Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Decizie în CSAT: Două noi hidrocentrale pot fi construite pe Valea Oltului fără evaluare de mediu și cu tăierea oricâtor copaci e nevoie

Decizie în CSAT: Două noi hidrocentrale pot fi construite pe Valea Oltului fără evaluare de mediu și cu tăierea oricâtor copaci e nevoie

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a declarat drept vitale pentru securitatea națională mai multe proiecte de ale Hidroelectrica, printre care și construirea a două noi hidrocentrale pe Valea Oltului, informează Profit.ro.

Decizia înseamnă că aceste proiecte vor fi scutite de evaluarea de impact asupra mediului, obligatorie potrivit legislației în vigoare, precum și de interdicția legală de reducere a fondului forestier național prevăzută de Codul Silvic, arată sursa citată.

Totul pornește de la premisa că aceste proiecte, precum și altele, trebuie propuse cât mai repede pentru finanțare europeană prin intermediul planului REPowerEU al Comisiei Europene, de creștere a independenței energetice a UE în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

″Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a emis, în data de 25.10.2022, Hotărârea nr. 169 privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina, și a dispus adoptarea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a acesteia. Între direcțiile de acțiune identificate în materialul emis de CSAT, la dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice, lit. B – REPowerEU, au fost identificate proiectele de investiții ale Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. (SPEEH S.A.) necesare pentru asigurarea rezilienței energetice″, se arată într-un document guvernamental analizat de publicația Profit.ro.

Pe lista celor nouă proiecte ale Hidroelectrica S. A. se numără și ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”.

Două autostrăzi, un nou baraj, un drum lărgit. Nu doar Valea Oltului, ci și Boița „dispare” așa cum o știm

Ziarul Turnul Sfatului a prezentat în mai multe rânduri ce prevede proiectul ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”. Concret, este vorba despre două proiecte inițiate din vremea regimului comunist, care prevăd amenajarea a două noi hidrocentrale, la Câineni – județul Vâlcea și Lotrioara – județul Sibiu sub denumirea ”Amenajarea hidroenergetică a râului Olt, defileul pe sectorul Cornetu -Avrig”. După Revoluție, lucrările au fost oprite în 1996 din cauza lipsei finanțării, reluate în 2010 și din nou întrerupte în 2013.

Râul Olt în zona Turnului Spart

În 2020 Hidroelectrica, prin sucursala Hidrocentrale Sebeș, a revenit asupra celor două obiective energetice de pe Valea Oltului, solicitând în acest sens revizuirea acordului de mediu emis în 2005 pentru cele două hidrocentrale. Potrivit Studiului de evaluare a impactului asupra mediului, cele mai multe lucrări au fost executate la ceea ce ar urma să devină centrala hidroelectrică (CHE) Câineni (unde au fost executate 45% din totalul lucrărilor), în timp ce la CHE Lotrioara, cea din județul Sibiu, lucrările executate până acum ar fi de doar două procente din total.

Împreună, cele două hidrocentrale ar urma să genereze o putere cumulată de 145 de MW (spre comparație cu cei 31,5 MW pe care ar trebui să îi producă hidrocentrala inaugurată la Racovița în 2013), promit autoritățile. Și tot împreună, cele două hidrocentrale ar urma să transforme Valea Oltului într-o salbă de ”lacuri de acumulare”.

Pe de altă parte, atât activiștii de mediu, cât și specialiștii în domeniu spun că aceste două inițiative vor ”omorî” Oltul și în ultima zonă importantă în care apa acestuia își recăpăta calitățile eco-sistemice. Unul dintre barajele de acumulare ar urma să ajungă până la Boița.

În plus, după cum arată Studiul de evaluare a impactului asupra mediului elaborat acum pentru un nou acord de mediu, cele două hidrocentrale și barajele de acumulare ale acestora se suprapun peste nu mai puțin de trei situri Natura 2000 și peste situl de importanță comunitară Oltul Mijlociu - Cibin - Hârtibaciu.

Ce impact vor avea aceste hidrocentrale aspra mediului puteți citi aici:

”Oltul așa cum îl știm va dispărea în defileu”. Două noi hidrocentrale pe Valea Oltului vor transforma radical apa și peisajul

Sursa foto principală: DRDP Brașov

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Alex

Acum 1 an

Pe care apa ma ametitilor ? Oltu scade de-l poti traversa pe jos si voi veniti acum cu idei de hidrocentrale :)))
Raspunde

NeaCulae

Acum 1 an

Oare nu există și minți luminate în acel CSAT ? Există atâtea alternative posibile în materie de creștere a puterii instalate, atâtea alte modalități de a cruța mediul și așa amenințat cu distrugerea. Vom deveni un DEȘERT!!!
Raspunde

@Alex

Acum 1 an

Stai jos ! Nota 4.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Americanii sa multumeasca lui Dumnezeu ca porcii romani n-au ajuns in America, Grand Canyon era plin de baraje si hidrocentrale.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Asta-i NU e viziune pe termen lung! Care e aportul în procente la independența energetică a României a acestor hidrocentrale în raport cu distrugerile majore provocate mediului, mai ales în condițiile în care nu peste mulți ani se vor construi alte două reactoare la Cernavodă, la care se vor adăuga ale centrale nucleare construite de americani? Evident, DISPROPORȚIONAT. Peste 10-15 ani va fi remarcată greșeala-prostia, dar va fi prea târziu!
Raspunde

Praporgescu Petre

Acum 1 an

Din această știre îmi dau seama că în Dunăre nu va mai exista un râu Olt care sa se varse. Prin județele din sud Oltul va fi o amintire. Până se vor umple bazinele de acumulare pe râul Olt în aval sunt multe amenajări naturale de floră și faună care vor dispărea. Eu zic sa facem multe fotografii cu acestea sa le avem amintire. Și poze cu cei care au luat decizia asta greșită să știe și nepoții lor de ce ajunge tara asta in asemenea hal. Hai sa respectam natura și să avem grijă de ea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus