Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
5°C

Șapte clădiri din Sibiu și Rășinari vor fi demolate pentru viitoarea centură. ”Mă afectează foarte mult”

Șapte clădiri din Sibiu și Rășinari vor fi demolate pentru viitoarea centură. ”Mă afectează foarte mult”

Turnul Sfatului a consultat listele cu imobilele afectate de proiectul unei noi centuri de sud a Sibiului, liste conform cărora șapte este numărul clădirilor care vor trebui demolate: două din municipiul Sibiu și cinci din Rășinari. Asta în contextul în care șefa instituției care a inițiat proiectul susține, în public, faptul că centura nu are un traseu stabilit, iar celelalte instituții nu le furnizează oamenilor nicio informație clară.

211 este numărul terenurilor – libere sau ocupate de construcții – care sunt afectate de construirea centurii ocolitoare pe teritoriul comunei Rășinari. Este localitatea în care se regăsesc cele mai multe clădiri care vor trebui demolate pentru un eventual viitor drum cu două benzi pe sens. Este vorba de o construcție de 56 de mp aflată în proprietatea comunei Rășinari, de două construcții (83 și, respectiv, 18 mp) aflate pe același teren, de una de 25 de mp și de una de 43 de mp.

Conform listei care nu poate fi dată publicității din cauza legislației referitoare la datele cu caracter personal, pentru eventualul viitor drum (deocamdată finanțarea nu este asigurată, aidoma situației cu noul spital) vor mai trebui demolați mai bine de 1.000 de metri de garduri. În total, 164.718 mp de teren ar urma să fie expropriate de pe teritoriul comunei Rășinari pentru o viitoare centură.

Citește și Centura ocolitoare sud a Sibiului: câte și ale cui case vor fi demolate?

Oamenii

Coridoarele de expropriere pentru viitoarea variantă secundară de ocolire a Sibiului prevăd și demolarea a două construcții de mici dimensiuni de pe teritoriul municipiului Sibiu. Municipiu în care, însă, oamenii se arată afectați în special de faptul că viitorul drum ar urma să treacă tocmai pe lângă locuințele lor. Este, de exemplu, situația de pe strada Alunișului. Stradă care aparține de municipiul Sibiu și pe care virezi la dreapta după ce treci Sevișul în drum spre Cisnădioara dinspre Muzeul Astra.

În capătul străzii pietruite, aliniate cu pârâul sunt patru locuințe. Iar cei care le-au ridicat aici acum zece ani pentru liniștea depărtării de oraș au văzut, acum, pe hărți, faptul că lângă gardul caselor lor urmează a fi construită varianta ocolitoare.

Capătul străzii Alunișului va deveni, conform planurilor CJ, locul pe unde va trece centura ocolitoare cu patru benzi a Sibiului

”Nu aș putea să vând casa fără să spun cumpărătorului ce urmează. Nu pot să fac așa ceva nimănui. Așa că, probabil, urmează eforturi de a ne muta. De a construi alt viitor, în altă parte, pentru că prin ăsta, construit în zece ani de muncă, energie si suflet, se va trece cu buldozerul. Cum nu vom fi expropriați, pentru că centura trece la «doar» zece metri de noi, va trebui să umblăm ani de zile în procese, în care să demonstrăm ce valoare are casa acum, comparativ cu ce va fi peste câțiva ani. Valoarea ei e dată de poziție și curte, și anume în natură, lângă pădure, aer curat, liniște și animale sălbatice în apropiere. Toate avantajele astea vor dispărea, deci va deveni doar o casă lângă o șosea intens circulată, cu aer poluat, poluata fonic și cu un viaduct în fața dormitorului și a bucătăriei. Cu apa curentă probabil contaminată. Ce nu înțeleg ei este că, cine a construit ceva aici, pentru asta a ales așa: pentru sănătate și liniște. Și exact asta le este luat”, plânge stins proprietara uneia dintre cele patru clădiri.

Speranța ei (și a celorlalți proprietari din Rășinari) este să convingă autoritățile să aleagă varianta unui tunel pe sub Pădurea Dumbrava (arie protejată), adică un alt traseu. Pe termen lung, oamenii se pregătesc de procese. ”Viața noastră va fi despre unde și cum ne putem muta când vor începe lucrările și cum recuperăm munca, anii și banii investiți într-o casă pe care ei o distrug fără drept la replică”.

”Nu ne-a lămurit nimeni cu nimic”

La Rășinari, oamenii s-au organizat într-un grup, iar săptămâna trecută au fost și în ședința Consiliului local. Fără a primi răspunsuri clare, din punctul lor de vedere, după ce cu câteva zile înainte, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, susținea că planurile depuse spre avizare la Mediu nu includ vreun traseu stabilit. ”Nu ne-a lămurit nimeni cu nimic”, se arată oamenii nemulțumiți.

Citește și Daniela Cîmpean, despre petiția care cere ca Varianta Sud să nu treacă prin Rășinari: ”O inflamare”. ”Se va merge în dezbatere publică în fiecare primărie care se află pe traseu”

”Locuiesc aici de 20 de ani și cred că mă afectează mult. Locuiesc la 20, 30, poate 50 de metri de traseul stabilit. S-a dus toată liniștea. Și nimeni nu a venit să îmi spună, am aflat din ziar”, spune unul dintre locuitorii din Tropinii Vechi.

Oamenii sunt supărați mai ales pentru faptul că nimeni din partea autorităților nu a încercat să ia legătura cu ei pentru a discuta despre acest proiect. ”Problema este că nu au fost contactați niciodată proprietarii și în continuare se susține că asta este doar o inflamare. Noi suntem perplecși, deoarece am aflat din ziar de un traseu care nu a mai fost niciodată publicat și nici o secundă nu am fost căutați și întrebați de sănătate. Lumea începe să râdă: cum să treacă peste case? Nu se poate! Uite că se poate”, spune o altă locuitoare a zonei.

Locuitorii din Tropinii Vechi au idendificat această zonă drept culoarul viitoarei centuri ocolitoare. Centură pentru care casa albă din centrul imaginii ar urma demolată

Rășinărenii se arată înverșunați. Peter Tat, de exemplu, este dispus să lupte aprig pentru livada părinților săi. ”Ajung să ne trimită pe toți în instanță cu acest traseu? Pentru ce?”, spune Peter Tat, care se arată neîncrezător în atractivitatea unei centuri care să ocolească toată Pădurea Dumbrava. ”Această centură este făcută pentru cei din cartierul Arhitecților. Rășinărenii nu au nevoie de centură”.

Consilierul local Nicu Streza speră să fie primiți în audiență la președinta CJ Sibiu. ”Nu este nimeni absurd, nu ne opunem dezvoltării, dar nu prin a-ți aduce o autostradă în fața casei. Oamenii au venit în această zonă să găsească liniște”.

Citește și Pe unde va trece centura ocolitoare sud a Sibiului: prima documentație urbanistică este supusă consultării publice

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Kukuruku

Acum 1 lună

Cum adica "in proprietatea" comunei Rasinari? Vreti sa spuneti ca sunt pe teritoriul comunei sau ca intr-adevar sunt in proprietatea primariei, nu a unor persoane private? Asa pot sa vina sa darame orice case ale unor oameni cu care au conflicte, sub pretextul ca fac drumuri. E ceea ce face Israelul in teritoriile palestiniene ocupate, apropo. Daca autoritatile romane au ajuns sa trateze asa cetatenii romani....
Raspunde

Rășinareanul

Acum 1 lună

Cum veți mai sta față-in-față cu oamenii din Rășinari doamna Campean? Cei cărora cu varianta propusă le veți demola casele, le veți distruge livezile din Tropini și terenurile agricole din Căliniș și Lunca Rășinariului, care vor rămâne fără terenurile (strămutate) din Șelimbăr??? Cum veți mai sta în fața mamelor care plâng, suferă, și nu mai dorm, de când au văzut traseul autostrăzii, care le va lăsa copii fără un acoperiș deasupra capului? Cum mai dormiți noaptea? Mai puteți dormi?????
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 lună

Am mai scris si repet, au fost sedinte cu public la cj pe tema asta. Nimeni nu a comentat nimic, rășinarenii au dormit in izmene. Primarii, toti, erau ca mieii aliniati in fata dnei campean care aducea prin atitudinea ei f mult cu o baroneasa, baroni des întâlnit prin județele tarii. Cum dumnezeu sa bagi 4 benzi cu separator de beton, cu viaducte, cu 120 (probabil 150 km la ora) pe langa padure, prin tropini si lunca, pe langa cartierul arhitecților si lacurile șopa? Faceti sosea, da, ca e necesara ca sa dezvoltam civilizat aceste zone, dar 2 benzi, drum normal intre cartierele viitoare, cu giratorii, cu trotuare si piste de biciclete si trotinete, rezolvati cu poligonul ala care nu mai are ce sa caute acolo. Deci da, o sosea normala, ca drumul de cisnadie din zona arhitecților, dar sa bagi drum expres pe acolo, o imbecilitate dusa la extrem. Asa ca da, rășinareni, poplaceni, selimbareni si arhitecților, dar si sibieni pasionati de natura si aer curat (pe care inca il mai avem), trezirea!!
Raspunde

Moromete

Acum 1 lună

O doare undeva...
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 lună

Pe ea (doamna) si ei (mafia locala), da, ii doare in cot. Dar pe noi nu. Noi adica sibienii, selimbarenii, rășinarenii, poplacenii, arhitecților si nu numai. Vor fi procese grele, sute, garantez.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 4 săptămâni

Vai da câți ești tu. Vezi că la procesele alea trebuie să plătiți timbru judiciar. Știi cât e?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 4 săptămâni

au autorizație de construcție? că nu par case de nevoiași, mai lasă lacrimogeala de crocodil roșu-hauriu
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Când mă gândesc la Halele Parisului care au fist demolate …
Raspunde

Nostalgicului pnl -ist

Acum 1 lună

Daa da si la cartierul Uranus demolat ptr Casa poporului. Numai ca acolo nu prea era loc de manevra din motive de constrangeri de igiena si dictatura pe cand aici e vorba de o sosea fara logica
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Parca era o melodie de la BUG care zicea cam asa: Fraierii sa taca, scriem zi de zi pe foaie, fiindca totul in cartier se bazeaza pe @oaie.
Raspunde

Ycs

Acum 1 lună

Ce parere are primaria Sibiu sa facut un studiu de trafic ,cu cit se reduce traficul in oras daca se face aceasta centura INDEPARTAT DE OCOLITOARE , de ce nu se face mai aprope de oras ? de ce nu se leaga cartierul valea aurie de turnisor.
Raspunde

Asociatia Tropinii Vechi

Acum 1 lună

Doamna Cimpean poate sa ramana in istorie ca initiatoarea unui proiect de dezvoltare printr-un tunel pe sub padurea Dumbrava, dar alege in schimb sa darame casele oamenilor ca sa toarne asfalt.
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 lună

Nu, nu va exprimați corect, nu e vorba doar de un asfalt, ca pana la urma a te dezvolta înseamnă sa ai drumuri civilitate si nu drumuri de căruță, ce exista acum prin lunca si tropini si nu numai. Doar ca aici nu vorbim doar de asfalt, vorbim de un drum cat o autostrada aproape. Lat, f inalt, 4 benzi separate de beton, viteze mari pe el, acces greu pe el din laterale. Ce fac cei cu case pe langa el, cum ies de acolo??? Asadar vor aparea si alte drumuri pe langa acest drum expres da? Si deci automat se vor mai distruge si multe alte spatii in lateralele acestui drum expres. Uita-te la selimbar, pe langa drumul expres au aparut alte drumuri, ca altfel nu poți folosi toate acele terenuri de langa expres. Sper ca e clar. Si apoi nu putem sa fim naivi si sa mai discutam de 7 case dărâmate, sau 17. Vorbim de sute de case deja locuite, altele începute deja si multe sute de terenuri care vor fi extrem de afectate, in multe nu se va mai putea locui. Solutia e simpla, ori deloc, ori rezolvam cu armata, luam poligonul si acum cat e gol aducem din selimbar un drum pe 2 benzi, cu trotuar pe o parte, cu pista de bicicleta, cu giratorii si cu acces usor din toate lateralele pe toata lungimea acestui drum. Pt un drum expres cum se dorește, ne-am trezit târziu, cam 15 ani întârziere. Vor fi sute de procese inca 15 ani si in care statul va pierde garantat.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adrian

Acum 1 lună

Da…sa nu mai construim nimic….si sa blocam judetul pentru 7 case …..cei ce se considera nedreptatiti pot da statul in judecata si recupera eventuale prejudicii……asa se intampla in toata lumea civilizata…..nu se cramponeaza nimeni pt 7 case
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 4 săptămâni

Adriane, aici e spațiul unor postaci de la o fermă de postaci, asmuțiți de niște nevotați. Unii de-abia au ajuns din cătunele lor sudiste "la oraș". Ce lume civilizată crezi c-au văzut?
Raspunde

Rob

Acum 4 săptămâni

Duțule, tu ești cel mai colorat de aici. Doar că ești galben. Dar la fel de spălat.
Raspunde

Penali

Acum 1 lună

A raspuns APM la sesizari. A facut un raspuns colectiv ptr 55 de sesizari si au trimis la toate adresele de mail fara BCC !? Oare au auzit de GDPR? Deci cine e interesat de 55 de adrese de petenti le-a primit “din greseala” …
Raspunde

Rog

Acum 4 săptămâni

Cine e director la APM? de ce n-are cv pe pagina aia vai de ea.? Ce partid il gireaza?
Raspunde

Cris

Acum 4 săptămâni

Sunt din Pitești și mafie PSD ca aici doar pe la Telemorman mai găsești !Avem și noi o posibilă varianta ocolitoare de Vest care-mi da fiori.Problema gravă în România este că tara e condusă de tembeli și trădători de neam,cam continuu și cam peste tot !Nimeni nu se opune dezvoltării dar sa fie transparenta,adică variantele sa fie dezbătute și să vedem toți f clar avantajele și inconvenientele fiecăreia,nu cu minciuni,dezinformari sau dovezi fabricate.Apoi când sa alege sa fi anunțat din timp.Se pune și obl despăgubirilor aici.Banii acordați de Stat sunt ridicol de puțini.Pai când faci o tranzacție imobiliară la notar au tabele și standarde ,ca sa -si încaseze taxele coresp.(sa nu existe înțelegeri ascunse între cumpărător și vânzător) dar când e sa despăgubească nu le mai știu aplica.Adica daca vând o casa cu 100.000 ,deși poate face 120.000€(că așa merge piată atunci,sa zicem) ei iau taxe pt prețul cel mare dar când o demolează pt lucrări de interes local sau national nu plătesc nici jumătate din suma mica.Adica poti lua max 50.000,cat pt un apartament mic.Sau oferă teren compensatoriu cică în condiții deloc similare(departe de oraș,langa gropi de gunoi,fara utilități,etc).Ce sa mai vb de o evaluare corecta cu experți...când nici propriile standarde (care țin cont de suprafață,materiale,dotari,poziție,etc) nu sunt aplicate ?Sa nu mai zic ca atunci când trece un drum ca asta la mai puțin de 1km de casa ta e dezastru.Scade valoarea de piață,creste disconfortul,etc și nici nu primești nimic !La 100 m deja e catastrofa așa că ce sa mai zic la 10-20 m că e ca și cum ar fi pe sub fereastra efectiv deci nu se poate supraviețui ,e inuman ,e ca o tortura (orice panouri și tâmplărie ai monta) ....Da chiar în zona voastră ,mai spre vest,sunt satele alea aproape fără trotuar unde chiar trece drumul national pe la fereasta.Nu facem decât să continuăm tradiția tembelilor de comuniști care nu au putut să gândească după războiul din 44 că nu e normal sa treci cu tonaj greu ,cisterne și alte transp.periculoase pe lângă școli și pe la ferestrele oamenilor !! Idioții de azi de ce ar fi mai luminați decât aia din comunism ?Ca tot un gen de conducere similară e și acu și tot urmașii lor ; doar nu au venit scandinavii și japonezii și nu am aflat eu !Dar la noi mai e și cârdășia primarilor infractori care au dat autorizații de construcții pe oriunde ,ba le-au mai tras și utilități celor izolați (când au pus mâna pe niște fonduri gratuite) dandu-le false sperante că vor fi protejați astfel,ei nefiind în vatra satului sau in aglomerarea urbana sau periurbană care să-i ocrotească cat de cat ,cum era normal.Acolo ,in locurile izolate,ar fi trebuit să se poată construi doar ferme sau cabane,maxim !!Din cauza unor astfel de admin locali cretini avem și comune care nu se mai sfârșesc,pt că au acordat autorizatii de construcție de-a lungul drumului chiar și dincolo de limita localităților și apoi au introdus terenurile în intravilan și au făcut demersurile sa fie mutată și limita comunei (și cică asta e dezvoltate rurală la ei).Așa că acum rulam cu 50km/h și peste 50 de km in mod continuu (că am ajuns sa lipim localitățile între ele).O tara de idioți care în curând va fi plină doar de imigranti străini (că românii se vor împrăștia prin lume sa nu mai audă de tara asta blestemata) ,care vor modifica profund structura unui neam autodestructiv !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 4 săptămâni

delene, de ce nu publici întrebarea mea, cu câte din clădirile alea au autorizație de construcție? te simți cu musca pe căciulă?
Raspunde

Cine e trolul aci Duyu?

Acum 4 săptămâni

Bai comunistule, daca are omu o pata la dosar , il strangi cu usa?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 4 săptămâni

acuma nu mai facem centură pentru niște clădiri fără autorizație de construcție? alea oricum trebuie demolate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus