, fara implicare si doar cancan va dura 10 ani
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus