Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Frescă din fosta reședință a nepoților lui Brukenthal, aproape acoperită cu vopsea. „Cele mai praf monumente din Sibiu vor apărea într-un calendar”

Frescă din fosta reședință a nepoților lui Brukenthal, aproape acoperită cu vopsea. „Cele mai praf monumente din Sibiu vor apărea într-un calendar”

„Cele mai praf monumente din centrul istoric al Sibiului vor apărea într-un calendar”, spune directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Ilie Dan Nanu. La o săptămână de când a anunțat că demarează controale ample la monumentele istorice locuite din Sibiu, instituția a reușit să viziteze aproximativ 20 de imobile.

„Am început cu Orașul de Jos, dar am ajuns și în centru, pentru că lumea nu stă să te întrebe dacă au voie sau nu au voie să facă anumite lucrări. Vorba ceea, hoțul neprins e negustor cinstit”, ne spune Dan Nanu.

Amintim că la începutul săptămânii trecute DJC Sibiu a transmis un comunicat de presă în care anunța că nu va mai tolera „abaterile flagrante” de la Legea privind protejarea monumentelor istorice. „Kitsch-ul și impostura au ajuns în cetate. Orașul acesta a fost construit dinspre centru spre periferie și acum e distrus de la periferie spre centru”, declara pentru Turnul Sfatului directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.

monumente istorice sibiu

Citește și: Începe controlul caselor din Sibiu: „Orașul acesta a fost construit dinspre centru spre periferie și acum e distrus de la periferie spre centru”

L-am întrebat pe directorul DJC Sibiu cum decurg controalele caselor considerate monumente istorice în Sibiu.

„Suntem șapte persoane pe tot județul. Nu mergem în fiecare zi pe teren, unii trebuie să mai facă și avize, să pregătească răspunsuri, acorduri. Merg câte doi, pentru că mai sunt și recalcitranți. O să mergem și cu poliția, unde va fi nevoie. Spre exemplu, la Cisnădie avem un caz mai vechi, unde au fost și procese la o clădire monument. Proprietarul a cerut acordul nostru și nu l-a obținut. Acolo și instanța l-a obligat să demoleze tot ce a construit, să aducă la stadiul inițial”, ne-a spus Nanu.

Directorul DJC Sibiu ne-a relatat și despre un caz identificat la o clădire din apropiere de Piața Mare:

cladiri avram iancu

„O chestie interesantă e la strada Avram Iancu nr. 8, unde au trăit nepoții lui Brukenthal. E o frescă acolo pe tavan și un Dorel a dat cu ciocanul pe acolo, că nu-l interesează. Se poate vedea din stradă, dacă geamurile sunt deschise. Am fost acolo și n-am găsit pe nimeni - deschis totul. Le-am lăsat scris pe perete cu markerul și pe ușă am pus o hârtiuță”.

directia cultura

Nanu a explicat că, de obicei, în cazul controalelor există ori martori, ori poliția îi însoțește pe angajați, ori proprietarii revin cu un telefon. „De obicei, îi găsim acasă sau ne sună ei. Aici m-am dus de 5 ori personal, nu era nimeni, dar e tot deschis. Proprietarul nu e de aici, e prin America. Sunt curios să văd cum s-a vândut imobilul respectiv. Am trimis o adresă oficială. Mai aștept o zi – două și după aia mă duc iarăși peste ei”.

Potrivit informațiilor de pe site-ul patrimoniu.sibiu.ro, clădirea de pe strada Avram Iancu a fost sediu fostei reşedinţe a lui Michael şi Carol Brukenthal, nepotul baronului Samuel von Brukenthal. „Familia Brukenthal a cumpărat o clădire mai veche din sec. XV pe care a transformat-o într-o reşedinţă luxoasă în 1799. Până în 1908, când se mută pe Bd. Victoriei, aici a funcţionat Curtea de justiţie. În 1909 se deschide Internatul evanghelic care va funcţiona până în anii ’40. După 1909 apar şi primele spaţii comerciale la stradă, magazinul lui Karl Ruth (în perioada interbelică măcelărie) şi un magazin de maşini de cusut, reprezentanţa firmei Singer.
A fost folosită ca locaţie pentru filmul “Cocoşul decapitat”  (2008) în regia lui Radu Gabrea”, este descrierea istorică a imobilului. 

cladire avram iancu 8 sibiu

Potrivit directorului DJC Sibiu, poliția este invitată în controale pentru că numai ea poate da amenzi în cazuri mai grave. Nanu mai spune că instituția pe care o conduce va publica poze cu „cele mai praf monumente”, tot cu acestea ilustrând și un calendar pentru 2023. „O să dăm drumul și la un sondaj vizavi de cele mai praf monumente din Sibiu, care nu sunt îngrijite. O să scot și un calendar cu cele mai praf monumente, cele mai neîngrijite. Planific să-l tipărim la începutul lunii ianuarie”.

Acesta mai crede că autoritățile locale au un rol mare în păstrarea patrimoniului, conservarea și promovarea monumentelor, dar legislația nu le permite să intervină din cauza că nu sunt proprietari. „Dar la Oradea primăria a intabulat fațadele și pe fonduri europene le-a restaurat, recondiționat. Nu aduc acuze la adresa autorităților locale. Problema e că Legea monumentelor e foarte veche. Iar acum așteptăm Codul patrimoniului. La sfârșit de martie/început de aprilie am avut o întâlnire cu direcțiile din țară și am lucrat la document. Erau reguli mai stricte vizavi de păstrarea și conservarea patrimoniului, reguli mai precise și se eliminau anumite birocrații; și se întărea rolul direcțiilor, ceea ce am propus noi, la Sibiu. Dar nu mai știu care e situația acum a documentului. Draftul la care am lucrat l-am luat articol cu articol și l-am discutat - atât în ceea ce privește patrimoniul mobil, cât și patrimoniul imobil, plus siturile arheologice”, ne-a mai spus Dan Nanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Max rasinareanul

Acum 1 an

Monumentele istorice din centrul vechi: spatii parasite pentru ca nu se pot locui ( igrasie, mucegai, mirosuri), locuite de persoane fara posibilitati materiale sau fara forme legale), cu partitii de acum 399 de ani si ca sa fie treaba treabă au fost si reimpartite de comunisti total aiurea, cu baie si bucatarie la comun. In concluzie, selectati cateva strazi, bagati bani in reabilitari, iar restul jos cu ele. Cel putin strada 9 Mai e cea mai infecta zona care imi vine acum in minte. Acolo ar trebui tot demolat. PS: Domnule Nanu, stau geamurile deschise la cladirea de pe Magheru pentru ca pute in ultimul hal..
Raspunde

Propunere

Acum 1 an

Prima pagina a calendarului pe 2023 să fie cu fotografia peretelui pe care directorul culturii județene a scris cu marker-ul și a lipit bilețelul scris de mână, cu ștersături, lăsat în urma controlului. Cum poți să vorbești despre un așa numit Dorel (mai mult ca sigur fără studii universitare cu specializare în conservarea /restaurarea monumentelor istorice ) că a distrus cu ciocanul o frescă istorică, când directorul de la cultură scrie cu marker-ul pe peretele clădirii monument istoric ? Ce autenticitate poate avea un post-it pus pe ușa apartamentului "vinovat", ca urmare a controlului făcut de reprezentantul unei instituții publice ? Și încă ceva: cum se poate intabula fațada unei clădiri ? din text "la Oradea primăria a intabulat fațadele și pe fonduri europene le-a restaurat, recondiționat". Este vorba de restaurare sau de recondiționare, pentru că cele două activități sunt diferite.
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Ăștia au realizat că Bibu e pe făraș și vor sa scoată altu în față.....
Raspunde

Non Duru

Acum 1 an

Nanu nu are habar despre protejarea monumentelor. Nu cunoște legile sau atribuțiile pe care le are, scrie cu markerul pe pereți, are bani sa publice calendare noir, se laudă cu neputința și ignoranța... Nu îl internează nimeni? Anvergura culturală a Sibiului a ajuns proporțională cu patronii (patroanele) lui peneliste. Hai, Nanule, poți și mai prost, mai jos, mai penibil!
Raspunde

Copiuta

Acum 1 an

Dl.Nanu e expert in biletele/fituici. (vezi concursul ptr director cand a inghitit copiutele si a revenit acum) Numai in Romania se poate! Daca spuneti ca nu e bun biletelul il inghite si pe asta nu-i bai! :)))
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Să facă un calendar cu el.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus