Sâmbătă,
02.12.2023
Innorat
Acum
16°C

Imagini greu de privit într-un cămin de bătrâni din Sibiu. Administrator: cei filmați au afecțiuni care pot explica situațiile

Imagini greu de privit într-un cămin de bătrâni din Sibiu. Administrator: cei filmați au afecțiuni care pot explica situațiile

Mai multe filmulețe au fost făcute publice de o beneficiară a „Elders Home”, căminul de vârstnici de pe strada Moldoveanu, Nr. 3 din Sibiu. Imaginile nu sunt ușor de privit, în ele apărând doi bătrâni, unul dintre ei fiind murdar de excremente, iar celălalt căzut pe jos, în baie. Reporterul Turnul Sfatului a mers la acest cămin pentru a verifica cele văzute online. Potrivit administratorului cei doi vârstnici au afecțiuni grave, unul dintre ei suferind de parkinson în stadiul IV și celălalt de demență mixtă, fiind imobilizat la pat. De asemenea, administratorul spune că cea care a făcut publice imaginile are un dosar la Spitalul de Psihiatrie din anul 2003, fiind cunoscută cu afecțiuni psihice. „În ambele cazuri, doamna a filmat beneficierii într-un moment de criză fără a chema pe cineva”, spune administratorul.

Citește si: Centru de vârstnici fără autorizație, închis de un control al Prefecturii. Ce spune administratorul

Căminul de pe strada Moldoveanu, de la Nr. 3 are poarta închisă. Există o sonerie și un afiș scris cu pixul pe care sunt trecute orele de vizită. Administratorul căminului ajunge în doar câteva minute și deschide poarta. 

Odată ce intri în curte clădirea căminului se înalță impunătoare. O clădire înaltă, frumoasă, cu geamuri termopan. Până să ajungi la ea, pe partea stângă sunt birourile administrative. De asemenea, unul dintre beneficiarii care apare în filmare stă alături de alt beneficiar, afară, în dreptul unei bănci. Îl poți saluta, zâmbește și pare să se miște în continuu. Trece de pe un picior pe celălalt și-și tot mișcă mâinile. Căminul arată curat și camerele sunt luminoase. Majoritatea beneficiarilor au ani grei de viață în spate, iar sănătatea lor este șubredă. Sunt în pat.

În ultimele zile acest cămin s-a aflat în mijlocul unui scandal mediatic. În luna septembrie reprezentanții Instituției Prefectului Județului Sibiu au decis să organizeze o serie de controale mixte la mai multe centre de îngrijire a vârstnicilor.

„Noi am primit o serie de semnale, dar nu de la căminul de pe strada Moldoveanu, ci de la alt centru și de acolo a pornit decizia acestor controale. Concluziile în urma acestor controale sunt trecute pe cel puțin 12 pagini. Părerea mea este că a fost normal să fie acest control pentru că nu este deloc bine ca aparținătorii să plătească anumite sume, iar vârstnicii să aibă condiții improprii și cred că au prins bine, pentru că la unele centre s-a început remedierea problemelor”, a declarat pentru Turnul Sfatului, prefectul Mircea Crețu.

Administrator cămin: cei doi beneficiari filmați au afecțiuni care pot explica imaginile

După aceste controale licența provizorie de funcționare a Căminului de vârstnici de pe strada Moldoveanu Nr. 3 a fost ridicată, iar DSP a amendat unitatea cu 10.000 de lei pentru că nu avea autorizație de funcționare. Administratorul a explicat pentru Turnul Sfatului că toate acestea s-au întâmplat din cauza faptului că nu au putut accesibiliza scările interioare. Aceste scări sunt în spirală.

Momentul anunțului făcut de autorități cu privire la ridicarea licenței a coincis cu publicarea în spațiul public a unor imagini în care apar doi beneficiari aflați în situații dramatice. Pe imagini se vede cum unul dintre vârstnici stă întins în pat fiind murdar de excremente, iar beneficiara care a publicat imaginile îl hrănea cu struguri. „Nu pune mâinile pe mine, că ești murdar. Stai să te hrănesc”, se aude aceasta spunând. În alte imagini apare alt beneficiar care este întins pe jos, în ușa de la baie.

Administratorul căminului povestește că cea care a filmat este o beneficiară cu probleme psihice.

„D-na care a filmat și a postat imaginile este cu istoric la Psihiatrie din anul 2003. D-na are probleme. Persoanele filmate sunt persoane cu un istoric medical greu. Domnul din baie este diagnosticat cu Parkinson și a făcut o criză în baie și a căzut. Dumneaei, ca un bun samaritean ce este, a filmat și a pus pe facebook în loc să strige la oricare dintre infirmierii de serviciu să vină să-l ridice. Mai departe a mers și a filmat un beneficiar care nu are discernământ, are demență mixtă și este imobilizat în pat. În momentul în care dânsul și-a băgat mâinile în pampers și s-a murdărit, a filmat din nou, în loc să cheme pe cineva. Se caută senzaționalul într-o situație care este cu adevărat tragică. În cazul celor doi beneficiari s-a intervenit imediat. Domnul filmat în baie este o persoană inofensivă. Merge, se plimbă, taie tot felul de lucruri și-i place să meșterească. În momentul în care face crize însă, dânsul cade, trebuie ridicat și nimic altceva. Are mai multe afecțiuni printre care cea mai gravă este Parkinson, stadiul patru”, spune administratorul căminului.

Citește și „Lista centrelor pentru vârstnici din Sibiu care au licențe valide”

Acesta mai precizează că cea care a filmat este în centru din luna iunie a acestui an.

„A venit la noi în luna iunie. A mai fost internată în trecut la noi unde a venit cu 60 de litri de apă în corp și a plecat pe picioarele ei. A venit înapoi în luna iunie. Totul a decurs normal în jur de două luni de zile după care, din diverse motive, a început să aibă tot felul de nemulțumiri.”

Pacienta a fost internată la psihiatrie de polițiștii care au fost chemați să o calmeze

În momentul de față, persoana care a făcut filmarea se află la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu pentru investigații. A fost dusă acolo de polițiștii care au venit să o liniștească în momentul în care a început să aibă un comportament care ar fi putut să o pună în pericol, potrivit spuselor administratorului.

„Am sunat la 112 în momentul în care d-na a ieșit pe geam, la etajul II și a început să urle. Ne-a fost teamă să nu se arunce de acolo și am sunat la 112. Polițiștii au fost cei care au luat-o și au dus-o la psihiatrie și asta după 40 de minute în care au încercat să o calmeze. Repet, dânsa are istoric psihiatric din anul 2003. Toată lumea care o cunoaște îi știe și problemele, inclusiv copiii dânsei”, mai spune acesta.

Aparținătoarea unuia dintre pacienții filmați confirmă comportamentul dat de boală

Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura și cu aparținătoarea pacientului filmat pe jos, în ușa de la baie. Aceasta spune că așa se manifestă beneficiarul și că nu ai ce să-i faci atunci când are o criză. De asemenea, precizează că este mulțumită de felul în care este tratat la cămin.  

„El a fost căsătorit cu mama mea și în afară de mine nu mai are pe nimeni, iar eu îl ajut cum pot. Boala lui așa evoluează cu crize care îl fac să cadă din picioare, iar dacă vrei să-l ajuți nu te lasă. Multă lume nu înțelege, dar așa face din cauza bolii. Așa se simte bine, se lasă jos și merge el singur. La cămin este internat de peste trei ani și vă rog să mă credeți că foarte greu găsești pe cineva care să-l accepte cu boala lui. Nu am niciun dubiu că nu este tratat cum trebuie. Eu am fost foarte mulțumită că a fost tratat bine având în vedere boala lui. Este foarte greu să explic oamenilor care nu înțeleg cum evoluează această boală”, spune aparținătoarea.

Pe de altă parte, administratorul căminului spune că de când a început tot acest scandal este hărțuit, amenințat și înjurat.

„De când a început această nebunie sunt hărțuit și amenințat. Multe persoane mă sună să mă înjure, să mă amenințe, să mă acuze, dar nimeni nu s-a arătat interesat să mă întrebe și pe mine ce s-a întâmplat sau să vină aici și să vadă cu ochii lui. Eu sunt dispus să le arăt condițiile în care stau beneficiarii și să-i cunoască pe cei doi”, mai spune administratorul.

La cămin, în momentul de față, sunt 21 de beneficiari. De acești beneficiari au grijă patru infirmiere, un asistent medical și un asistent social. Unitatea mai are angajat și un kinetoterapeut care se află în concediu de risc de sarcină. Administratorul spune că beneficiarii sunt monitorizați permanent.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

9 comentarii

Ana

Acum 1 an

Acest camin este o afacere de familie...probabil adevărul e undeva la mijloc.Am și eu o întrebare....kinetoterapeuta venea la munca pana nu a fost insarcinata sau făcea masaj în alta parte pe bani mulți?Nu mai întreb altceva deși întrebări mai sunt.
Raspunde

Fiul unui pacient

Acum 1 an

Eu nu înțeleg cum se permite ca acest asa zis azil sa funcționeze. Am avut tatăl acolo, dar am preferat sa îl iau acasă pentru ca îl luam mort de la azil, îl găseam mereu neschimbat deoarece făcea pe el din cauza bolii. Mereu mi se spunea ca atunci a făcut, deși se vedea ca era de mult asa. Plus ca luau scutecele, dar nu le foloseau. Dacă nu manca nimic, nu se ocupa nimeni, ii mai dădea un domn coleg de salon (tatăl fiind paralizat pe partea stânga), pana a murit și acel domn. E bătaie de joc și iau o grămadă de bani. Unii din îngrijitori lucrau în stare de ebrietate. Bătaie de joc, ar trebui închiși!
Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Te duci la azil pt. ca esti bolnav si nu mai poti sa-ti porti singur de grija. Asta inseamna ca trebuie sa te ingrijeasca cineva in schimbul sumei mari pe care o platesti, nu sa dea vina pe boala pt. indolenta lor. S-au spalat pe maini cu faptul ca dna este pacienta la psihiatrie. $ infirmiere la 21 de bolnavi? Mai rau decat la Spitalul judetean. Patronii castiga bani grei si lasa beneficiarii in voia soartei. Daca spun ceva, ii interneaza la diribau, in loc sa angajeze personal de ingrijire... Si voi imbatraniti, domnilor cu bani. Boala si batranetea nu arta pe nimeni!
Raspunde

Praticci Carmen

Acum 1 an

Incredibil. Nu știu decât să l-e ia banii. Nu se ocupă deloc de ei. Săracii oameni. Ț-i se rupe inima când vezi așa ceva. Să l-e fie rușine. Doamne săracii oameni...
Raspunde

B

Acum 1 an

Cica beneficiarii sunt monitorizati permanent...de-aia era batranul intins pe jos si nu-l ajuta nimeni, asteptau sa fie chemati asistentii de alti beneficiari. Monitorizati permanent de ceilalti bolnavi sau cum? Si celalat beneficiat murdar de fecale(care de asemenea e monitorizat permanent)...cine trebuia sa il schimbe si sa-l hraneasca? Ceilalti bolnavi evident... infiorator! Apartinatorii tac si inghit orice, ce solutie au la cat de putine locuri sunt in caminele de batrani.
Raspunde

Sorinel

Acum 1 an

Acest azil trebuia de foarte mult timp. L-am avut pe socrul meu la ei in azil de unde a si decedat. O mizerie de nedescris era permanent si un miros insupprtabil in toata cladirea. Ingrijitorii furau din mancare, pampersi sau orice ii duceam. Ma mir ca nimeni nu a facut reclamatie pana acum.
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Scarile acelea in spirala sunt numai bune pt. batrani. Au construit o cladire in asa fel sa foloseasca spatiul la maxim, sa castige cat mai mult... Lacomia strica omenia...
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Care situatie? Ca aveti doar 2 infirmiere la 22 de oameni? Mai rau decat la stat? Gasiti scuze, iiin loc sa recunoasteti ca ati gresit ...
Raspunde

Rahan

Acum 1 an

Hotia din Romania nu va dispare,pana cand gunoaiele astea profitoare nu vor plati cu capul sau vreun membru..Eu ii terminam,daca era tatal sau mama mea acolo si o tratau asa .Fara mila cu bestiile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus