Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
0°C

”Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc. Viitorul nostru este comun” – Lider UDMR, discurs în Parlament

”Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc. Viitorul nostru este comun” – Lider UDMR, discurs în Parlament

UDMR consideră că viitorul este comun cu cel al românilor în această ţară şi este partener în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de ţară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie, a declarat, luni, liderul deputaţilor Uniunii Democrate Maghiare din România, Csoma Botond, anunță Agerpres.

"De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist-reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunităţi ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare şi interpretare proprie a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare şi să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunităţi de către o parte a societăţii", a afirmat Csoma Botond, la şedinţa solemnă a plenului reunit al Parlamentului, consacrată Zilei Naţionale a României.

El a subliniat că "liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia".

 

"Mulţi dintre aceşti lideri care contribuiseră la realizarea Unirii au murit în anii '50 în temniţele comuniste, dar ne-au lăsat moştenire o Declaraţie care ar putea să ne ghideze în viitor şi să ne determine să acţionăm ca un singur organism, dar ale cărui organe necesită o atenţie diferenţiată, specială, în vederea funcţionării optime a întregii entităţi", a spus Csoma Botond.

La acest moment al discursului său, deputatul a fost întrerupt din sală de senatoarea neafiliată Diana Şoşoacă, aceasta adresându-i mai multe invective, motiv pentru care a fost necesară intervenţia preşedintelui de şedinţă, Marcel Ciolacu.

Csoma Botond a adăugat că "în istoria continentului european putem identifica multe cazuri când unele proiecte naţionale au fost în competiţie cu altele".

"Înţelegem semnificaţia aparte pe care o are ziua de 1 Decembrie în conştiinţa colectivă a poporului român, reprezentând punctul culminant al unui proiect naţional bine închegat. Asemenea momente de succes nu apar foarte des în viaţa unei naţiuni. Pentru maghiarii ardeleni însă acest eveniment a reprezentat începutul unei perioade pline de nesiguranţă. În secolul XXI, triumful istoric ar trebui să îşi cedeze locul cooperării într-un spirit integrator. În acest sens, propunem ca, în cazul în care vom avea o nouă Constituţie, în acest stat, minorităţile naţionale să fie definite ca factor constituant al acestui stat. Celor care suspectează, ca şi doamna senator (Şoşoacă - n.r.) mereu cu un scop ascuns şi planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania, le transmitem că se înşeală amarnic, iar supoziţiile nefondate şi aceste vociferări îngreunează gândirea comună, planificarea şi posibilitatea identificării soluţiilor corecte. Credem că viitorul nostru este comun în această ţară, noi ne planificăm viitorul pe aceste meleaguri. Nu dorim să plecăm din această ţară şi suntem parteneri în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de ţară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie şi ne determină pe noi toţi să nu pornim pe calea emigraţiei. Cred că aceasta ar fi sarcina noastră comună", a transmis liderul deputaţilor UDMR.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Cristian Sibian

Acum 2 luni

Hai sa mintim cu nerusinare despre istorie si viata in comun ..Anul 1437-Unio Trium Nationum excludea OFICIAL, fara exceptie, din viata social-economica pe toti romanii transilvaneni considerandu-i tolerati sau natiune tolerata.Cam prin 1800 s-au facut ceva schimbari pana in 1864 cand ...Asa si cu diktatul de la Viena din 1940 cand....Asa si cu intrarea in Schengen din 2022 cand...Asa ca nea botundu',te rugam, nu ne jigni memoria,inteligenta,etc..
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Si gypsy.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

L

Acum 2 luni

CORECT, sa nu mai punem la socoteala dominarea Ardealului de huni de peste 300 de ani de dupa retragerea aureliana din Dacia si combinatia dacilor cu o gramada de neamuri barbare care sau peridant prin Transilvania dar care nu au reusit sa o pastreze ca provincie. Coroana Maghiara a stapanit Transilvania o buna perioada, apoi sub monarhia dualista austro-ungara, nu degeaba maghiarii si secuii sunt atat de nostalgici dupa pamanturile craiesti si privilegile pierdute.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Inainte de monarhia dualista au fost 170 de ani de monarhie doar austriaca. La dualista s-a imputit treaba in multe aspecte.
Raspunde

2cents

Acum 2 luni

Ce nu pot eu sa inteleg de la acesti politicieni alunecosi este prin ce anume se simt discriminati/inferiori cetatenii romani de origini maghiare? As vrea o lista concreta nu limba de lemn. Sunt ei cetateni de mana a doua in Romania? Au mai putine drepturi decat romanii? Care sunt drepturile lipsa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus