Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Aproape 1.000 de elevi din Sibiu și Mureș aflați pe punctul de a abandona școala au fost integrați într-o formă de învățământ

Aproape 1.000 de elevi din Sibiu și Mureș aflați pe punctul de a abandona școala au fost integrați într-o formă de învățământ

Aproape 1.000 de elevi din Sibiu și Mureș aflați pe punctul de a abandona școala au fost integrați într-o formă de învățământ profesional/liceal urmare a unor activități de consiliere, orientare vocațională, de dezvoltare socio-emoțională. Acestea au fost desfășurate în cadrul unui proiect coordonat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID) în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, University of South-Eastern din Norvegia și Innovius As, Norvegia.

Rezultatele proiectului au fost făcute publice în cadrul unei conferințe care a durat 2 zile, la Sibiu, în perioada 16-17 noiembrie 2022, cu titlul „Acces spre Succes”.

Așadar, prin acest proiect autorii și-au propus să implementeze un program de măsuri integrate pentru creșterea gradului de incluziune socială prin activități educaționale și consiliere pentru 980 de elevi în situații de risc din județele Sibiu și Mureș, respectiv 650 elevi din județul Sibiu, care învață în cadrula opt școli, respectiv 330 elevi din patru școli din județul Mureș.

Potrivit coordonatorilor proiectului, scopul a fost atins prin oferirea de servicii educaționale de sprijin formale, non-formale, complementare și extracurriculare pentru elevi cu vârste între 10-14 ani. Aceștia se aflau pe punctul de abandona școala sau sunt elevi cu cerințe educaționale speciale, cu risc de integrare sau eșec școlar.

„În cadrul evenimentului sunt prezentate rezultate parțiale după  primul an de implementare. Toți elevii absolvenți ai clasei a VIII-a în situație de risc de abandon care au făcut parte din grupul țintă în anul școlar 2021-2022, sunt integrați într-o formă de învățământ profesional/liceal urmare a activităților remediale, de consiliere și orientare vocațională, de dezvoltare socio-emoțională”, ne-a explicat Anca Voineag, din cadrul IȘJ Sibiu, coordonatoarea proiectului pe județul Sibiu.

Cadre didactice din școlile partenere asociate - Școala gimnazială Axente Sever, Școala gimnazială „Octavian Goga” Rășinari, Școala gimnazială nr. 3 Tîrnăveni, Școala gimnazială Sîncraiu  de Mureș - au prezentat tipurile de activități formale și non-formale realizate cu elevii: ateliere de meșteșugărit/artizant, ateliere pictură/muzică/literatură, activități sportive, activități de tip școală după școală.

„Profesorii care desfășoară activități cu elevii în cadrul proiectului, sunt de acord cu faptul că educaţia formală şi nonformală sunt complementare și motivează elevii să se exprime liber, în acord cu nevoile lor, pasiunile și personalitatea fiecăruia”, a adăugat Anca Voineag.

Proiectul urmează însă să continue prin competiția „Tânărul antreprenor”. Coordonatorul proiectului, Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID) a prezentat metodologia competiției „Tânarul antreprenor”, activitate ce urmează să se desfășoare în următoarea perioadă, în cele 12 unități școlare parteneri asociați în proiect.

Școlile partenere din județul Sibiu care beneficiază de activitățile din proiect sunt: Școala Gimnazială Alma, Școala Gimnazială Axente Sever, Școala Gimnazială Cristian, Școala Gimnazială Marpod, Școala Gimnazială „Octavian Goga” Rășinari, Școala Gimnazială „Badea Cîrțan” Cârțișoara, Școala Gimnazială „G.D. Teutsch” Agnita, Colegiul Tehnic „A.T. Laurian” Agnita.

Școlile partenere din județul Mureș care beneficiază de activitățile din proiect sunt: Școala gimnazială Albești, Școala gimnazială „Ion Dacian” Saschiz, Școala gimnazială Sîncraiu de Mureș, Școala gimnazială nr. 3 Tîrnăveni.

În cadrul conferinței de la Sibiu au intervenit cu mesaje de încurajare șeful Inspectoratului Școlar din județul Sibiu, prof. Emilian Marius Novac, dar și șeful IȘJ Mureș, prof.dr. Sabin-Gavriș Pașcan, precum și coordonatorii de proiect din cele două județe, prof. Monica - Adriana Munteanu (IȘJ Sibiu), prof. Gabriel Grozav(IȘJ Mureș), precum și din partea partenerilor din Norvegia - prof. univ. dr. Lase Berntzen – University of South-Eastern și dr. Anna St. Hansen – Innovius AS, Norway.

„Proiectul se numește „Acces spre succes” și observăm că este un proiect de succes. Cunoaștem activitățile pe care le-ați făcut, știm o parte din rezultate, dar știm și ce avem de făcut pe viitor. Sunt implicați 980 de copii din două județe, dar sunt convins că nu doar ei au nevoie de această intervenție și de acest suport, sunt mult mai mulți din păcate. De aceea, mă bucur să aud că acest proiect va continua și în anii următori și se va extinde”, a declarat Marius Novac.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1453

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus