Situația locativă, starea civilă, nivelul de studii sau venitul mediu lunar sunt unele dintre principalele criterii, în baza cărora un tânăr sibian poate solicita o locuință în Sibiu, construită de Agenția Națională pentru Locuințe și administrată de municipiu.
Criteriile de evaluare a cererilor de locuințe pentru tineret, construite de Agenția Națională pentru Locuințe, date în administrarea municipiului Sibiu, vor fi supuse votului în ședința extraordinară a Consiliului local de azi, 9 noiembrie.
Precizăm că aceste criterii urmează să fie transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, pentru obținerea unui aviz favorabil. După obținerea acestuia, forma finală a criteriilor va fi supusă din nou votului consilierilor locali, pentru o nouă hotărâre în acest sens.
Astfel, cel care își dorește o locuință pentru tineri în chirie, trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani, la data depunerii cererii și să poată primi repartiție pentru locuință în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste.
Autoritățile vor analiza cererile în funcție de două categorii de criterii: de acces la locuință și în baza criteriilor de ierarhizare stabilite prin punctaj.
Astfel, pentru a avea acces la o astfel de locuință, pe lângă criteriul vârstei, solicitantul, precum și ceilalți membri ai familiei acestuia – soț/soție, copii și/sau alte persoane aflate în întreținerea acestuia – trebuie să nu dețină și să nu fi deținut o altă locuință în proprietate. Totodată, nici nu trebuie să fie beneficiarul unei alte locuințe cu chirie. Ca excepție, restricția referitoare la nedeținerea unei locuințe în proprietate nu are în vedere locuințele înstrăinate în urma unei acțiuni de partaj sau locuințele trecute în proprietatea statului în mod abuziv și care nu au fost retrocedate în natură. De asemenea, restricția nu se aplică în cazul deținerii cu chirie a unui spațiu locativ în cămine de familiști sau nefamiliști, precum și chiriașilor din locuințele preluate abuziv de stat și care fac obiectul unor solicitări de retrocedare sau care sunt retrocedate către foștii proprietari. La fel, restricția nu se referă nici la situația în care titularul cererii de locuință și ceilalți membri ai familiei dețin alături de alte persoane cote-părți dintr-o locuință dobândită în condițiile legii.
Un aspect important este că titularul cererii de locuință trebuie să-și desfășoare activitatea în mun. Sibiu.
Citește și: Primăria Sibiu repartizează 16 locuințe ANL
În ceea ce privește criteriile de ierarhizare, după care solicitanții vor fi evaluați, acestea prevăd acordarea de punctaje în funcție de situația titularului.
Spre exemplu, primul punct se referă la situația locativă actuală. Cele mai multe puncte – 10 – sunt acordate celui care e chiriaș în spațiu din fondul locativ privat, iar suprafața locuibilă deținută (cu chirie, tolerat în spațiu) este mai mică de 8 mp.
În ceea ce privește starea civilă, cele mai multe puncte vor acumula cei căsătoriți. Totodată, cu cât mai mulți copii are, cu atât mai multe puncte va acumula.
Pentru criteriul privind starea de sănătate, se acordă 2 puncte, dacă boala de care suferă solicitantul sau un alt membru al familiei ori aflat în întreținere necesită, potrivit legii, însoțitor sau o cameră în plus.
Cele mai multe puncte le va obține solicitantul care are între 3 și 4 ani vechime în muncă sau mai mult, acesta fiind un alt criteriu de partajare.
Pentru nivelul de studii sau pregătire profesională, mai mari șanse le au cei cu studii superioare.
Un alt criteriu ține de situațiile locative sau sociale deosebite. Acestea se referă tinerii proveniți din case de ocrotire socială și care au împlinit 18 ani, tinerii care au adoptat sau adoptă copii și tinerii evacuați din case naționalizate.
Ultimul criteriu care va fi punctat se referă la venitul mediu net lunar/membru de familie. Dacă acesta e mai mic decât salariul minim pe economie se oferă 15 puncte, iar dacă e între salariul minim pe economie și salariul mediu net pe economie – 13 puncte.
Important de menționat e că aceste criterii de ierarhizare vor fi luate în calcul numai dacă solicitantul se încadrează în criteriile de acces.
În final, repartizarea locuințelor se va face în limita fondului disponibil, se precizează în textul proiectului de hotărâre.
În Sibiu, societatea comercială Urbana SA administrează fondul locativ (locuințele), aflate în proprietatea sau administrarea municipiului Sibiu. Conform regulamentului de funcționare al societății, contractele de închiriere a locuințelor pentru tineri prin programele derulate de ANL se încheie pentru o perioadă de 5 ani. Acestea se prelungesc pe perioade succesive de câte un an, însă în momentul semnării titularii trebuie să facă dovada că nu au dobândit între timp o locuință în proprietate.
Chiria pentru locuințele ANL se stabilește prin hotărâre a Consiliului local. Locuințele ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, după minim un an de închiriere neîntreruptă.
Urbana SA administrează în prezent 240 de locuințe ANL situate în cartierele Ștrand, Reșița, Tilișca și pe străzile Alba Iulia și Independenței.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3883
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Votantul
Acum 5 ore
Gelu
Acum 5 ore
@Miruna