Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
4°C

Undă verde pentru reabilitarea clădirii Prefecturii Sibiu: „Prin fața imobilului circulă mulți elevi și există riscul de accidentare”

Undă verde pentru reabilitarea clădirii Prefecturii Sibiu: „Prin fața imobilului circulă mulți elevi și există riscul de accidentare”

Guvernul de la București a dat undă verde reabilitării clădirii Prefecturii din Sibiu cu bani de la bugetul de stat, prin Compania Națională de Investiții. Lucrările vor costa aprope 60 de milioane de lei.

În ședința de azi a Guvernului României a fost adoptată hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea Palatului Administrativ - Instituţia Prefectului judeţul Sibiu". Aceasta prevede realizarea mai multor lucrări care să aducă edificiul într-o stare bună, atât l exterior, cât și la interior, clădirea fiind construită încă în anul 1880, din 1992 fiind sediul Prefecturii.

În Nota informativă a proiectului de hotărâre de guvern era descrisă situația actuală a imobilului. Astfel, în document se menționează că „pe toate fațadele este prezentă igrasia; tencuiala fațadelor prezintă pe alocuri fenomenul de măcinare; Învelitoarea (atât cea din țiglă, cât și cea din tablă) este degradată, permițând înfiltrarea apelor provenite din precipitații; Accesoriile învelitorii (jgheaburi, burlane, etc.) sunt degradate, apa curgând pe tencuiala clădirii; Unele din elementele din lemn ale șarpantei sunt degradate, lemnul prezentând fenomenul de putrezire; Tavanele etajului sunt degradate datorită apelor provenite din precipitații. Pe perioada ploilor apa se înfiltrează prin învelitoare și pătrunde în birourilor de la etaj. În birourile de la parter este prezentă igrasia, pe o înălțime de până la 1,5 m de la pardoseală; În toate spațiile de la demisol, datorită igrasiei, tencuiala pereților a început să cadă și să se degradeze zidul din cărămidă; Instalațiile electrice și sanitare sunt uzate fizic și moral. Datorită numărului mare de aparate consumatoare de energie electrică și a vechimii instalației activitatea instituției este îngreunată prin defectarea aparatelor și a instalațiilor. Uzura firelor electrice pune în orice moment în pericol integritatea imobilului. Instalațiile sanitare învechite necesită multe intervenții de reparații curente (....)”.

De asemenea, este subliniat și pericolul pentru oamenii care traversează zona, pe lângă clădireaPrefecturii. „De pe fațada clădirii și de pe suprafața balconului se desprind bucăți de tencuială care cad pe trotuarul din fața imobilului. Fiind situat într-o zonă intens circulată pietonal, în apropierea Colegiului Național Octavian Goga din Sibiu, prin față imobilului circulă mulți elevi și persoane vârstnice, existând riscul de accidentare”. În ceea ce privește interiorul instituției, cabinetului de miniștri i s-a adus la cunoștință că tâmplăria interioară este degradată, că pardoseala interioară din lemn, în spațiile de birouri și ciment, pe holuri, prezintă un stadiu avansat de uzură, că mobilierul este unul învechit cu foarte multe elemente de peste 30 de ani.

Podul Prefecturii va fi mansardat

Totodată, după lucrările de reabilitare clădirea Prefecturii se va alege cu noi spații, prin mansardarea podului, care dispune de spațiu. „Podul clădirii care este foarte înalt dă posibilitatea construirii unei mansarde înalte ceea ce ar duce la crearea de noi spații pentru birouri, sală de seminarii sau ședințe, devenind astfel un spațiu multifuncțional. Prin realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a imobilului nu se va schimba destinația și principalele funcțiuni”.

Autoritățile amintesc că Palatul Administrativ al Instituției Prefectului Județul Sibiu este o clădire construită în anul 1880, de o arhitectură deosebită, situată în Centrul istoric al Municipiului Sibiu, pe o stradă intens circulată, unde actualmente își desfășoară activitatea zilnică și cele două servicii comunitare din subordine, respectiv Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte al Județului Sibiu și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor al Județului Sibiu.

Potrivit calculelor aprobate de guvern, reabilitarea clădirii Prefecturii Sibiu va costa 57,3 milioane lei, durata de execuție fiind de 2 ani.

Printre lucrările ce se vor efectua se numără realizarea unui acces nou spre curtea interioară pentru conformarea la cerințele ISU a clădirii și respectarea distanțelor maxime de evacuare; reconfigurarea accesului din curtea interioară prin refacerea scărilor și a rampei destinate persoanelor cu dizabilități; precum și amplasarea unui număr de două lifturi cu structură metalică și pereți din sticlă în zona celor două scări principale (gang – acces principal și acces secundar de pe strada Mitropoliei). Totodată, vor fi refăcute în totalitate instalațiile electrice, termice, sanitare și date-voce conform normativelor în vigoare și conform modificărilor propuse.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Troll E. Buzu

Acum 2 luni

Cand se va da "unda verde" sau de alta culoare si pentru cladirile de vis-a-vis? Sau preferati sa nu deranjati proprietarul acesta? Ce-i drept poate in cursul iernii vom avea o dimineata in care vom constata cu "stupoare" ca o parte din ele s-au naruit si drept urmare vor trebui demolate pentru "siguranta cetatenilor". In locul lor, se va aproba cu rapiditate o cladire asemanatoare cu cea ridicata in Cluj-Napoca.
Raspunde

Wtf

Acum 2 luni

bai ati innebunit?? 58 mil. lei ?? si asta la prima strigare, ca dupa semnarea contractului se dubleaza costurile ca la stadion. pai asta e circa un sfert din costul stadionului pentru spoirea unei cladiri maricele dar care arata bine. Cladirea aia are cel putin un administrator care primeste bani grei lunar. Mai e in functie daca ploua de ani de zile in masura in care lemnul s-a putrezit ??? Cu 60 mil. lei s-ar fi reparat vreo suta de acoperisuri de pe centru, pentru ca daca te uiti in sus la acoperisuri te crucesti cum stau tigle si caramizi sa cada in capul trecatorilor. Oricum, cred ca si masinile prefecturii sunt cam vechi si ar trebui schimbate cu niste BMW-uri de la prietenul ficusului.
Raspunde

Un cetatean priveste cu atentie si ingrijorare

Acum 2 luni

Sa inteleg ca Palatul de Justitie nu afecteaza pe nimeni in forma actuala? E OK, in cativa ani se va putea construi un mall si acolo. Alt fapt care nu afecteaza pe nimeni: oare ciorile din Parcul Sub Arini care bombardeaza mai ceva ca rusii nu sunt un pericol (biologic, cel putin) pentru sibienii care trec sau locuiesc in zona? Multumim pentru ciungirea si taierea copacilor, in rest toate bune si frumoase, Sibiu-i “fruncea”.
Raspunde

@ un cetatean priveste cu atentie si ingrijorare

Acum 2 luni

Se vede clar ca esti pesedist si nesibian, cel mult o vinitura trista! Palatul de Justitie tine de guvern, nu de doamna Fodor! Daca tara asta ar fi avut presedinte si guvern PNL, s-ar fi reabilitat cladirea cu siguranta! Dar noi am votat PSD si la presedintie si in parlament!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

acum sa vezi SPAGI si COMISIOANE!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus