Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

”O victimă a concursului de tălpi dintre PSD și PNL”: politicienii sibieni despre finanțarea noului Spital județean

”O victimă a concursului de tălpi dintre PSD și PNL”: politicienii sibieni despre finanțarea noului Spital județean

Atât politicieni sibieni din opoziție, cât și cei din alianța de guvernare critică lentoarea cu care Executivul gestionează chestiunea fondurilor din PNRR pe care Sibiul le-ar putea accesa pentru ridicarea unui nou spital județean.

Declarațiile vin în contextul în care abia săptămâna aceasta au fost adoptate prin hotărâre de Guvern criteriile pe baza cărora vor fi alese cele 25 de proiecte de spitale care să primească fonduri prin PNRR. Potrivit acestor criterii – modificate față de varianta inițială supusă consultării publice în vară – proiectul noului spital ar putea primi până la 200 de milioane de euro, așa cum de altfel se discuta încă de la redactarea Planului național de redresare și reziliență (PNRR). 

Deputatul Raluca Turcan, președinte al organizației județene a PNL, spune că în acest moment are în vedere încheierea contractului de finanțare prin PNRR în cursul anului viitor. Chestiunea restului de bani necesari pentru noul spital estimat la 590 de milioane de euro, cu tot cu TVA, rămâne neclarificată.

”Din perspectiva spitalului, a fost făcut un pas important înainte. Suntem eligibili pentru cofinanțare prin PNRR, acest lucru urmând să fie anunțat în viitor, urmând ca tot în viitor să fie prezentate celelalte surse de finanțare”, a declarat Turcan în cadrul unei conferințe de presă organizată la Sibiu.

Ea a criticat lentoarea guvernamentală în adoptarea criteriilor pe baza cărora să fie împărțite sumele din PNRR alocate construirii de noi instituții medicale. ”Fiecare zi curge în detrimentul finalizării investițiilor. O condiție obligatorie este încheierea contractelor în 2023 și finalizarea acestor investiții în 2026”, a arătat Turcan.

Citește și Proiect la Guvern: noul Spital județean Sibiu poate primi maxim 40% din banii necesari prin PNRR

Concursul de ”tălpi” dintre PNL și PSD

(Ion Surdu)

Din punct de vedere al managementului de proiect, proiectul viitorului spital județean Sibiu este, dacă nu primul, atunci sigur în primele cele mai bune trei din țară, în ceea ce privește maturitatea acestuia, crede Dan Barna (USR), vicepreședinte al Camerei Deputaților. În cadrul unei conferințe de presă la Sibiu, acesta a vorbit despre situația proiectului, în condițiile în care încă nu se știe câți bani vor fi disponibili din PNRR pentru acesta, criticând întârzierea anunțării criteriilor de selecție a spitalelor de către ministrul Sănătății.

„După toate standardele posibile, în momentul în care guvernul va decide să construiască spitale prin PNRR, cel din Sibiu trebuie să fie în lista respectivă. Ministrul Rafila trebuia ca până în luna septembrie să propună criteriile”, a declarat Barna. Acesta a atenționat asupra a două riscuri. „În primul rând, nu e clar dacă PSD și ministrul Rafila chiar intenționează să folosească banii pentru a construi spitale. Astfel, că putem să-i pierdem, pentru că am putea să ne pomenim că redirecționează banii, chiar dacă nu au dreptul să o facă. Dar eu nu vreau ca spitalul din Sibiu să fie o victimă a concursului de tălpi dintre PSD și PNL. Al doilea risc ține de întârzierea demarării proiectelor. 2026 e o linie dincolo de care se pierd banii din PNRR. Degeaba avem sume clare și degeaba am pus construcția de noi spitale, dacă această coaliție nu reușește să și demareze construcția”, a comentat Barna.

Acesta crede că scenariile actuale arată că viitoarea construcție va fi finanțată, cel mai probabil, cu bani din PNRR și dintr-un împrumut BEI. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

Vorba unui sparlamental, ma Dinule tu nu lua in seama mascarada noastra din parlament ca noi seara la restaurant ne impartim portiile cu lautari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus