Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Muncitori din Bangladesh acuză felul în care sunt tratați în Sibiu: ”Ne-au vândut”

Muncitori din Bangladesh acuză felul în care sunt tratați în Sibiu: ”Ne-au vândut”

Ahmed, așa cum a fost numit un bărbat din Bangladesh de publicația Info Migrants, pentru a-i fi protejată identitatea, acuză o firmă din Sibiu că a tratat ca sclavi mai mulți muncitori din această țară.

”Ne-am gândit că, ca țară din Europa, România, va garanta drepturile lucrătorilor”

Neplătiți, lăsați în condiții proaste de trai și punându-i să practice munci degradante, aceștia spun că nu mai au acum nicio soluție. În urmă cu două săptămâni, Turnul Sfatului a contactat Instituția Prefectului cu privire la această situație, însă până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.  

„Știam că România este o țară europeană. Salariul lunar ni s-a spus că va fi de 650 de dolari, ceea ce este destul de bun, cazarea este gratuită și ni s-a spus că ne va oferi câte un apartament la fiecare trei-patru persoane. Ziua de muncă va dura. opt ore și orele suplimentare ar fi plătite pentru orice ore suplimentare. Ne-am gândit că, ca țară din Europa, România va garanta drepturile lucrătorilor. Am fost de acord să mergem”, explică Ahmed, un migrant care lucrează în prezent în România.

Cel puțin 7.000 de muncitori din Bangladesh se află în România

Potrivit datelor obținute de la ambasada Bangladesh în România de către Info Migrants, Ahmed este unul dintre cei cel puțin 7.000 de muncitori care au ajuns la astfel de locuri de muncă în România, din luna ianuarie, anul acesta.

În 2022, guvernul român a dublat cotele pentru lucrătorii străini, de la 50.000 în 2021 la 100.000 în 2022. Această schimbare a propulsat rapid România ca una dintre destinațiile preferate pentru sutele de mii de lucrători migranți din Bangladesh, care speră să câștige mai mulți bani și o viață mai bună în străinătate.

În cea mai mare parte, procesul de recrutare pare să respecte regulile, notează jurnaliștii de la Info Migrants, dar, cu toate acestea, unii muncitori din Bangladesh au început să se plângă că la sosirea în România, promisiunile făcute de agențiile de recrutare nu sunt întotdeauna îndeplinite.

Trimiși în România cu acordul guvernului din Bangladesh

Ahmed spune că deși el și colegii lui au sosit cu toate actele corecte, au fost forțați să caute alte locuri de muncă, în speranța de a găsi genul de posturi care le-au fost promise inițial. De aceea, câteva mii de muncitori migranți din Bangladesh măresc acum numărul călătorilor de-a lungul rutei balcanice, în speranța de a intra fără acte în zona Schengen.

Agențiile de recrutare din Bangladesh colectează cereri în numele companiilor românești pentru diverse locuri de muncă inclusiv instalatori, electricieni, sudori, dulgheri. Aceste firme aprobate de guvern recrutează lucrători prin publicitate în mass-media națională, lăsând lucrătorii interesați să nu aibă îndoieli cu privire la credibilitatea firmelor.

O astfel de agenție i-a dat lui Ahmed un permis de muncă și o viză pentru a lucra ca electrician în România. El a declarat pentru InfoMigrants că a intrat pe site-ul web al Biroului pentru ocuparea forței de muncă și formare (BMET) din Bangladesh pentru a verifica autenticitatea și a fost convins de credibilitatea agentului său de recrutare - Asia Continental Group (bd).

După ce a contactat agenția și a depus pașapoartele și autorizațiile de poliție, a fost informat că va fi intervievat de către delegații unei firme de construcții din România.

O taxă de serviciu de 100.000 BDT (1.000 EUR) a fost inițial luată de către ceștia. Agenția de recrutare le-a spus că trebuie să plătească guvernului costuri fixe, dar nu mai mult decât atât.

Ministerul Bunăstării din Bangladesh a emis o notificare pe 18 aprilie, permițând Asia Continental Group să trimită 200 de lucrători în România. Printre altele, agenția a fost obligată să ia maximum 440.000 BDT de la lucrători, drept cheltuieli de imigrare, sub rezerva confirmării vizelor și a biletelor de avion.

Dar Ahmed a spus că, de fapt, după obținerea vizei și a biletului de avion, li s-a cerut un total de 700.000 BDT (7.000 EUR).

Acuză că firma de construcții din Sibiu i-a vândut altor companii

 Ahmed susține că agenția le-a cerut să ia împrumuturi de la Expatriate Welfare Bank dacă este necesar. „Am împrumutat bani de la rudele mele”, a spus Ahmed. „M-am gândit că, odată ce voi începe să-mi iau salariul, aș putea să plătesc datoriile”.

La sosire, Ahmed și alți 73 de muncitori din Bangladesh au fost duși la Sibiu, iar migranții acuză compania de construcții din România că i-a vândut de fapt altor companii.

Ahmed susține că a fost vândut unei companii italiene după doar câteva zile. În loc să fie electrician, i s-a dat slujba de a spăla mașini și de a curăța grădini.

„Într-o zi ne-au spus să curățăm toaleta. Am protestat și le-am spus că există oameni a căror sarcină este să facă acest tip de muncă. Dar mai târziu am aflat că le-au spus deja acestor muncitori să nu mai vină la muncă", povestește Ahmed.

În prima lună, Ahmed și colegul său au îndeplinit sarcinile cerute de ei.

„După aproape o lună de muncă, am aflat că toți ceilalți din companie erau plătiți, dar noi nu”. Ahmed a spus că s-au plâns superiorilor lor și li s-a spus „nu sunteți muncitorii noștri. Nu vă vom plăti. Firma care v-a adus în România va plăti. Ne-au vândut nouă, acum sunteți clavii noștri și veți face orice vă vom cere noi”, spune electricianul.

Când muncitorii au luat legătura cu firma românească de construcții care i-a recrutat, oficialii ar fi menționat că atât cazarea, cât și hrana oferite muncitorilor nu erau de fapt gratuite, ci erau deduse din salariile care le fuseseră promise.

”Fiecărui muncitor să i se acorde salariul promis”

Conform regulilor stabilite de ministerul din Bangladesh, care este organismul responsabil cu trimiterea lucrătorilor în străinătate, companiilor care angajează lucrători migranți nu ar trebui să li se permită să încalce termenii contractelor convenite înainte de plecare, scrie Info Migrants. Ministerul mai prevede că „lucrătorii autorizați trebuie să se angajeze în firmele respective stipulate în contract, iar fiecărui muncitor să i se acorde salariul promis, cazare și alte facilități”.

Infom Migrants a contactat agenția de recrutare din Bangladesh, Asia Continental Group, cu privire la plângeri. Abdus Salam, managerul organizației, a răspuns că nu există niciun temei pentru aceste plângeri.

Multe agenții din Bangladesh trimit lucrători în diferite țări europene, inclusiv în România, a spus el. Salam a susținut că Asia Continental face această treabă mai bine decât altele, iar celelalte companii răspândesc zvonuri din invidie.

El a adăugat că organizația sa nu a luat niciun alt bani în afară de suma fixată de guvern. Dar el a spus că nu are nimic de-a face cu ceea ce s-ar putea cere muncitorilor să dea subcontractanților.

Salam a recunoscut că a primit și alte reclamații cu privire la condițiile de muncă din România. El a spus că societatea românească în cauză a fost deja contactată și, acolo unde este necesar, a confirmat că agenția sa este pregătită să ajute lucrătorii migranți cu asistență juridică.

Ambasadorul: ”Când le cerem să numească vinovații, ei spun: „Dacă spun, voi fi în pericol. Nu pot spune”

Compania română de construcții nu a răspuns la întrebările Info Migrants cu privire la acuzații, iar jurnaliștii nu au putut verifica în mod independent niciuna dintre afirmațiile sau acuzațiile. Nici numele acesteia nu a fost publicat.

Ambasadorul Republicii Populare Bangladesh în România, Daud Ali, a declarat pentru InfoMigrants că este la curent cu astfel de acuzații, dar nu a putut face nimic, deoarece lucrătorii nu depun niciodată oficial vreo plângere.

„Mulți dintre ei ne spun: „Am fost înșelați, dă-ne de lucru”. Dar când le cerem să numească vinovații, ei spun: „Dacă spun, voi fi în pericol. Nu pot spune”. Am încercat să găsim o soluție, dar până acum nici un singur lucrător nu a avut probleme atunci când a dat nume.

Probabil că există aproximativ 1.600 de agenții înregistrate în Bangladesh. Nu toate sunt rele. Dacă nu obținem informații exacte, împotriva cui vom lua măsuri? Cum ar trebui să scriu guvernului, spunând „un agent înregistrat a înșelat pe cineva?”, întreabă ambasadorul.

În condițiile stabilite de guvernul din Bangladesh, agențiile de recrutare sunt obligate să depună un raport Ministerului Apărării pentru Expatriați și Ambasadei Bangladesh după ce fiecare grup de lucrători migranți ajunge în România. Cu toate acestea, ambasadorul Ali a spus că niciuna dintre agențiile implicate nu a respectat această condiție.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Alex

Acum 1 an

Patronii români se poartă urât cu muncitorii romani, cu emigranții nici nu vreau să îmi imaginez
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Cum în orașul tovarășului Riciu?...în capitala europeană?...munciți ca Riciu, trăiți ca Riciu, mâncați ca Riciu!...
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Pāi asa suntem tratati si noi românii la noi aici, asadar suntem egali. Nu vād unde e problema.
Raspunde

Zzz

Acum 1 an

specificati numele firmei si patronul unde au lucrat si nu au fost platiti. teparii trebuie identificati si pedepsiti. e pacat sa sufere imaginea sibiului si a romaniei pentru cativa tepari care se imbogatesc pe munca nacajitilor.
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 an

Aveți perfectă dreptate: trebuie publicate toate datele pentru identificarea celor care iși bat joc de viața acestor oameni necăjiți care pleacă de amar și suferință din țara lor pentru a câștiga o coajă de pâine pe care să o împartă cu familia de acasă. Noi românii, care am înțeles din sacrificiile unora dintre cunoștințele, rudele, copii sau părinții noștri, care este prețul plătit pentru acest demers ar trebui să fim mult mai empatici și să luptăm ca acești oameni să fie tratați și respectați așa cum o cer nu atât normele legale cât mai ales normele morale, umane. Este, însă, destul de greu să lupți pentru alții când noi înșine suntem tratați în țara noastră ca sclavi pe plantație. Sunt foarte revoltat când aud unii patroni lamentându-se pe la toate colțurile de media cu lipsa de personal. Românii știu, pot și vor să muncească dar nu pe un pumn de bani pe care sunt ei dispuși să-l plătească, nu în condiții de umilință profesională. Este o bătaie de joc ceea ce se întâmplă pe piața forței de muncă din România. Și acum le spun și cârcotașilor că da, sunt de acord, există și patroni și firme unde lucrurile sunt puțin mai voalate dar acelea sunt excepții și numărul lor va deveni din ce în ce mai redus.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus