Vineri,
04.10.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Începe controlul caselor din Sibiu: „Orașul acesta a fost construit dinspre centru spre periferie și acum e distrus de la periferie spre centru”

Începe controlul caselor din Sibiu: „Orașul acesta a fost construit dinspre centru spre periferie și acum e distrus de la periferie spre centru”

Direcția Județeană de Cultură Sibiu avertizează sibienii care au făcut intervenții ilegale la casele considerate monumente istorice sau aflate în zona de protecție că vor fi arătați cu degetul. „Kitsch-ul și impostura au ajuns în cetate”, afirmă șeful instituției, precizând că primii în vizor sunt locuitorii din Orașul de Jos.

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu transmite că nu va mai tolera „abaterile flagrante” de la Legea privind protejarea monumentelor istorice și readuce în atenția opiniei publice importanța respectării și protejării acestuia.

„Intervențiile neadecvate și neavizate au început să pătrundă tot mai des, inclusiv în perimetrul fostei Cetății a Sibiului, sit - monument istoric de categoria A, aflat pe Lista Indicativă UNESCO. Enumerăm o parte dintre intervențiile neadecvate: învelitori de tablă, fațade placate cu polistiren și zugrăvite în nuanțe care nu mai au nimic în comun cu cele originale, tâmplării din PVC etc. Toate acestea încep să întunece imaginea Sibiului, oraș considerat unul dintre orașele cele mai bine conservate din punct de vedere al patrimoniului din România” - transmite directorul instituției, Ilie Nanu, într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat pentru Turnul Sfatului că specialiștii Direcției vor verifica atât imobilele din centrul istoric, cât și cele din zona de protecție cu privire la respectarea regulilor de intervenție în cadrul lucrărilor de reabilitare sau reparații. În vizor vor intra nu numai imobilele din municipiul Sibiu, ci și din întreg județul, situațiile descoperite fiind de multe ori de o „gravitate alarmantă”, potrivit Direcției. Ilie Nanu a subliniat că verificările vor începe din Sibiu, mai exact din Orașul de Jos, chiar din această săptămână.

CITIȚI ȘI: Proiectul unor noi clădiri, cu pereți de sticlă în centrul istoric, scos la vânzare cu 900.000 de euro

„Începem cu străzile din Orașul de Jos. Acolo e mai problematic. Orașul acesta a fost construit dinspre centru spre periferie și acum e distrus de la periferie spre centru”.

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu mai transmite că în cazul încălcării prevederilor legale, vor fi sesizate instituțiile cu atribuții în domeniu: Poliția Municipiului Sibiu, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, primăriile locale și Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea, cetățenii care încalcă legea, vor primi somații, iar fotografiile imobilelor acestora vor apărea săptămânal atât în presă, cât și pe site-ul instituției.

Citește și: Dan Nanu s-a re-reîntors la Direcția pentru Cultură. O funcție cu probleme în ultimii ani

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Emil

Acum 1 an

Pestele de la cap se strica. Nimeni nu putea profana arhitectura zonala si promova kitsch-ul si distrugerea decat mafia imobilieara inscaunata in varful institutiilor statului.
Raspunde

2cents

Acum 1 an

„Orașul acesta a fost construit dinspre centru spre periferie și acum e distrus de la periferie spre centru” - foarte bine spus, sa speram ca va si duce la ceva concret si bun pentru oras.
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Verificati-i si pe cei care au apartamente in centrul istoric si le inchiriaza in regim hotelier sa vedeti ce transformari au facut!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

Nu exista 'autoverificare' la apartamentele dobandite in mod cinstit,din donatii,meditatii si alte minciuni si elucubratii..Cum sa ma autoamendez sa sa il amendez pe robot@co...
Raspunde

Flo

Acum 1 an

Daca Directia de Cultura ar aproba in termen proiectele depuse la acesta institutie noi am respecta cerintele impuse. Dar atata vreme cat aceasta institutie isi bate joc de cetateni, rezultatul se vede in oras...
Raspunde

Io

Acum 1 an

Costurile de timp si bani sa restaurezi un monument istoric sunt foarte mari. In loc sa ajute, Directia de Cultura ne-a ingreunat procesul cu nuantele lor de ocru si furnizorii lor "agreati" de vopsea (banuiesc ca unii "de-ai casei"). Asa ca am un sfat catre Directia de Cultura: Daca tot vreti sa faceti ceva, atunci 1. Aliniati-va cu primaria. 2. Accesati niste fonduri europene pentru restaurare. 3. In loc sa dati amenzi, mai bine le dati o mana de ajutor proprietarilor.
Raspunde

Mirabelle

Acum 1 an

Cu ce ajuta statul roman proprietarii unor imobile vechi? Nici macar cu sfaturi. In satele din judetul Sibiu este un dezastru. Cativa arhitecti incearca sa ofere consiliere, dar aceasta este o initiativa particulara. Oamenii nu sunt educati. Efectiv nu stiu cum sa procedeze la renovarea caselor vechi. Primariile nu au resurse umane suficiente si nu au expertiza. Este nevoie de un proiect regional. Am inceput o renovare intr-un sat din apropierea Sibiului, in zona de protectie a monumantelor. De 4 ani stam dupa autorizatii si am platit circa 10.000 de lei. Inca nu le-am primit pe toate. Pentru Autoritatea Aeronautica am platit circa 4000 de lei. Inca nu am primit autorizatia, desi cererea este depusa din luna iulie 2022. De cand este o sanctiune sa arati cu degetul? Luati exemplul unor sate din Occident. Acolo primariile ofera proprietarilor doar 4 culori din care pot alege pentru a varui fatadele. Satele arata minunat. La noi prostul gust este la putere. Personal, cred ca si noi suntem capabili sa facem lucruri bune in peisagistica arhitecturala a satelor noaste. Sa vedem in viitor cum ajuta statul roman. Luati degetul de pe oameni! Intoarceti-l spre voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus