Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-2°C

Supergrupul Porcupine Tree va concerta în premieră în România, la ARTmania Festival 2023

Supergrupul Porcupine Tree va concerta în premieră în România, la ARTmania Festival 2023

Trupa britanică Porcupine Tree va concerta pentru prima dată în România la ARTmania Festival 2023, care va avea loc în perioada 28 – 30 iulie. Reunit cu mare succes după mai bine de un deceniu, Supergrupul, condus de reputatul muzician englez Steven Wilson, va urca pe scena principală a festivalului, în Piața Mare din Sibiu.

Bazele Porcupine Tree au fost puse de Steven Wilson în 1987. Alături de el, în formula actuală a formației, se află claviaturistul Richard Barbieri, care a făcut parte din grupul new wave Japan, și bateristul Gavin Harrison, care mai colaborează cu The Pinneaple Thief, dar și cu trupa-fenomen King Crimson, se arată într-un comunicat de presă ARTmania.

Atât Steven Wilson, ca artist solo, cât și Gavin Harrison, cu The Pineapple Thief, au făcut parte din line-up-ul ARTmania Festival, în 2018, respectiv 2022.

În primii ani, Steven Wilson a fost cel care a compus integral muzica pentru proiectul său. Din 1993, a început să coopteze diverși muzicieni, între care Richard Barbieri, la clape, Colin Edwin, la bas, și Chris Maitland, la tobe. Primul line-up a rezistat până în 2002, când Gavin Harrison l-a înlocuit pe Chris Maitland.

De-a lungul timpului, grupul a făcut și schimbări de ordin muzical. A trecut de la rock psihedelic, space rock și rock experimental la progressive rock, alternative rock și progressive metal.

Albumul – o creație care a durat 12 ani

Din 2010 până în prezent, trupa a fost în mare parte inactivă pe scena muzicală, Steven Wilson fiind implicat în diverse proiecte solo, la fel și alți membri. Steven Wilson, Richard Barbieri și Gavin Harrison au continuat, intermitent, să lucreze în secret, iar după un deceniu a apărut „Closure / Continuation”.

„Abumul, rezultatul unui proces de creație care a durat 12 ani, a fost lansat în iunie 2022. Apariția lui a fost urmată, toamna aceasta, de o serie de concerte sold-out pe arene din Europa, pentru care li s-au alăturat Randy McStine (chitară) și Nate Navarro (bas). Printre show-urile de succes a fost cel de pe Wembley Arena, unde trupa a cântat în fața a 12.000 de persoane.

„Considerăm că este probabil în top 3 cele mai bune albume pe care le-am făcut până acum, alături de «In Absentia» și «Fear of a Blank Planet». Este Porcupine Tree pur, dar, în același timp, sună proaspăt”, spun membrii trupei despre „Closure / Continuation”.

Cu fiecare lansare, Porcupine Tree a explorat noi idei muzicale, trecând de la rock psihedelic pastoral și peisaje sonore electronice ambientale la pop experimental și metal propulsiv. Albume ca „Fear of a Blank Planet”, nominalizat la GRAMMY în 2007, și „The Incident”, din 2009, au arătat că Porcupine Tree a îmbinat fără efort genuri distincte pentru a crea un univers muzical revoluționar care este propriu grupului.

De la „On the Sunday of Life...”, apărut în 1992, și până la „Closure / Continuation” (2022), grupul Porcupine Tree a lansat „Up the Downstair” (1993), „The Sky Moves Sideways” (1995), „Signify” (1996), „Stupid Dream” (1999), „Lightbulb Sun” (2000), „In Absentia” (2002), „Deadwing” (2005), „Fear of a Blank Planet” (2007) și „The Incident” (2009). Lor li se adaugă zece albume live și cinci compilații.

Despre ARTmania

ARTmania   Festival,   primul   festival   românesc   care   a   dezvoltat   în   România   ideea   de   îmbinare   dintre   artă   și divertisment, reprezintă o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

Începând cu 2006, ARTmania   s-a   consacrat   drept   principal   promotor   regional   al   proiectelor   muzicale contemporane. Muzica este componenta de bază, dar reprezintă doar o parte din experiența pe care ARTmania Festival a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la început, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală care să ofere publicului diverse evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum concerte, expoziții, lansări de carte și proiecții de film.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus