Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Toate marile centrale termice și hidrocentrale din Ucraina au fost avariate. La Chișinău oamenii sunt anunțați despre „deconectări de la energia electrică în toată țara”

Toate marile centrale termice și hidrocentrale din Ucraina au fost avariate. La Chișinău oamenii sunt anunțați despre „deconectări de la energia electrică în toată țara”

Șeful „Ukrenergo” - operator de sisteme de transport al energiei electrice din Ucraina și unicul operator al liniilor de transport de înaltă tensiune din Ucraina, deținută 100% de guvernul de la Kiev - a declarat că, din cauza bombardamentelor masive pe care trupele ruse le-au provocat asupra instalațiilor energetice ucrainene de la începutul lunii octombrie, toate centralele termice mari și hidrocentralele au fost avariate. Oficiali de la Chișinău anunță că se pregătesc de noi întreruperi masive ale electricității.

„În timpul celor șapte atacuri cu rachete din 10 octombrie, toate centralele termice și hidroelectrice majore din Ucraina au fost avariate. Nu pot intra în detalii despre consecințele fiecărei lovituri specifice”, a spus Vladimir Kudrițkii într-un interviu acordat ediției ucrainene a publicației „Novoe Vremia. Business".

Potrivit acestuia, forțele ruse lovesc în încercarea de a împiedica sistemul energetic interconectat al Ucrainei să poată furniza energie electrică dintr-o regiune în alta.

Pe 22 noiembrie, Kudrițkii a spus, citat de Pravda, că din cauza atacului masiv cu rachete din 15 noiembrie, în Ucraina „nu au rămas practic” nicio centrală termică și hidroelectrică nedeteriorată, precum și substații nodale.

Ultima dată Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei în după-amiaza zilei de 23 noiembrie, din cauza căruia 80% din teritoriul țării a rămas fără electricitate și apă. Din cauza scăderii frecvenței în sistemul energetic al Ucrainei, centralele nucleare Rivne, Sud-Ucraineană și Hmelnițki s-au oprit, încetând să mai genereze energie electrică pentru sistemul energetic, iar centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, a ajuns să fie dezafectată.

Tot atunci, din cauza faptului că sistemul energetic al Republicii Moldova este legat de cel ucrainean, fără electricitate a rămas și o mare parte din țara vecină. Azi, ministrul Infrastructurii de la Chișinău a transmis un mesaj, potrivit căruia „există riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus