În ultimii ani, în calitate de vicepremier, ministru al muncii și deputat de Sibiu am depus eforturi constante, susținute pentru a sprijini proiectele de dezvoltare ale județului. Pot spune cu tărie că munca nu a fost în zadar. In parteneriat cu Consiliul Județean, primariile din județ, avem sute de proiecte de finanțare din bani europeni, guvernamentali sau locali.
Am susținut angajatorii în perioada de Pandemie și cea de după să poata plăti salarii și șomaj tehnic, sa păstreze locurile de munca, am inițiat linii de finanțare pentru dotarea spitalelor și școlilor cu aparatura medicală, echipamente și materiale necesare pentru buna desfășurare a activităților, am fost parte la decizia privind finanțarea marilor proiecte ce țin de rețelele de Apă-Canal și Gaze sau de investiții în drumuri și renovări de clădiri publice și de patrimoniu. În centrul tuturor acțiunilor au fost nevoile reale ale oamenilor.
Cifrele vorbesc de la sine!
Va voi prezenta câteva dintre ele pentru a înțelege dimensiunea reală a investițiilor din județul nostru.
1) ÎN CADRUL Programului Operațional Infrastructura Mare 2014- 2020, avem 43 de proiecte care au primit finanțare însumând o valoare totală de 2 miliarde de euro.
Dintre cele 43 de proiecte, 6 proiecte, în valoare de 28.229.508,67 lei, au fost finalizate, restul aflându-se în diferite stadii de implementare.
Acestea acoperă întreg spectrul de priorități investiționale vizate de POIM, precum infrastructura, mediu, eficiența energetică, biodiversitatea și protejarea sănătății populației.
Aici aș vrea să evidențiez un efort suplimentar pentru infrastructura din sănătate, prin dotarea spitalelor, decontarea de cheltuieli pe perioada de pandemie, renovarea de spitale și secții spitalicești.
În mandatul meu de viceprim-ministru, împreună cu ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, am lansat schema de dotare cu aparatură medicală a spitalelor din toată țara. A fost o decizie bună luată în plină criză COVID, iar rezultatele se reflectă în calitatea actului medical și acum.
Doar prin această schemă de finanțare la Sibiu au ajuns echipamente în valoare de 4 milioane de euro. Sunt bani care au făcut diferența între viață și moarte. Am promis că vom folosi fiecare euro din banii puşi la dispoziţie de UE pentru sănătate şi ne-am ţinut de cuvânt.
Câteva exemple de proiecte de succes derulate în spitalele din județ prin fonduri nerambursabile sunt:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – 10 mln lei;
- Spitalul Orășenesc Agnita - 3 milioane de lei;
- Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" Sibiu - 2,5 milioane de lei;
- Spitalul Orășenesc Cisnădie – 35,5 mln lei;
- Spitalului Municipal Medias – 19 mln lei;
- Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu” – 329 mii lei;
- Spital Municipal Mediaș (pentru reabilitare/modernizare imobile Corp1,Corp2) - 737 mii lei.
Prin toate aceste proiecte s-au dotat spitale cu aparatură medicală și materiale specifice derulării actului medical. S-a îmbunătățit infrastructura sanitară, s-au consolidat clădiri și s-au cumpărat cele mai noi echipamente medicale, inclusiv dezinfectanți și medicamente.
2) Proiectele finanțate prin Programul „Anghel Saligny”
Sibiul are deja 93 de proiecte aprobate prin acest program, însumând 930 milioane de lei. Sunt proiecte pentru modernizarea de drumuri și extinderea sau modernizarea rețelelor de apă-canal. Aproape 130 de milioane de lei vor veni, tot prin acest program, pentru extinderea rețelei de gaz. Prin „Anghel Saligny” se finanțează lucrări punctuale care nu ar putea face obiectul unor proiecte europene sau pentru care comunitățile locale nu au suficiente fonduri pentru a le susține. Sunt lucrări care vor face viața oamenilor mai bună la propriu.
3) Domeniul MUNCĂ
In perioada 2020 - 30.09.2022 am elaborat direct ca vicepremier și ministru al muncii măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației de criza sanitara și, in județul Sibiu, oamenii au fost sprijiniți direct astfel:
- ZILE LIBERE PARINTI – 6.571 oameni- 6,5 mln lei;
- SOMAJ TEHNIC – 117.920 oameni – 174 mln lei;
- DECONTARE 41.5% - 71.485 oameni – 88,7 mln lei;
- 50% din salariu pentru angajarea persoanelor peste 50 ani sau 16-29 ani – 1801 oameni – 2 mln lei;
- TELEMUNCA – 501 oameni – 1,2 mln lei;
- 41.5% din salariu pentru INCADRARE pe PERIOADA DETERMINATA 3 luni – 3.014 oameni – 2,7 mln lei;
- REDUCERE TIMP DE MUNCA (kurzarbeit) – 18.643 oameni – 9,5 mln lei.
In parteneriat cu ministrul Fondurilor Europene, am elaborat programe de sprijin din care, doar in Sibiu:
- Mese calde pentru 3070 vârstnici – 5 mln lei;
- Produse de igienă – 26.323 oameni – 3,6mln lei;
- Pachete alimentare – 26323 beneficiari – 4,4 mln lei;
- Sprijin educațional – 7158 copii – 6 mln lei;
- Sprijin pentru România – 43.317 oameni – 20,3 mln lei.
- Carduri pentru rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii din familii vulnerabile - 9512 elevi vulnerabili. Suma de 500 de lei poate fi folosită pentru a cumpăra rechizite școlare, cărți, haine și îmbrăcăminte. În total, anul acesta elevii din Sibiu vor primi peste 4,7 mln de lei. Iar valoarea totală a proiectului din fonduri europene și guvernamentale este de peste 216,2 mln lei.
Un alt proiect pentru care am militat ani de zile, anul acesta a fost triplat in județul Sibiu. Ma refer la “Masa la școală”
Peste 7700 de elevi din Sibiu vor beneficia de o masă la școală!
Programul va fi finanțat din fonduri europene. Guvernul a decis că în următorii ani acest proiect va fi extins și de el vor beneficia un milion de copii, iar suma decontată va ajunge la un miliard de euro pentru următorii 5 ani.
Alte câteva zeci de proiecte sunt aprobate sau se află încă în analiză pentru a fi finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Fie că vorbim de clădiri ce vor fi modernizate din punct de vedere energetic, de autobuze electrice ori de investiții în infrastructura de gestionare a deșeurilor sunt alte zeci de milioane de euro care vor ajunge în numeroase localități din județ.
Aceste date nu sunt definitive, sunt într-o continuă dinamică pentru că în PNL Sibiu există o echipă care știe să promoveze interesele județului.
Am decis să amintesc de aceste cifre pentru că de multe ori, atunci când se face evaluarea unui politician, a unei organizații politice sau a unui partid, se cer lucruri concrete, fapte, cifre și nu neapărat idei, strategii de dezvoltare, proiecte de legi.
Acestea sunt cifrele de astăzi și din acest punct de vedere pot spune că sunt cele mai importante investiții în județul Sibiu, în ultimii 30 de ani.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 652
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Pintilie
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Xxx
Acum 1 oră
Nobody
Acum 2 ore
Claudiu