Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cât sunt chiriile în blocurile ANL din Sibiu și la ce preț ajunge vânzarea unei locuințe. În 2022 s-au vândut peste 20 de apartamente

Cât sunt chiriile în blocurile ANL din Sibiu și la ce preț ajunge vânzarea unei locuințe. În 2022 s-au vândut peste 20 de apartamente

Din 220 de locuințe administrate de societatea Urbana în Sibiu, în cadrul programelor Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), șase sunt libere în prezent. 

Săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului local, au fost aprobate criteriile de evaluare a cererilor de locuințe pentru tineret, construite de ANL, date în administrarea municipiului Sibiu. Situația locativă, starea civilă, nivelul de studii sau venitul mediu lunar sunt unele dintre principalele criterii menționate în documentul supus votului. Precizăm că aceste criterii urmează să fie transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, pentru obținerea unui aviz favorabil. După obținerea acestuia, forma finală a criteriilor va fi supusă din nou votului consilierilor locali, pentru o nouă hotărâre în acest sens.

Citește și: Tânăr din Sibiu, caut chirie ieftină. Ce criterii trebuie să îndeplinesc pentru a obține o locuință ANL

În acest context am fost curioși să aflăm care sunt chiriile percepute de Urbana SA sibienilor care solicită să locuiască în astfel de apartamente, dar și câte locuințe a vândut societatea în ultimii ani. Conform regulamentului de funcționare al societății, contractele de închiriere a locuințelor pentru tineri prin programele derulate de ANL se încheie pentru o perioadă de 5 ani. Acestea se prelungesc pe perioade succesive de câte un an, însă în momentul semnării titularii trebuie să facă dovada că nu au dobândit între timp o locuință în proprietate. Totodată, locuințele ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, după minim un an de închiriere neîntreruptă.

Chiriile ANL în Sibiu

Urbana SA precizează într-un răspuns pentru Turnul Sfatului că chiriile pentru locuințele ANL se calculează în funcție de venitul net pe membru de familie, astfel:

  • ANL Independenței: chirie medie lunară - 286 lei; chirie minimă - 59 lei și chirie maximă - 516 lei;
  • ANL Viitorului: chirie medie lunară - 285 lei; chirie minimă - 55 lei și chirie maximă - 530 lei;
  • ANL Ștrand (Alba Iulia, Bârsei, Moga, Aurel Decei, Tilișca): chirie medie lunară - 243 lei; chirie minimă - 77 lei și chirie maximă - 430 lei.

Câte locuințe ANL Sibiu s-au vândut

Am solicitat de la Urbana date privind vânzarea de apartamente ANL, conform legislației. Cele mai multe apartamente s-au vândut în acest an – peste 20 de locuințe, iar prețurile de vânzare au scăzut în ultimii 3 ani.

Astfel, potrivit Urbana SA, în anul 2020 s-au vândut nouă apartamente, prețul mediu de vânzare fiind de 139.000 lei/apartament. Spre exemplu, un apartament cu o cameră s-a vândut cu 130.000 lei, iar unul cu două camere - cu 147.000 lei.

În anul 2021 s-a vândut un apartament de două camere, pentru care noul proprietar a plătit 196.000 lei.

În acest an, Urbana a vândut 23 de apartamente ANL. Prețul mediu al locuințelor a fost de 112.000 lei: un apartament cu o cameră a costat 94.000 lei, iar unul cu două camere – 131.000 lei.

„Menționăm că în noiembrie 2021, prin OUG 55/2021 și HG 1174/2021, s-a modificat modul de calcul al prețului de vânzare al locuinței prin raportarea la valoarea de investiției a imobilului. Anterior calculul prețului se ținea cont de valoarea de înlocuire a imobilului care se stabilea anual de către ANL”, au precizat reprezentanții Urbana SA.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Alina

Acum 1 an

Daca se fac controale la cei care au primit terenuri si apartamente prin programe sociale multe Bombe vor exploda, se va vedea ca multi au intocmit acte care nu reflecta realitatea, au firme si alte locatii in sibiu, plus sunt angajati la companii de stat!
Raspunde

Teo

Acum 1 an

Chiriile in locuintele ANL sa fie subventionate o perioada de timp limitata,iar apoi sa se stabileasca in functie de venitul locatarilor si de preturile din piata ,de care sa se tina seama si la vanzare.E batjocoritor fata de restul cetatenilor onesti ,ca pt ap cu 2 camere sa platesti nici 50E pe luna iar pretul acestuia sa fie sub 30.000E.E drept,sunt multi pilosi in aceste apartamente.
Raspunde

Justin

Acum 1 an

Aratati-mi și mie în cartierul tineretului o casa de om sărac. Acolo s-au dat 500m pătrați celor care nu au posibilități sa își ia o casa și sa facă în timp o construcție. Dacă faci un sondaj acolo sunt numai oameni avuți. În anl-urile de pe strada viitorului au aia numai mașini de lux și autorulote de 50000 euro
Raspunde

Alex

Acum 1 an

530 lei ?? pfff .. pai sa va invete "duamna" campean, care sta cu 250eur in 180mp cum se face .. sarakilor !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus