Vineri, 28 octombrie, s-au împlinit 423 de ani de când Mihai Viteazul a învins armata lui Andrei Bathory. Potrivit istoricilor, acest moment a fost unul decisiv în istorie, victoria voievodului deschizând, la 1 noiembrie, porțile de la Alba Iulia pentru Unirea Principatelor Române. Troița din lemn din Șelimbăr a fost ridicată în anul 1925, pe „Movila lui Mihai”, un mormânt în care au fost îngropați peste 3.000 de oameni care au luptat în acea bătălie, într-o groapă comună.
„Suntem într-un loc de puternică vibrație. Aici, sub acest loc pe care din păcate oameni cu grad mare de nepăsare și necunoaștere îl folosesc pe post de pistă pentru ATV-uri și pentru mașinile de teren ca să-și demonstreze calitățile mașinilor lor și nicidecum ale lor ca oameni. Vedeți că brăzdează în pământul acesta urme zdravene. S-ar putea ca azi, mâine să iasă oasele la vedere. Cum bine știm că oasele nației acesteia și a eroilor ies la vedere tot din cauza nepăsării sau a necunoașterii unora și altora care în loc să-și facă treaba, fac cu totul altceva. Dar nu vreau să intru în polemici. M-am bucurat teribil de mult când am aflat că suntem aproape 100 de oameni care am venit azi, aici. Aș vrea ca fiecare dintre dumneavoastră să fiți un vector, un catalizator și să duceți gândul acesta mai departe”, a mai spus vineri Marius Popența, președintele sucursalei Asociația Militarilor Veterani (AMVVD) și al Asociației Naționale a Veteranilor de Război Sibiu (ANVR) și unul dintre organizatorii acestui eveniment.
Din păcate, în timp, însemnătatea evenimentului a pierit în ochii autorităților și a uitat a mai fi comemorat.
Anul acesta însă, peste 100 de persoane s-au adunat la Movila lui Mihai, în Șelimbăr, acolo unde este Troița. În marea lor majoritate au fost militari: studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, câțiva civili, cadre militare active și în rezervă, veterani ai Teatrelor de Operații, profesori și preoți militari.
În deschiderea evenimentului a vorbit dr. Toma-Cosmin Roman, muzeograful Academiei Forțelor Terestre, un istoric pasionat.
„Practic datorită acelor acțiuni din timpul lui Mihai Viteazul sau din timpul altor domnitori din secolele XIV – XV ne tragem seva în formarea statului național român. În secolul al XIX-lea România și Principatele Române transformate și adunate în România nu au apărut așa din senin, ci au fost o sumă a evenimentelor și a faptelor care au fost de-a lungul secolelor”, a spus istoricul.
Acesta a povestit un crâmpei din cursul evenimentelor din anul 1599 subliniind importanța victoriei voievodului român.
„Avem bătălia de la Șelimbăr care este una victorioasă pentru Mihai și deschide porțile Ardealului. Este realizată Unirea în fapt, la 1 noiembrie, odată cu intrarea lui Mihai la Alba Iulia, un moment simbolic, un moment important. Fără această bătălie câștigată aici, porțile de la Alba Iulia nu se deschideau în fața lui Mihai”, a mai spus istoricul.
Colonelul Adrian Teodorescu, șeful Centrului de Pregătire Militară din AFT a fost și el prezent alături de 65 de studenți în anul I la academie.
„Vreau să spun că încă mai suntem norocoși că stăm pe înălțimi. Este ultima înălțime din vale, de aici. Suntem înconjurați de buldozere, camioane, tractoare, construcții, macarale. Ne-au mai rămas Făgărașii, Dealul Dăii, Măgura Cisnădiei, Vârful Cindrel. În curând poate nu le vom mai avea. Suntem norocoși că încă mai putem vorbi despre primele zvâcniri de românism, că putem fi împreună la comemorarea Bătăliei de la Șelimbăr”, a spus instructorul militar.
Comemorare fără autorități
Nicio autoritate locală de la Șelimbăr sau de la Sibiu nu a fost prezentă la această comemorare istorică, cu excepția Danielei Mariei Meițescu care a venit doar în calitatea sa de consilier local. A fost surprinsă și emoționată de numărul mare de studenți care au venit în acest an. Tocmai pentru că acest eveniment a intrat într-un con de umbră, nu spera să vadă atât de multă lume.
Col. rtr. Petru Bejenaru, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a ținut să tragă un semnal de alarmă cu privire la acest aspect.
„Ceea ce vreau să remarc în primul rând este prezența militarilor. Acesta este un merit deosebit. Aș vrea ca profitând de această ocazie să atenționez primăria, organele locale din Șelimbăr că ne-am permis astăzi să pătrundem, să cucerim temporar unitatea administrativ teritorială a Șelimbărului. [...] Poate în felul acesta se vor sesiza și vor încerca să cinstească mult mai mult acești eroi”, a spus acesta.
Poate cel mai emoționat dintre toți a fost col.(rz.) Marius Popența, președintele sucursalei AMVVD și ANVR Sibiu și unul dintre organizatorii acestui eveniment.
„Vin aici la Movila lui Mihai de când eram copil. M-a adus dascălul meu de istorie să-mi arate movila și să-mi spună ce înseamnă. Am revenit aici de fiecare dată ca elev în școala militară și cum spuneam într-o postare, ne ascundeam după movilă să găsim și noi un loc unde să aprindem o țigară în vântul ăsta care bate întotdeauna bezmetic din toate direcțiile. Am revenit aici în Valea Săpunului acum mulți ani la o reconstituire istorică, un eveniment extraordinar organizat aici, la Movila lui Mihai. Două batalioane de studenți au marcat trupele lui Andrei Bathory și aici, în fața movilei, trupele lui Mihai. Peste doi ani de zile se fac 425 de ani de la bătălie. Să sperăm că o să reușim să strângem la un loc toate energiile noastre și să reluăm bătălia de la Șelimbăr așa cum ar fi trebuit să o facem în fiecare an”, a spus colonelul în retragere.
La finalul evenimentului preoții militari din Garnizoana Sibiu au spus o rugăciune pentru sufletul eroilor și s-au depus jerbe de flori.
În anul 1988 troița din lemn a fost refăcută, mai mare, mai impunătoare, astăzi fiind vizibilă de la mare distanță, „un adevărat kilometru zero al ideii de românism”, după cum obișnuiește să spună Marius Popența.
Credit foto: Daniela Oană, Eduard Brad
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: comemorare troita selimbar , triota selimbar , batalia de la selimbar , autoritati sibiene , foto , Mihai Viteazu
Vizualizari: 3967
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Eu
Acum 2 ore
@ @renzi
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibienii sunt omorâți cu zile!
Acum 2 ore
Paul