Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Calcul Tursib: E cu 300 de lei mai ieftin să circuli cu autobuzul decât cu mașina personală. Un autobuz înlocuiește 45 de mașini

Calcul Tursib: E cu 300 de lei mai ieftin să circuli cu autobuzul decât cu mașina personală. Un autobuz înlocuiește 45 de mașini

Reprezentanții companiei de transport în comun a Sibiului, Tursib SA, au publicat joi o analiză în care compară costurile deplasării la serviciu cu autobuzul și cu mașina personală.

”Mulți dintre noi se confruntă cu această dilemă: să investim într-o mașină personală sau să utilizăm transportul public? Ambele variante au argumente pro și contra, care pot fi greu de cântărit”, încep reprezentanții Tursib.

După trec în revistă avantajele legate de confort și libertate de mișcare ale unei mașini proprii, oficialii Tursib menționează și costurile de achiziție și întreținere. Apoi fac un calcul simplu, legat doar de nevoile de deplasare zilnică în interes de serviciu.

”Principalul avantaj al transportului în comun este costul. Dacă facem un calcul scurt, o persoană care face zilnic în medie 10 Km dus respectiv 10 Km întors de la muncă cu mașina proprie, la un consum mediu de 8 litri la suta de km, ar consuma o medie de 50 de litri de carburant pe lună. La un preț mediu de 8 lei/ litru de benzină rezultă un cost mediu de 400 de lei pe lună doar pentru transport. În cazul motorinei, costul e ceva mai mare, prețul mediu al litrului de motorină fiind de 8.28 lei/litru. În cazul în care o familie are două mașini pe care le utilizează, costul este evident, dublu. Și asta doar pentru a ne deplasa la muncă!

Dacă ne referim la prețurile aferente transportului public în Sibiu, un abonament pe 30 de zile calendaristice costă 86 de lei. Diferența, în cel mai bun caz, depășește 300 de lei pe lună, în favoarea transportului public, o sumă considerabilă pentru unii. Ca atare, este incomparabil mai ieftin să te deplasezi cu mijloacele de transport în comun decât cu mașina personală.”, arată oficialii companiei.

Mai departe, în pledoaria lor pentru transportul în comun, reprezentanții Tursib spun că un călător în autobuz este mult mai relaxat în trafic, mai ales după o zi grea de muncă, pentru că nu trebuie să șofeze.

Noile autobuze albastre din Sibiu: 5 îmbunătățiri evidente și câteva detalii care nu ne plac

În plus, în ultimii ani flota Tursib a cunoscut o amplă modernizare, transportul în comun devenind mult mai confortabil și mai eficient.

Cei care țin la mediul înconjurător nu trebuie să uite nici de poluarea provocată de mașini.

”Un autobuz scurt transportă un număr de pasageri egal cu cel transportat de 18 mașini pline la capacitate maximă. Dacă luăm însă în calcul numărul mediu de utilizatori amintiți mai sus și anume două persoane la o mașină, atunci vorbim de un număr de 45 de mașini mici care circulă pe șosele transportând persoanele care ar putea în mod normal încăpea într-un singur autobuz.

Dacă extrapolăm calculul la cazul unui autobuz articulat, acesta ar transporta un număr de călători care în altă situație ar călători utilizând 79 de mașini mici”, mai explică oficialii Tursib.

Concluzia este destul de clară, din punctul de vedere al autorilor analizei:

”Mai puține mașini pe drumuri înseamnă mai puțin trafic, iar mai puțin trafic înseamnă că există mai puține emisii de carbon și mai puțin timp pierdut pe drum. Ar exista mai mult spațiu pentru bicicliști și pietoni să călătorească în siguranță, iar oamenii ar ajunge la destinații mai repede datorită străzilor mai puțin aglomerate. Alegerea este a noastră!”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

Gigi

Acum 1 an

Oare cine face in medie 10km dus si 10km intors de la munca? Poate unu' din Arhitectilor, care merge la munca in Zona Industriala Vest. Dar stai, ca ala n-are acces facil la autobuz, si cum trebuie sa mearga 20-30min pana la cea mai apropiata statie de autobuz din Sibiu, evident ii va fi mai bine sa isi cumpere masina si sa stea 40-50min pe zi blocat in trafic. De ce nu luam un scenariu mai realist: 5km dus, 5km intors, si o duc si pe nevasta-mea cu masina. Deci 10km/zi, la 20 zile lucratoare cat sunt in medie intr-o luna, rezulta 200 km total pe luna. Sa zicem ca benzina e 8lei/litru, si masina consuma 8 la suta, rezulta un consum total de 16l, deci 128 lei pe luna transportul la/de la lucru cu masina personala, pentru 2 persoane. Or daca ar fi sa ne luam abonamente la Tursib, ar fi 86 lei pentru fiecare persoana, deci 172 lei/luna total. Concluzia: masina personala e mai ieftina, pentru transportul la/de la lucru, referindu-ne doar la consum, de cat abonamentele la Tursib.
Raspunde

Ai inventat tu celmai ieftin transport

Acum 1 an

Ai uitat sa aduni pretul masiniu, asigurari, service si parcarea
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Uita de faptul ca benzina-i prea scumpa pentru muritorii de rind, in primul rind datorita taxelor si altor factori externi si de faptul ca oamenii se gindesc la comfort. Sint dispusi sa plateasca pentru comfort. Poti sa pierzi trei ore mergind cu autobuzul si pe jos in doua - trei locuri, fata de-o ora cu masina personala. Sint convins ca nici ei nu vin acasa cu cosul de la 'supermarket' cu autobuzul.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Proasta comparatie, pentru 300 RON pe luna, prefer sa merg cu masina personala :) Motivele le stim cu totii! PS: Daca eram PR de la ****, as fi spus macar un 5-600 RON, ca sa "dea bine", ca de calculat la virgula, nu calculeaza nimeni.

Raspunde

Ion din melisor

Acum 1 an

Tot degeaba e mai ieftin dacă nu ai infrastructură, vezi traseul 1.... circulă după masă la ora 17 și vezi ......
Raspunde

Dany

Acum 1 an

bagati odata autobuze si in Arhitectiilor, ca se circula ca in India. Mariti frecventa autobuzelor in weekenduri, degeaba faceti analize, daca tre sa stai si cate o ora in statie pana vine un autobuz.
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Mda, in teorie e mai ieftin. Dar la un moment dat cea mai de pret resursa este TIMPUL. Pai daca fac o ora cu autobuzul (pt ca unele vin la interval de 30 min!!!) si 10-15 minute cu masina ... ghiciti ce voi alege.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kjvkj

Acum 1 an

Se vede de la o posta ca in tinerete ai circulat doar cu caruta .
Raspunde

Calin

Acum 1 an

Nu vor sa ia in considerare timpul nostru, doar al lor. Nu degeba zboara in avione/'jeturi' private cind se duc la conferintele unde se decide ca noi vom minca gingaci, in timp ce ei infuleca fripuri, beau sampanie. Gaseti video-uri pe net
Raspunde

Calin

Acum 1 an

Kjvkv. Poate Alex a mers cu caruta, dar intelege si stie mult mai multe lucruri decit tine
Raspunde

Aritmetica

Acum 1 an

20 km/zi X 21 zile = 420 km X 8l/100 km = cam 35 l (280 RON). La un calcul scurt, dar nu cu aritmetica de șofer tursib.
Raspunde

Ai cam lipsit la aritmetica

Acum 1 an

Rata Masina , parcarea, RCA , CASCO?
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Dap si e posibil sa fie nevoie sa faci 2 abonamente cand cu masina personala poti sa transporti doua persoane (pe tine si nevasta / constoarta / etc.). :D
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Saracilor Sa vedeti ce ieftin e pe jos. De aia sunteti saracii, ca dati bani pe transport.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus