Vineri,
12.09.2025
Ploi Moderate
Acum
16°C

Am fost la cel mai nou restaurant din centrul Sibiului: fusion, cu răbdare și cu ceva bănuți

Am fost la cel mai nou restaurant din centrul Sibiului: fusion, cu răbdare și cu ceva bănuți

În locul din Piața Mică a Sibiului care a trebuit eliberat de Lili`s s-a deschis de câteva zile un nou restaurant: Sia. 

Un restaurant își dovedește calitatea atunci când este plin, este vorba unui coleg de redacție cu experiență în bătut localurile din lumea largă. Pe ideea aceasta am încercat să ne oprim la Sia în cursul serii de sâmbătă. Am uitat, însă, să facem programare, la interior toate mesele erau ocupate, iar pe terasă era deja prea rece să mai stăm de o cină.

Prin urmare, cu rezervarea pregătită pentru un prânz mai târziu, am revenit duminică. Am găsit masa rezervată, dar numai cu un scaun din cele trei de care am fi avut nevoie. Terasa era plină în rest, la interior – aproape la fel, iar ospătarii roiau grăbiți cu comenzi. Cu răbdare – vremea era frumoasă, oamenii calzi precum o după-amiază de duminică – am așteptat cele câteva minute până când am primit scaunele lipsă.

Așteptarea avea să continue cu alte 30 de minute în scaunele comode până să ajungă la masa noastră și ceva băutură și să ne fie luată comanda pentru mâncare. Preparate care pot fi alese dintr-un meniu cât se poate de interesant, fără niciun fel de ironie.

Sia se prezintă de la bun început drept un restaurant cu o bucătărie ”fusion”. Două mari categorii împart meniul: ”mai mici” și ”mai mari”. În primul caz sunt promise ”preparate gen tapas, concepute pentru a fi împărțite și trimise la masă îndate ce sunt finalizate”, iar în cea de-a doua categorie intră ”preparate de fel principal concepute pentru a fi împărțite sau savurate individual”.

În cazul aperitivelor, ai de ales între preparate precum ”burrata cu marmeladă de piersici cu portocală făcute în casă, fistic și mentă”, ”broccoli crocant cu arahide, eșalotă murată și sambal” ori ”gyoza cu pui, cu sos ponzu cu aromă de trufe și katsuobushi (un ton uscat)”. 

Iar la felurile principale, meniul include preparate de la ”jumătate de pui la grătar, servită în stil saam cu salată kimchi, frunze de salată verde și sos balsamic cu soia”, la două preparate cu black angus ori ”păstrăv din zona Sibiului pe grill, mămăligă prăjită, spumă de usturoi confiat, lămâie și brânză Grana Padano”.

După cum poate fi bănuit și din denumirile preparatelor, prețurile de la Sia sunt peste media restaurantelor din oraș: cel mai ieftin preparat costă 28 de lei și este un aperitiv - ”quinoa, linte, pâine cu maia și roșii cu castravete, ceapă roșie și mentă”.

Noi am cerut un aperitiv și trei feluri principale, care să ne fie aduse laolaltă cu trei farfurii, astfel încât să împărțim, dacă tot așa îndeamnă locul. Și bine am făcut, deoarece ceea ce ne-a ajuns pe masă la 40 de minute după comandă a meritat împărtășit între noi.

Dintre aperitive am ales un ton amestecat cu ceapă verde, așezat peste un orez de sushi crocant și cu sos de soia alături. Ușor picant, în combinația cu orezul prăjit la exterior a fost cât se poate de gustos.

Ton cu orez crocant, la Sia

Am mai comandat și un orez prăjit cu creveți, ceapă verde, usturoi, ghimbir, ou și sos thai cu lime alături. Ușor de împărțit, ușor de digerat, ușor de întrebat de ce erau creveții tăiați, bun la gust totul.

Orez prăjit cu creveți, la Sia

Dacă tot e să fie fusion, am mai cerut și un ”gât de berbecuț”, care a venit însoțit de o vânătă promisă a fi fost coaptă pe cărbuni, peste care au fost tocate roșii, ceapă roșie, împrăștiat sumac (eu nu l-am recunoscut) și linte. Acoperit din belșug cu un sos gros, gâtul de berbecuț a fost gătit până la a-l ”tăia cu furculița”, fără să mai aibă gustul specific acestui gen de carne. Raportat însă la preț, laudele se mai diminuează.

Gât de berbecuț, la Sia

Dar preparatul care a rămas cu cele mai multe laude a fost ramen-ul (vezi foto principală), supa specifică japonezilor. ”Ramen Sia Shio, cu supă de pui, ceapă verde, porc chashu (adică o ruladă din fleică de porc marinată) și ciuperci urechi de lemn”. Cât se poate de gustoasă supa în care de la tăiței, la jumătățile de ou ori bucățile de carne de porc, toate și-au combinat aromele într-un preparat care nu știu să se mai gătească prin vreun restaurant din oraș.

Am încheiat masa mulțumiți, împărțind și un tiramisu cu fistic, ceai verde și fistic prăjit, evident preparat în bucătăria de la Sia și într-o cantitate suficientă pentru trei lingurițe.

Tiramisu cu fistic, la Sia

La final, am avut de plătit 369 de lei: 19 lei pentru un ”shot de pălincă de prune”, 44 de lei pentru două ”shoturi de pălincă de gutui” și 32 de lei pentru două sticle de apă ”la trei sferturi”. Aperitivul cu ton a costat 38 de lei, creveții cu orez – 44 de lei, iar ramen-ul – 49 de lei. Cel mai scump preparat a fost gâtul de berbecuț – 114 lei. Până la totalul notei, am mai plătit 13 lei pentru o bere la 330 de ml și 16 lei pentru un martini.

Sia în zi de salariu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

17 comentarii

Mancaul

Acum 2 ani

scump și prost McDonalds e gustos pe lângă chestiile lor de marketing
Raspunde

Sparrow

Acum 2 ani

Jumate din totalul preturilor se fac din denumiri care te pocnes in moalele capului. Reteta e simplā. Toacā ceva ce nu creste pe la noi ( muguri de papaya soté, tulpinā de rododendron marinatā in sos cayenne ) , adaugā peste ceva carne denumitā pompos intr-o limbā exoticā ( care poate sā insemne " autostradā blocatā" cā noi tot nu stim), fā lumina micā in birt si adu veselā hexagonalā de culori ciudate, lasā impresia meseanului cā l-a prins pe Dumnezeu de picior dacā I s-a confirmat rezervarea si....ta-da, arde-l la buzunar. Bā, bravo, o sā merg la Sia invitat de cineva. Dacā nu, mānânc covrigi la coltul Pietii Cibin, respir acelasi aer cu boierii si merg la vot pe jos. Fanā-i democratia!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 2 ani

:)))) pofta mare la covrigi Atat poți, atât mănânci
Raspunde

Dany Selimbarean

Acum 2 ani

Alt "fusion", probabil deschis de patroni olteni care inca nu au aflat care e treaba cu restaurantele in burgul nostru. A mai fost unul care se dadea super simandicos, Syndicat Gourmet. S-a inchis de bine ce a mers, ca era mereu gol si a rezistat o vreme cu cativa useristi care isi facea veacul pe acolo. Sibienii adevarati prefera Kon-Tiki, Prima si micii de la Nea Gigi - localuri consacrate care au adus in burgul nostru milioane de turisti cu ocazia Regiunii Gastronomice 2019.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 2 ani

Din cate stiu eu bucatarul de la Syndicat Gourmet era Sibian. Nu ar fii bine inainte sa deschizi gura sa verifici daca ai dreptate sau nu? Iar nu ti-e un pic rusine sa iti afisezi rasismul in public? Sibienii adevarati poate merg sau poate nu merg la Kon-Tiki. Eu, ca "Sibian adevarat" nu mai merg de mult la Kon-Tiki pentru ca nu imi place neaparat, stii? Am voie?
Raspunde

Ernu

Acum 2 ani

Cata dreptate are vasile ernu.
Raspunde

Ada

Acum 2 ani

Tot timpul zâmbesc la comentariile dvs. Mulțumesc!
Raspunde

Lancea lu horea

Acum 2 ani

Dar ceva de mancare, se vinde acolo?
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 2 ani

Nu arata chashu as cum il stiu eu, poate a fost preparat asa cum ar trebui sa fie preparat, dar, cum se zice, "De suibus non est disputandum."

Raspunde

Pofticiosul

Acum 2 ani

Aiureli... Cine nu le apreciaza inseamna ca e taran sau neumblat prin lume?
Raspunde

Astrid

Acum 2 ani

Pana sa facem fusion poate ar fi bine sa invatam sa facem o omleta sau un pireu a la carte., sa prajim o carne de vita , sa facem un gulas cum mananci in Ungaria. Fusion e un talmes balmes in care e permis orice . Ceva in genul: Nu poti sa canti corect o sonata de Beethoven dar faci ceva improvizatii pe tema sonatei, asa dupa capul tau si spui pai bai e fusion e ceva superior lui Beethoven.
Raspunde

Nobody

Acum 2 ani

Comentarii absolut idioate. Sibiul e un orasel mic, provincial, conservator, populat totusi de genii fara limite care au o idee despre absolut tot. Hate absolut deloc justificat despre Sia. Daca vreti slana si caltabosi foarte bine, de ce ar trebui sa va supere cine vrea sa ofere altceva? Va obliga cineva sa mergeti la Sia? Nu!
Raspunde

@Anonimus Pseudonimus

Acum 2 ani

HA Ha HA
Raspunde

@Nobody

Acum 2 ani

Fii convins ca nu vom merge! Cred ca nici tu, dupa cum ti-e numele...
Raspunde

Nobody

Acum 2 ani

pai faceti bine sa nu mergeti ca nu e pentru voi astia "iluminati." Cand vad ce scrieti si cum ganditi mi-e rusine ca sunt Sibian. Cica meca culturala, centru gastronomic! saraci de voi. Un oras mic, cu oameni mici iar toate comentarile astea reflecta ce zic. Daca vreti sa comentati, mergeti si mancati mai intai. E asa de simplu!
Raspunde

@Nobody

Acum 2 ani

Mai Nobody, tu ai actiuni la "fusion" de esti asa ofticat? Daca unii prefera o merinde traditionala, ce ai tu impotriva? Ramai tu cu cotletele cu crusta de alune prajite si sos de raci necantatori si lasa-ne pe noi cu friptura si ciorba de perisoare...

Raspunde

Gogu

Acum 2 ani

Las.o așa Nobody.....rămâi pe pită cu gem....

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus