În locul din Piața Mică a Sibiului care a trebuit eliberat de Lili`s s-a deschis de câteva zile un nou restaurant: Sia.
Un restaurant își dovedește calitatea atunci când este plin, este vorba unui coleg de redacție cu experiență în bătut localurile din lumea largă. Pe ideea aceasta am încercat să ne oprim la Sia în cursul serii de sâmbătă. Am uitat, însă, să facem programare, la interior toate mesele erau ocupate, iar pe terasă era deja prea rece să mai stăm de o cină.
Prin urmare, cu rezervarea pregătită pentru un prânz mai târziu, am revenit duminică. Am găsit masa rezervată, dar numai cu un scaun din cele trei de care am fi avut nevoie. Terasa era plină în rest, la interior – aproape la fel, iar ospătarii roiau grăbiți cu comenzi. Cu răbdare – vremea era frumoasă, oamenii calzi precum o după-amiază de duminică – am așteptat cele câteva minute până când am primit scaunele lipsă.
Așteptarea avea să continue cu alte 30 de minute în scaunele comode până să ajungă la masa noastră și ceva băutură și să ne fie luată comanda pentru mâncare. Preparate care pot fi alese dintr-un meniu cât se poate de interesant, fără niciun fel de ironie.
Sia se prezintă de la bun început drept un restaurant cu o bucătărie ”fusion”. Două mari categorii împart meniul: ”mai mici” și ”mai mari”. În primul caz sunt promise ”preparate gen tapas, concepute pentru a fi împărțite și trimise la masă îndate ce sunt finalizate”, iar în cea de-a doua categorie intră ”preparate de fel principal concepute pentru a fi împărțite sau savurate individual”.
În cazul aperitivelor, ai de ales între preparate precum ”burrata cu marmeladă de piersici cu portocală făcute în casă, fistic și mentă”, ”broccoli crocant cu arahide, eșalotă murată și sambal” ori ”gyoza cu pui, cu sos ponzu cu aromă de trufe și katsuobushi (un ton uscat)”.
Iar la felurile principale, meniul include preparate de la ”jumătate de pui la grătar, servită în stil saam cu salată kimchi, frunze de salată verde și sos balsamic cu soia”, la două preparate cu black angus ori ”păstrăv din zona Sibiului pe grill, mămăligă prăjită, spumă de usturoi confiat, lămâie și brânză Grana Padano”.
După cum poate fi bănuit și din denumirile preparatelor, prețurile de la Sia sunt peste media restaurantelor din oraș: cel mai ieftin preparat costă 28 de lei și este un aperitiv - ”quinoa, linte, pâine cu maia și roșii cu castravete, ceapă roșie și mentă”.
Noi am cerut un aperitiv și trei feluri principale, care să ne fie aduse laolaltă cu trei farfurii, astfel încât să împărțim, dacă tot așa îndeamnă locul. Și bine am făcut, deoarece ceea ce ne-a ajuns pe masă la 40 de minute după comandă a meritat împărtășit între noi.
Dintre aperitive am ales un ton amestecat cu ceapă verde, așezat peste un orez de sushi crocant și cu sos de soia alături. Ușor picant, în combinația cu orezul prăjit la exterior a fost cât se poate de gustos.
Ton cu orez crocant, la Sia
Am mai comandat și un orez prăjit cu creveți, ceapă verde, usturoi, ghimbir, ou și sos thai cu lime alături. Ușor de împărțit, ușor de digerat, ușor de întrebat de ce erau creveții tăiați, bun la gust totul.
Orez prăjit cu creveți, la Sia
Dacă tot e să fie fusion, am mai cerut și un ”gât de berbecuț”, care a venit însoțit de o vânătă promisă a fi fost coaptă pe cărbuni, peste care au fost tocate roșii, ceapă roșie, împrăștiat sumac (eu nu l-am recunoscut) și linte. Acoperit din belșug cu un sos gros, gâtul de berbecuț a fost gătit până la a-l ”tăia cu furculița”, fără să mai aibă gustul specific acestui gen de carne. Raportat însă la preț, laudele se mai diminuează.
Gât de berbecuț, la Sia
Dar preparatul care a rămas cu cele mai multe laude a fost ramen-ul (vezi foto principală), supa specifică japonezilor. ”Ramen Sia Shio, cu supă de pui, ceapă verde, porc chashu (adică o ruladă din fleică de porc marinată) și ciuperci urechi de lemn”. Cât se poate de gustoasă supa în care de la tăiței, la jumătățile de ou ori bucățile de carne de porc, toate și-au combinat aromele într-un preparat care nu știu să se mai gătească prin vreun restaurant din oraș.
Am încheiat masa mulțumiți, împărțind și un tiramisu cu fistic, ceai verde și fistic prăjit, evident preparat în bucătăria de la Sia și într-o cantitate suficientă pentru trei lingurițe.
Tiramisu cu fistic, la Sia
La final, am avut de plătit 369 de lei: 19 lei pentru un ”shot de pălincă de prune”, 44 de lei pentru două ”shoturi de pălincă de gutui” și 32 de lei pentru două sticle de apă ”la trei sferturi”. Aperitivul cu ton a costat 38 de lei, creveții cu orez – 44 de lei, iar ramen-ul – 49 de lei. Cel mai scump preparat a fost gâtul de berbecuț – 114 lei. Până la totalul notei, am mai plătit 13 lei pentru o bere la 330 de ml și 16 lei pentru un martini.
Sia în zi de salariu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: preturi restaurant sia , meniu restaurant sia , bucatarie fusion sibiu , restaurant sia sibiu , restaurant sia , cel mai nou restaurant centrul , foto
Vizualizari: 15897
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Ron
Acum 6 ore
Mariana Deacu
Acum 6 ore
BittDanman
Acum 6 ore
Gheo Poplaceanul
Acum 6 ore
Gheo Poplaceanul