Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Doctor Ciprian Tănăsescu: Cum putem scăpa de hernie în câteva ore

Doctor Ciprian Tănăsescu: Cum putem scăpa de hernie în câteva ore

Hernia reprezintă ieșirea unui organ (cel mai frecvent o ansa intestinală) din cavitatea peritoneală printr-un punct de slabă rezistență de la nivelul musculaturii peretelui abdominal, ajungând imediat sub piele. Aceasta apare datorită unui dezechilibru între presiunea intraabdominală și rezistența peretelui abdominal. Cel mai frecvent este cosecința unui efort fizic intens sau pate sa apară la persoane care solicită excesiv musculatura abdominală: tușitori cronici, bărbați cu afecțiuni ale prostatei, constipație etc.

 
În funcție de localizarea acestor puncte de slabă rezistență herniile se împart în:

- hernii inghinale – apar sub forma unei umflături localizate la nivelul regiunii inghinale sau chiar la nivelul scrotului și sunt mult mai frecvente la bărbați decât la femei.

- hernii ombilicale – sunt vizibile sub forma unei proeminențe localizate la nivelul ombilicului și sunt mai frevente la copii și femei.

- hernii femurale – apar la rădăcina coapsei sub forma unei umflături care adesea poate fi confundată cu o adenopatie (ganglion) și sunt majoritare la femei.

Hernia necomplicată este aproape asimptomatică, în sensul ca aparitia proeminenței (umflăturii) în una din zonele precizate mai sus nu este însoțită de durere, ci doar de o simplă jenă care poate fi ușor ignorată. Hernia poate fi împinsă cu ușurință la loc in cavitatea peritoneală. Acesta e momentul optim pentru terapie. Din păcate datorită lipsei unei informări adecvate, mulți pacienți pierd acest moment, care poate dura ani de zile și ajung la medic în faza instalării complicațiilor. Acestea constau în încarcerare (hernia nu se mai poate reduce în cavitatea peritoneală), strangulare (suprimarea circulatiei la nivelul segmentului herniat cu apariția necrozei și a ocluziei intestinale – ”încurcătura de mațe”) și peritonita (perforația unei anse intestinale). Pentru pacientul ajuns în faza complicațiilor tratamentul este mult mai dificil, fiind soldat cu diferite sechele și risc de recidivă.

Tratamentul herniilor este exclusiv chirurgical. De-a lungul timpului a trecut prin diferite faze, de la procedeele vechi cu ancorarea sub tensiune a țesuturilor de rezistență din zonă, cu spitalizare de până la 7 zile, la folosirea de materiale protetice și spitalizare de zi, la momentul actual.

În cadrul Centrului Medical Proctoven se practică tratamentul ultramodern al herniei, folosindu-se o combinație particulară de anestezie ceea ce asigură posibilitatea externării în aceeași zi.

Conf. Univ. Dr. Tanasescu Ciprian

Medic Primar Chirurg

Doctor în Științe Medicale

Competenta in chirurgie oncologica

Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 an

Herniile sunt datorate neadaptarii complete a organismului uman la mersul bipet.
Raspunde

Carcotasul de serviciu

Acum 1 an

Nicio speranță!
Raspunde

Tei

Acum 1 an

Problemale medicale ale pacientilor indiferent de specialitate,sa fie rezolvate in spitalele publice,ca doar de aceea platim contributii ,iar medicii sa nu-i directioneze spre cabinetele lor private, asa cum prea adesea se intampla in prezent.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus