Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Proiectul unor noi clădiri, cu pereți de sticlă în centrul istoric, scos la vânzare cu 900.000 de euro

Proiectul unor noi clădiri, cu pereți de sticlă în centrul istoric, scos la vânzare cu 900.000 de euro

În contextul reluării discuțiilor despre avizarea de noi clădiri în centrul istoric al Sibiului, pe strada Tribunei tocmai a fost scos la vânzare un proiect aprobat de Consiliul local acum mai bine de cinci ani.

Este vorba de proiectul demolării parțiale a imobilelor aflate pe strada Tribunei nr. 5, respectiv str. Ioan Lupaș nr. 6 (aceasta din urmă fiind cu vedere la parcul Astra, clădirile fiind «spate în spate»).

Documentația urbanistică a acestui proiect a fost un subiect amplu discutat în cursul anului 2016: a fost lansată consultării publice în luna mai și adoptată de Consiliul local în octombrie. Asta după numeroase luări publice de poziție, inclusiv printr-o solicitare adresată autorităților centrale pentru clasarea drept monumente istorice a celor două clădiri (mai multe aici: Bătălia pentru centrul Sibiului se dă pe Tribunei: clădiri menținute sau demolate (parțial)?).

Clădirea de pe str. Tribunei în prezent (sus) și așa cum a fost autorizată a fi extinsă (foto jos - sursa: Facebook / Tudor Popa)

Proiectul vizează transformarea celor două clădiri părăsite, cu subsol și parter, (respectiv subsol, parter și etaj pe strada Ioan Lupaș) într-un complex cu subsol, parter, două etaje și mansardă înaltă. Complex în care să fie amenajate apartamente de închiriat în regim hotelier, cu spații comerciale la parter.

La momentul adoptării documentației urbanistice, detaliile de arhitectură nu erau stabilite, urmând ca acestea să fie elaborate în faza de obținere a autorizației de construire. Autorizație care, potrivit arhitectului Tudor Popa, a fost între timp eliberată, iar proiectul – scos la vânzare. ”Am descoperit că și în Sibiu a fost autorizată o clădire cu fațade de sticlă serigrafiată, așa cum dădeam exemplele din Paris ale clădirilor contemporane. Se află pe str. Tribunei, cu deschidere și spre Parcul Astra, iar zilele trecute clădirile actuale împreună cu proiectul autorizat costau 900.000 de euro”, a anunțat Tudor Popa, pe pagina sa de Facebook.

Vedere a complexului dinspre parcul Astra. Sursa: Facebook / Tudor Popa

El a dat publicității și cele două imagini cu vederea clădirilor dinspre strada Tribunei și, respectiv, parcul Astra.

Citește și Proiect: locuințe cu regim hotelier și spații comerciale în centrul istoric al Sibiului

În cursul acestui an au fost repuse pe tapet discuțiile despre dacă în centrul istoric al Sibiului ar trebui sau nu permise noi clădiri. Este vorba de proiectul unei noi clădiri pe strada A. D. Xenopol, proiect care a ajuns pe masa consilierilor locali în ședința Consiliului local din martie 2022. A fost retras, însă, ca urmare a faptului că în proiectul elaborat elaborat de funcționarii administrației locale au fost introduse unele elemente care nu erau prevăzute în avizele emise de Ministerul Culturii.

Citește și Se mai poate construi în zona zero a Sibiului? Miercuri, consilierii votează ”da” sau ”nu”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

T

Acum 1 an

Si aceste cladiri sunt sau nu invazive? Sau doar pista de biciclete este pentru ca nu aduce gologani in buzunarul arhitectului?
Raspunde

ValKer

Acum 1 an

O mizerie de proiect.
Raspunde

Mutilarea centrului istoric

Acum 1 an

Această intervenție, care se dovedi a fi un mare fiasco, se realizează și datorită dlui arhitect star Alexandru Găvozdea care a realizat argumentația pentru Comisia Națională a Monumentelor a Monumentelor Istorice. Se cere și la primărie, se pare.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 an

Deci, sa recapitulam: ruinele actuale + arhitectul (pardon, proiectul) + atentiile + profitul proprietarului = 900 mii euro. Si de aici incolo, asteptam pe altul. Bun asa.
Raspunde

Ganz

Acum 1 an

Italienii sunt cei mai buni la corupție, iar autoritățile sibiene elevi silitori. Distrugeți, vindeți, uitați trecutul! Arh Găvozdea conduce "modernizarea" centrului vechi!
Raspunde

Nicolae

Acum 1 an

Acest grup de italieni au acaparat cladirea cu acte false.De ani de zile incearca sa scoata cladirea din patrimoniu cu binecuvintarea primariei (primaritei) Vor sa mai stoarca niste bani.
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Centrul istoric nu o sa mai fie istoric daca se construiesc astfel de cladiri. Seamana cu cladirea Centrului de Afaceri.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Nici daca ar fi situata in afara centrului istoric, o asemenea cladire nu ar trebui sa se construiasca pentru ca este oribila. Arhitectii nostri chiar nu au habar, nu au talent, nu au cunostintele necesare pentru asemenea proiecte. Este jenant si trist ca primaria aproba toate porcariile astea, distrugand astfel un patrimoniu istoric de neinlocuit
Raspunde

Vasile

Acum 1 an

Ce institutii se afla vis-a-vis de aceasta... cum sa-i spun? https://www.google.ro/maps/@45.7934863,24.148466,3a,15y,104.46h,93.79t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdC4ROMCOKyZ32S5hAwRI7A!2e0!7i16384!8i8192?hl=en
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus