Joi,
10.10.2024
Ceata
Acum
13°C

Fostul director tehnic al Primăriei Sibiu propune mutarea gardului din fața Tribunalului: „Va fi o dovadă că ne pasă de pietoni”

Fostul director tehnic al Primăriei Sibiu propune mutarea gardului din fața Tribunalului: „Va fi o dovadă că ne pasă de pietoni”

Fostul directorul tehnic din cadrul Primăriei Sibiu și actual consilier local USR, Ioan Pleșciuc, propune mutarea gardului din fața Tribunalului de pe Bulevardul Victoriei. „O să notificăm”, i-a răspuns primarul Astrid Fodor.

În ședința de azi, 27 octombrie, a Consiliului local, Ioan Pleșciuc a ținut să atragă atenția asupra lucrărilor la infrastructura drumurilor și trotuarelor din oraș, acuzând că acestea sunt făcute „în detrimentul pietonilor”.

„Toate lucrările de modernizare a străzilor din ultima perioadă sunt în beneficiul mașinilor, bicicletelor, autobuzele și multe dintre ele în detrimentul pietonilor, care sunt de fapt parte a celei mai numeroase categorii de participanți la trafic. Există multe exemple în oraș și e important să discutăm despre ele, pentru că toți cetățenii Sibiului sunt pietoni, în primul rând”, a intervenit Pleșciuc după procedura de votare a proiectelor de pe ordinea de zi.

Acesta s-a referit la trotuarul de pe strada Ilarie Chendi, care arăta sub forma unui „skate-park”, criticând Primăria că acceptă „cu prea mare ușurință” astfel de lucrări.

Citește și: Primăria a dispus refacerea lucrărilor pe strada Ilarie Chendi. Locatarii au nemulțumiri legate de trotuarul vălurit

„Unul dintre aceste exemple este trotuarul cu valuri și denivelări, cazul recent apărut în presă, de pe strada Ilarie Chendi. Ne-a făcut de râs în toată țara, pentru că a fost prezentat și pe posturi de televiziune la nivel național. Nu este singular, am văzut această soluție aplicată în cartierele Ștrand, Hipodrom și în alte zone ale orașului. Problema e că tinde să se generalizeze, asta se vede după lucrările din ultimii ani. În primul rând, pentru că așa este mai comod pentru constructori și primăria acceptă cu prea mare ușurință. Această modalitate dea rezolva intrările la proprietăți nu este prevăzută în standardele sau normativele tehnice de realizare a lucrărilor de drumuri și credem că Primăria va fi în mare dificultate dacă va trebui să explice de ce plătește din bani publici lucrări neconforme. Vă rugăm să nu mai acceptați decât soluții tehnice puse la dispoziție de către proiectanți de specialitate și în concordanță cu normele tehnice”.

Primarul Astrid Fodor i-a răspuns ironic lui Pleșciuc, sugerându-i că dacă rămânea șef la Direcția Tehnică astfel de lucruri nu se întâmplau: „Vedeți, e păcat că dvs. n-ați rămas director tehnic la Primăria Sibiu. Dacă ați fi rămas director tehnic, toate acestea, sunt convinsă, nu s-ar fi întâmplat și mai ales că nu ați fi semnat acte prin care făceam plăți care nu le datoram unora sau altora, cum ziceți că facem plăți către constructori. Eu aș dori să nu intru în detalii, că nu este cazul. Dvs. știți exact despre ce vorbesc”. Totuși, Fodor a precizat că „o să verificăm ce-i cu normele acestea tehnice”, adăugând că „aceste trotuare nu sunt unice, nu doar în Sibiu, ci în toată țara”.

Pleșciuc: „Să mutăm gardul din fața Tribunalului”. Fodor: „Vom notifica”

Un alt exemplu de „lipsă de atenție pentru pietoni” la care s-a referit fostul director tehnic al Primăriei a fost cel al trotuarului îngustat din fața Tribunalului, de pe Bulevardul Victoriei.

Subiectul discutat în CL a plecat de la materialul „Nu deblochează trotuarul din cauza unei decizii de peste un deceniu: Tribunalul intră în al 11-lea an de ruină”, publicat pe 12 octombrie de Turnul Sfatului.

„Șantierul este părăsit de mai mulți ani și are toate șansele să rămână așa. Constructorul a ocupat mai mult de jumătate din lățimea trotuarului și apoi a abandonat lucrarea, iar pietonii circulă pe spațiul îngust care a rămas, în șir indian, de multe ori coborând pe carosabil pentru a-i lăsa pe cei care vin din sens opus.

Nu avem niciun orizon de timp credibil în care să fie reluată lucrarea, nu există un constructor care să răspundă de șantier și nu există niciun motiv pentru care trotuarul să fie ocupat în dauna folosirii de către pietoni.

Avem de a face, de fapt, cu o suprafață din domeniul public, ocupată fără forme legale, pentru că aprobările date de Primărie au expirat de foarte mult timp”, a declarat în intervenția sa Pleșciuc.

Acesta i-a propus primarului ca autoritățile să acționeze: „Vă propunem să mutăm gardul de acolo, prin somarea Tribunalului să elibereze suprafața de pe domeniul public ocupată inutil. Sau dacă nu o face într-un timp stabilit, să o facă chiar Primăria Sibiu pe cheltuială proprie. Va fi o dovadă că ne pasă de pietoni și de buna utilizare a domeniului public”

„În ce privește gardul, o să verificăm, o să notificăm Tribunalul sau cui aparține. În rest, noi avem grijă la cheltuirea banului public”, i-a replicat Astrid Fodor în final.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Chichicean

Acum 1 an

Va pasa de pietoni sau nu aveti o priveliste frumoasa cand va uitati pe fereastra de la sediul partidului?
Raspunde

Maia

Acum 1 an

Sunt curioasă câte amenzi a primit Tribunalul sau Ministerul Justiției pentru dezastrul de pe Bulevardul Victoriei!Sau câte au primit proprietarii caselor de la Nr. 18 și 20, tot de pe același bulevard.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

acum daca se vrea cu adevarat sa se observe TAMPENIILE aprobate de primaria Sibiu (aia chibzuita la bani)...trebuie un ziar online EXCLUSIV pentru asta...e mult mai simplu de spus la ce proiect s-a facut ceva corect, normal, firesc...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus