A doborât orice record negativ reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu. Iar în condițiile în care nici acum nu se știe când ar putea fi reluate lucrările, reprezentanții Justiției în Sibiu ridică din umeri când sunt întrebați de ce nu eliberează, măcar, trotuarul blocat de 11 ani.
Reabilitarea și extinderea Palatului Justiției din Sibiu este un proiect demarat în urmă cu 20 de ani, la care lucrările au început în urmă cu 11 ani și s-au blocat total de trei ani. Inițial, proiectul a fost demarat de către Ministerul Justiției, care – după ce a rămas fără finanțare – a pasat responsabilitățile instituției Tribunalului Sibiu. Instituție care - de mai bine de doi ani - a reluat aproape de la zero procedurile, fără mare succes deocamdată.
Înapoi la porțile Guvernului
După o prealabilă expertiză tehnică realizată acum doi ani, reprezentanții Tribunalului Sibiu au organizat mai multe proceduri pentru actualizarea studiului de fezabilitate, care stă la baza întregii proceduri de reabilitare și extindere. ”Studiul de fezabilitate a fost depus la Tribunalul Sibiu în data de 4 august 2022. La data de 5 august 2022, întreaga documentație a fost înaintată Curții de Apel Alba Iulia, în vederea identificării și avizării de către inginerul constructor care funcționează în cadrul acesteia. După verificare, SF-ul va fi transmis către Ministerul Justiției în vederea avizării de către Comisia tehnico-economică”, răspund reprezentanții Tribunalului pe subiectul stadiului proiectului.
Suma estimată în SF a fi necesară pentru transformarea ruinei într-un spațiu funcțional nu a fost comunicată de reprezentanții Tribunalului. Care arată așteaptă, practic, o hotărâre de Guvern prin care să fie alocate fondurile necesare. ”După avizarea studiului de fezabilitate de către comisia tehnico-economică din cadrul Ministerului Justiției se vor supune aprobării noii indicatori tehnico-economici rezultați în urma studiului de fezabilitate. Ulterior se va demara procedura de licitație în vederea atribuirii contractelor necesare pentru continuarea și finalizarea lucrărilor”.
În 2019 - când încă mai era în vigoare cel de-al doilea contract pentru finalizarea reabilitării și extinderii - valoarea lucrărilor rămase de executat era de 28,7 milioane de lei.
Necunoscutele sunt, în continuare, multe. ”În ceea ce privește reproiectarea, în măsura în care se consideră oportun, se va avea în vedere includerea acesteia ca o primă etapă într-un contract de reproiectare și execuție. Nu se poate estima în acest moment un termen al acestor etape”, mai arată reprezentanții Tribunalului Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.
De ce rămâne blocat trotuarul?
Pe lângă disconfortul creat de o ruină care umbrește de 11 ani zona dinspre centru a bulevardului Victoriei, sibienii sunt nevoiți și să se înghesuie pe trotuarul ocupat în mare măsură de gardul care ascunde șantierul blocat.
Am întrebat în acest context care este motivul pentru care reprezentanții Tribunalului nu au decis mutarea respectivului gard până la reluarea lucrărilor, pentru a elibera trotuarul pe care acum sibienii stau în șir indian spre și dinspre centrul orașului. ”Facem precizarea că organizarea de șantier a fost aprobată pentru executantul lucrărilor contractate de către Ministerul Justiției”, este răspunsul dat cititorilor Turnul Sfatului de către reprezentanții Justiției în Sibiu.
16 miniștri
Clădirea Palatului Justiției din Sibiu a fost ridicată în patru ani (între 1904 și 1908).
În cei 20 de ani care au trecut de când actualele autorități se chinuie să reabiliteze clădirea care între timp a fost clasată monument istoric, pe la conducerea Ministerului Justiției s-au perindat 16 miniștri: Rodica Stănoiu, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu (interimar), Cătălin Predoiu (actual ministru aflat la al cincilea mandat, el fiind și cel care a ”pasat” proiectul către Tribunalul Sibiu), Titus Corlățean, Victor Ponta (două mandate de interimar), Mona Pivniceru (două mandate), Robert Marius Cazanciuc, Raluca Alexandra Prună, Florin Iordache, Tudorel Toader, Ana Birchall (un mandat și două interimate), Stelian Ion și Lucian Bode (interimar).
Din 2011, Tribunalul și Judecătoria Sibiu își desfășoară activitatea în spații închiriate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cand se termina tribunalul sib , proiect reabilitare tribunal s , deblocheaza trotuarul tribunal , trotuar tribunalul sibiu , reabilitare tribunal sibiu , palatul justitiei sibiu , video
Vizualizari: 4182
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Un cititor
Acum 6 ore
Adi Gliga
Acum 7 ore
Canaris
Acum 7 ore
Aci Duțu
Acum 7 ore
Nobody