Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Povestea brandului ATOM. Sibianca Alexandra Aldea creează rochii unicat și costume de balet: Bunica m-a învățat să brodez și să desenez

Povestea brandului ATOM. Sibianca Alexandra Aldea creează rochii unicat și costume de balet: Bunica m-a învățat să brodez și să desenez

Povestea brandului sibian ATOM începe în urmă cu aproape cinci ani. Atunci, Alexandra Aldea, sufletul din spatele afacerii, și-a dorit să pună bazele unui atelier în care să-și lase imaginația să zboare și în care să creeze, în special, rochii unice pentru sibience. De atunci și până în prezent, afacerea a crescut de la an la an, iar Alexandra a reușit să aducă în portofoliul ei și costumele de balet. Planurile de viitor pentru ATOM sunt mari căci din luna ianuarie a anului viitor Alexandra se va muta într-un atelier mai spațios, la Cisnădie. 

Alexandra Aldea are 36 de ani și este din Sibiu. Deși a urmat cursurile unui liceu cu profil matematică-informatică, pasiunea pentru artă a fost mult mai puternică. Spune că talentul pe care îl are îl moștenește de la bunica sa, de la care a învățat, de când era micuță, să brodeze și să deseneze.

„Am vrut să dau la Liceul de Arte, dar diriginta de atunci i-a sfătuit pe părinți să merg pe matematică. Ca să nu renunț, am făcut în paralel studii de design vestimentar, la Școala de Arte Ilie Micu. Talentul meu îl moștenesc de la bunica, îmi amintesc că avea mașină de cusut, iar când cosea și desena eram tot timpul pe lângă ea. Ea este cea care m-a învățat să fac aceste lucruri.”

După terminarea liceului, tânăra a urmat facultatea de Istorie și Patrimoniu de la Sibiu, secția design vestimentar. „Am vrut să fac ori arhitectură ori design mai departe, îmi doream foarte tare să-mi exprim simțul artistic. Am dat la Arhitectură la București, dar pregătirea de un an de zile nu a fost destul. Tot bunica m-a îndemnat să dau la facultate în Sibiu, iar la îndemnul ei am făcut acest lucru, eram prima generație care făcea profilul de design vestimentar.”

A vrut să capete experiență din timpul facultății

Încă din timpul facultății Alexandra a lucrat în design interior la un magazin de mobilă, reușind să găseasă o altă latură de unde s-a inspirat pentru colecția ei de finalizare a studiilor - arhitectura hainelor, minimalismul scandinav.

„Doi ani am făcut o pauză pentru că s-a născut fetița mea și pe urmă am primit propunerea să lucrez cu cineva pe partea de pantofiori de copii, să dezvolt prototipuri. Treptat, m-am făcut cunoscută la mici ateliere din Sibiu. Înainte să lucrez la magazinul de mobilă am lucrat și la un atelier de croitorie în care se făceau rochii pe comandă și acolo am învățat multe secrete”.

Cum a venit ideea ATOM - investiție inițială de 7.000 de euro

După ce a lucrat într-un atelier deschis cu fonduri europene împreună cu alți asociați, tânăra s-a angajat la o multinațională pentru o perioadă de un an și jumătate. Lucrând pe marochinărie, Alexandra simțea că se îndepărtează de confecții și de ceea ce își dorea să facă cu adevărat. Pentru că visul de a deschide un atelier îl avea încă de mică, a simțit că venise momentul ca acesta să devină realitate.

„Am vorbit cu soțul meu care m-a susținut mereu și am pornit acest vis în urmă cu cinci ani. O mare parte din mașini le aveam. Investiția inițială pot spune că a fost undeva la 7.000 de euro, dar aceasta este constantă pentru că mereu trebuie să ai materiale bune, de calitate.”

Și-a făcut singură rochia de mireasă

Un alt moment important pentru Alexandra este cel al nunții ei. Și-a dorit să-și creeze singură rochia de mireasă, dar și decorațiunile pentru unul din cele mai importante evenimente din viața ei.

„Am vrut neapărat să-mi fac rochia de mireasă. A fost un fel de examen al terminării facultății și voiam să iasă așa cum îmi doream eu, pe sufletul meu. Mi-am ales materialul de la o doamnă care aducea din Anglia broderie, am croit-o, am cusut-o, am făcut probele alături de bunica mea, iar rezultatul a fost minunat. Am terminat-o cu o zi înainte de nuntă și am lucrat la ea cinci zile. Invitațiile, de asemenea, le-am făcut singură,  de mână, am vrut să fie totul hand-made, aranjamentele au fost de asemenea legate cu mătase.”

Creează costume de balet

Alexandra spune că fiecare femeie trebuie să aibă o rochie care să-i scoată trăsăturile în evidență și care să o facă să se simtă frumoasă. „Fiecare femeie trebuie să aibă o rochie pe măsurile ei în care să se simtă feminină. M-am axat pe domeniul de evenimente, sunt materiale prețioase, finuțe, mi-e foarte drag să lucrez cu ele”.

De mai mult timp, portofoliul de produse al tinerei s-a diversificat. Aceasta a început să colaboreze cu Teatrul de Balet, dar și cu alte școli de balet din Sibiu. Creează costume pe care copilașii, în speciael, le poartă la spectacole și spune că satisfacția este un extraordinară.

„În lumea baletului m-a introdus o fată care a avut un atelier și nu a mai putut să lucreze. Mi-a dat mai multe contacte și recomandări. Costumele atrag pentru că copiii sunt un punct sensibil, iar când le îmbrăcă și îi vezi pe scenă ți-e mai mare dragul. Școlile de balet vin către mine, mă duc pe scenă, îmi fac schițele, povestesc cu profesorii despre tema spectacolului, le iau măsuri individuale copiilor, iar apoi urmează crearea costumelor.”

Tânăra își amintește că acum trei ani a lucrat două săptămâni pentru opt rochii de balet care urmau să fie purtate la un spectacol inspirat din anii 20.

„Am avut un spectacol acum trei ani pentru Teatrul de Balet, inspirat din anii 20. Erau rochii cu talia specifică joasă și cu multe paiete, fiecare rochie era specială prin culoare, prin detaliile cusute, rochia solistei din pene roșii imita rochia unei dive din anii respectivi. Am lucrat două săptămâni, opt rochii, mergeam la probe, tăiam, ajustam, le vedeam cum se mișcau a fost ca o prezentare de modă.”

„Trebuie să ai o semnătură a ta pe care să o pui în fiecare creație”

Din luna ianuarie Alexandra își va muta atelierul într-un spațiu mai mare. Va începe o colaborare cu o parteneră, iar toată munca ei se va muta la Cisnădie.

„Reacțiile clienților sunt cele mai frumoase. Trebuie să ai o semnătură a ta pe care să o pui în fiecare creație, în fiecare produs, chiar dacă sunt mai multe direcții, trebuie să ai un punct distinct față de alții, o broderie, o asociație de materiale, forma croiului, să pui din tine în fiecare produs. Să nu-ți pierzi direcția, să nu te îndrepți spre ce e vandabil”, concluzionează sibianca.

Toată activitatea Alexandrei poate fi urmărită pe pagina de facebook Atelier ATOM by Alexandra Aldea


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Coco chanel

Acum 1 an

Unde se afla locația de unde se pot cumpăra aceste rochii? Sau se lucrează doar la comanda?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fugigii maria

Acum 1 an

Dragă Alexandra, te felicit din tot sufletul și sunt alături de tine mereu. Cât despre comentatorul Amn114, nu am cuvinte să-l calific. Nu știu este bărbat sau femeie dar gândirea o are urâtă. Tu nu trebuie sa iei in seama toate inepțiile lansate de ,,unii,,. Acești inși nu știu că la baza tuturor meseriilor stau străbunicii, bunicii și părinții noștri. Probabil dansul sau dânsa a fost privat de acești antemergatori. Alexandra nu te lăsa intimidată de răufăcători și mergi pe drumul pe care ți l-ai ales . SUCCES!!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus