Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-5°C

Pe 11 clădiri din Sibiu vor fi montate panouri fotovoltaice

Pe 11 clădiri din Sibiu vor fi montate panouri fotovoltaice

Peste 4,7 milioane lei estimează Primăria Sibiu că va valora un proiect de creștere a capacității de energie din surse regenerabile pentru consum propriu al municipiului. Este vorba despre montarea unor panouri fotovoltaice pe 11 clădiri din oraș cu bani obținuți din PNRR. Autoritățile mai estimează și o producție din energie regenerabilă de peste 800.000 kWh/an.

„Municipiul Sibiu consideră că implementarea la nivel local al acestui apel de proiecte reprezintă o oportunitate, prin care pot fi realizate investiții către o economie mai eficientă din punct de vedere al utilizării surselor, mai ecologică şi mai competitivă, conducând la dezvoltarea durabilă”, se menționează în raportul Direcției strategie, programe și prognoze a Primăriei.

Astfel, suplimentar proiectelor de eficiență energetică la clădirile publice depuse în cadrul Componentei C5 din PNRR, în număr de 13 clădiri publice, precum şi proiectelor pregătite pentru a fi depuse în cadrul POR 2021-2027, administrația locală propune amplasarea de panouri fotovoltaice la următoarele clădiri:

1. Cantina municipiului, str. Calea Guşteriţei nr. 22

2. Imobile la Cimitirul Municipal, str. Calea Dumbrăvii nr. 155

3. Complex agrement Lacul lui Binder

4. Imobile la Grădina Zoologică, str. Calea Dumbrăvii nr. 142

5. Colegiul Tehnic Energetic, str. Electricienilor nr. 1

6. Şcoala Gimnazială nr. 18, str. ungă nr. 65

7. Şcoala Gimnazia ă nr. 20 Ioan Slavici, str. Macaralei nr. 1

8. Şcoala Gimnazială nr. 8, str. Lupeni nr. SO

9. Colegiul Economic George Bariţiu, str. Oituz nr. 31

10. Sediu administrativ, Bd. Victoriei 1-3

11. Sediu administrativ, str. Turismului nr 15

Pentru a fi eligibil un proiect este necesar ca puterea totală instalată să fie de max. 1 MWh, clădirile fiind selectate pentru încadrarea în această limită, precizează reprezentanții Primăriei.

Proiectul este propus pentru aprobare consilierilor locali, în cadrul unei ședințe extraordinare, ce va avea loc miercuri, 9 noiembrie.

Din descrierea investiției reiese că capacitatea de producţie a panourilor fotovoltaice este dimensionată strict la necesarul de consum anual ce reiese din analiza energetică pentru fiecare imobil în parte. Totodată, se vor realiza instalații fotovoltaice pentru fiecare consumator, astfel încât energia produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice va fi utilizată la punctul de consum. 

Sistemul adoptat cuprinde, pentru fiecare consumator: panouri fotovoltaice, structura metalica de suport a panourilor, invertoare, cabluri curent continuu si curent alternativ, invertoare, contor inteligent și materiale pentru conexiuni, se mai arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre.

Amplasarea panourilor fotovoltaice se va realiza pe acoperisurile proprii sau pe terenurile aferente, după caz. Autoritățile estimează că într-un an capacitatea de producție a panourilor va fi de 816.213 kWh/an.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 1927

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

3thinker

Acum 2 ani

816.213 kWh/an... no way Oare pentru cladirea din imagine ce estimare a fost inainte si la cat s-a ajuns dupa implementare. Sunt defecte de gandire la aceasta instalatie, si sigur aceleasi greseli o sa se faca in continuare. Panouri fotovoltaice pe acoperis cu apa spre vest doar un Dorel proiecteaza si un alt Dorel executa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus