Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

SOMA este gata pentru deszăpezire. Director: Iarna nu are cum să ne prindă nepregătiți, avem utilaje, oameni, dotări, nu ne lipsește nimic

SOMA este gata pentru deszăpezire. Director: Iarna nu are cum să ne prindă nepregătiți, avem utilaje, oameni, dotări, nu ne lipsește nimic

Compania de salubrizare SOMA asigură în premieră, începând cu această iarnă, deszăpezirea Sibiului și a Păltinișului. Deși până acum temperaturile sunt departe de zona înghețului sau a zăpezii, reprezentanții SOMA se pregătesc intens pentru momentul în care va cădea primul fulg de nea pe străzile din oraș: 24 de utilaje de ultimă generație, peste 120 de oameni și sute de tone de sare sunt la dispoziția celor responsabili.

De ani de zile este încetățenită vorba: ”Iarna a luat autoritățile prin surprindere și le-a prins nepregătite”. Nu este cazul la SOMA. Compania are încheiat un contract cu Administrația Națională de Meteorologie și primește zilnic buletine și rapoarte meteo cu prognozele, inclusiv cu avertizările de tip now-casting. Toate aceste informări ajung atât la baza din strada Henri Coandă, cât și la dispeceratul companiei.

”Avem un dispecerat care asigură permanența 24 de ore din 7 și un dispecer care dispune ieșirea în teren în caz de nevoie. Avem 24 de utilaje pregătite în acest moment să iasă la deszăpezit și mai mulți șoferi decât avem mașini disponibile. Avem un set clar de reguli și indicații, stabilite de Primăria Sibiu, și acționăm exclusiv baza acestor indicații”, a declarat George Bașa, șeful punctului de lucru SOMA Salubrizare Stradală și Deszăpezire.

masini deszapezire sibiu

Printre mașinile SOMA gata să iasă pe străzi se numără mai multe autospeciale cu plug și sărăriță, de tip UNIMOG, MUVO sau Scania, în diferite configurații stabilite de necesitățile străzilor din Sibiu. La cele enumerate mai sus se adaugă două freze de zăpadă și opt dispersoare de sare.

”În caz de nevoie putem suplimenta numărul acestor mașini în doar câteva ore. Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, mai spune George Bașa.

Dacă la noapte ninge, utilajele enumerate mai sus au la dispoziție peste 700 de tone de sare, 32 de tone de soluție Atica (un produs lichid pentru deszăpezire), 200 de tone de nisip și peste 240 de kilograme de inhibator de coroziune (o soluție care se amestecă cu sarea și nisipul pentru a reveni coroziunea asfaltului, a mașinilor și a sistemelor de canalizare).

sare deszapezire

Conform planului stabilit de municipalitate, SOMA a organizat deszăpezirea împărțind străzile din oraș în trei categorii de priorități. Pe primul plan se află 121 de artere principale, care includ marile bulevarde precum Milea, Coposu, Alba Iulia, Victoriei sau Ștefan cel Mare.

Cea de-a doua categorie vizează străzile adiacente aceste mari bulevarde, spre exemplu: Semaforului, Rahovei, Bâlea sau Constituției, în total fiind vorba despre 183 de astfel de străzi.

La final rămân străzile mici, cele din cartiere și parcările, adunându-se nu mai puțin de 557 de obiective.

masina deszapezire

”Planul prevede că mașinile pleacă din patru locații diferite, stabilite la principalele intrări în oraș, cum este cea dinspre Șelimbăr, ori cea spre Mediaș. Separat avem o autospecială dedicată exclusiv drumului până la Păltiniș. În paralel, avem echipe pregătite să intervină în zona spațiilor publice, în fața instituțiilor, pe trotuare, în stații de autobuz, școli, grădinițe și spitale. Acționăm exclusiv în baza modului gândit și stabilit de Primăria Sibiu”, mai explică șeful punctului de lucru SOMA Salubrizare Stradală și Deszăpezire.

La iarnă, sibienii care vor să semnaleze vreo problemă legată de deszăpezire vor putea suna la dispeceratul SOMA folosind numărul de telefon 0269.988.

”La cât de organizați suntem, nu are cum să ne prindă iarna nepregătiți. Avem utilaje, oameni, dotări, nu ne lipsește nimic”, concluzionează oficialii SOMA.

masini deszapezire

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Carcotel

Acum 1 an

OBSERVATIE pentru Soma: daca iesiti cu masinile de curatat zapada pe la 07:30 spre 8:00 sau chiar mai tarizu, asa cum faceti si cu masinile de gunoi, nu se pune ca "ati curatat strazile" de zapada, pentru ca pana la ora aia, o mare parte din drumuri vor fi oricum "curatate" (sau cel putin arate) de catre traficul de la primele ore (primele ore a se citi intervalul ala orar in care SOMA se pare ca nu este in stare sa lucreze, ei avand program de corporatisti de la 09:00 la 17:30). Deasemenea, trebuie curatate si strazile secundare, ca de alei, nu indraznim sa visam ca le veti lua vreodata in considerare.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

ei nu sunt in stare sa mature strazile...le stropesc in schimb chiar si cand ploua afara...sa le stropiti si in Decembrie - Ianuarie!!!
Raspunde

Cichicean

Acum 1 an

”Soma este pregatita pentru dezapezire” va promite doamna Turcan.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus