Sâmbătă,
15.06.2024
Innorat
Acum
13°C

Istoria, scoasă la vânzare pe internet. Pocal de breaslă – 5.200 de euro, cântar de la Balanța – 80 de lei, steag de la Revoluție – 550 de lei

Istoria, scoasă la vânzare pe internet. Pocal de breaslă – 5.200 de euro, cântar de la Balanța – 80 de lei, steag de la Revoluție – 550 de lei

Momente istorice marcante ale Sibiului pot fi revăzute pe internet, într-o zonă în care puțini oameni s-ar aștepta: site-urile de anunțuri. Steaguri, vechi, bani, obiecte casnice, steme, medalii, arme, toate acestea sunt de vânzare, însă împreună conturează istoria orașului.

Unul din cele mai vechi și mai scumpe obiecte scoase la vânzare, cu legătură directă cu zona noastră îl reprezintă un pocal de argint ce a aparținut unei bresle locale. Nu este clar dacă obiectul este din Sibiu sau Brașov, ori altă zonă în care s-au aflat comunități săsești, însă proprietarul i-a înțeles valoarea: 5.200 de euro.

”Cană cu capac argint, marcaj de breaslă, an 1840- 1850, grame – 1025, înălțime - 29 cm, stare perfectă, prețul afișat este exagerat de fix. Predare personală, nu trimit colet. Contract de vânzare cumpărar . Trimit foto detaliat la cerere. Halba în interior este aurită. Cu ce preț s a vândut o piesă similară în anul 2011? Vezi foto”, spune anunțul.

Valoarea despre care se spune la final este de 40 de mii de dolari, și pare a fi dintr-o licitație organizată în Statele Unite. Valoarea obiectului era estimată aici între 40 și 60 de mii de euro.

Interesant este că un astfel de obiect este și subiectul central în jurul căruia se împletește viața mai multor familii de romi al filmului câștigător (cel mai bun la Secțiunea Română) al ediției Festivalului ASTRA Film, în ediția din acest an.

Titluri de stat germane, dar și al unor bănci sau companii din județ sunt și ele piese de colecție care se regăsesc pe site-urile de anunțuri. De exemplu, un titlu de stat de un milion de mărci, ce datează din 1923 este estimat de vânzător la 4000 de lei. Mai multe serii de acțiuni din Sibiu / Hermannstadt, din 1921 sunt evaluate la 40 de lei bucata. Ele nu pot fi decât obiecte de decor, deoarece valoarea lor nu mai poate fi răscumpărată de niciun organism fiscal.

Perioada celui De-al Doilea Război Mondial e acoperită de mai multe obiecte militare – căști (650 de lei), medalii (50 de lei), truse chimice (30 de lei) sau măști de gaze (50-100 de lei).

De departe, cele mai multe obiecte fac referire la perioada comunistă. Se pot găsi astfel mileuri (20 de lei), televizoare (30-100 de lei), cărți, broșuri (Statutul Uniunii Tineretului Comunist din Republica Socialistă România costă 10 lei), steaguri (un steag despre care se spune că a fost folosit la Revoluția din 1989 costă 550 de lei, în timp ce unul comunist, rămas cu stema intactă e evaluat la 450 de lei), bani (o bancnotă de 100 de lei, cunoscută și sub numele ”Bălcescu” costă 9.500 de lei), băuturi (o sticlă de vin spumant de Apold costă 100 de lei), iar o față de masă cusută în casă face 80 de lei.

Industria veche a orașului e și ea prezentă. Au rămas însă doar ”cioburi” din vechile fabrici. Un cântar fabricat la Balanța ajunge să coste între 80 și peste 500 de lei, în funcție de mărime și starea obiectului, o cutie cu pioneze fabricate la Flamura Roșie Sibiu costă 49,99 de lei, în timp ce o reclamă din anii 70, care prezintă trandafirii de plastic produși de Flaro Sibiu costă 25 de lei.

Nu e uitată nici istoria recentă a orașului. Un pin metalic fabricat cu ocazia anului în care Sibul a fost Capitală Culturală Europeană costă 39 de lei, iar o bancnotă de 2.000 de lei, tipărită special cu ocazia eclipsei de soare din anul 2000 este scoasă la vânzare cu prețul de 12.000 de lei.

În alte anunțuri, aceste bancnote nu depășesc însă 400 de lei bucata, iar cel mai mic preț găsit de noi este de o mie de lei. O altă bancnotă, un ”Avram Iancu” de 5.000 de lei, tipărită în 1992 e evaluată de un sibian pe site-urile de anunțuri la 2.800 de lei, în timp ce pentru un ”Grigorescu” de 5.000 de lei se cer între 2 și 10 mii de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus