Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Românii la un pas să plătească o nouă taxă: taxa pe soare. Vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice

Românii la un pas să plătească o nouă taxă: taxa pe soare. Vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice

Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care impune o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare, transmit reprezentanții USR, printr-un comunicat de presă publicat de Agerpres

Taxa pe soare vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

„România este un stat european care doreşte să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim şi o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD şi PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu preţul sacrificării producţiei de energie în plină criză energetică. Guvernul de securişti socialişti atinge noi culmi ale proastei guvernări", spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă care pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă.

Statul ar trebui să încurajeze cetăţenii şi firmele să devină prosumatori şi să elimine birocraţia în domeniu.

Cumulând puterea mică a celor mulţi, vom putea asigura mai repede independenţa energetică a ţării şi vom creşte potenţialul de export de energie.

În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalaţii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiţie în energie din România din ultimii ani şi a fost făcută de mulţi cetăţeni şi companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare).

În schimb, Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanţare importante:

a) 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice

b) 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE.

Toate detaliile despre această taxă pe soare introdusă prin OUG, noaptea ca hoţii, înainte de vacanţă, şi propunerile alternative ale USR se găsesc într-un material elaborat de Departamentul de Politici Publice al USR

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

N

Acum 2 luni

Pai daca asa stau lucrurile si mai trebuie sa platesc o taxa pe panourile fotovoltaice montate de mine ,din banii mei , panouri care cu timpul se vor deteriora ,atunci mai bine le demontez si le pun la pastrare. Cred ca nu-mi trebuie mai mult de 1 ora ca sa le dau jos de pe acoperis.

Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Foamea fara masura....Magistrati, politicieni, politisti, etc, nu se satura cu ce fura si talharesc populatia, vor si salarii cu pensii speciale tot din munca fraierilor.

Raspunde

ValKer

Acum 2 luni

De cand au cumparat PNL si cu PSD, soarele ?

Raspunde

Emil

Acum 2 luni

PSD din '46.
Raspunde

Noi2

Acum 2 luni

Bine ca locuiesc in alta tara si nu trebe sa platesc taxa sau taxele de prost....
Raspunde

ASDVASD

Acum 2 luni

Sa plateasca , mi se pare normal . Vrei soare, platesti mami. In lume nu-i nimica gratis sau daca e, n-are valoare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus