Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Autostrada Făgăraş-Sibiu, din nou suspendată. Constructorii acuză CNAIR că a dat răspunsuri în bătaie de joc

Autostrada Făgăraş-Sibiu, din nou suspendată. Constructorii acuză CNAIR că a dat răspunsuri în bătaie de joc

Licitația pentru proiectarea și execuția Autostrăzii Sibiu-Făgăraș este suspendată din nou, după ce constructorii au depus contestații la clarificările Companiei de Drumuri, anunță fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Horațiu Cosma, pe pagina sa de Facebook. Acesta susține că, răspunsurile CNAIR transmise constructorilor sunt ,,în bătaie de joc”, ilegale și contradictorii.

Informațiile publicate în SEAP arată că, au fost suspendate loturile 2 și 3.

Citește și: De ce s-a blocat autostrada Sibiu – Făgăraș. Un exemplu: CNAIR a scris bardou, hibridul rezultat dintre un armăsar și o măgăriță, în loc de batardou, care înseamnă un dig sau baraj provizoriu

Caietul de sarcini al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș a devenit izvor de ironii din partea constructorilor la adresa Companiei de Drumuri care, dintr-o eroare de redactare, a inclus în documentația tehnică „bardoul” (specie hibrid, rezultată din încrucișarea dintre un armăsar și o măgăriță) în loc de „batardou”, termen tehnic care înseamnă un dig sau baraj provizoriu.

Horațiu Cosma, membru USR spune că, se poate ajunge la anularea licitațiilor din cauza incompetenței CNAIR care pune pe umerii constructorilor erorile și eventualele costuri cauzate de studiul de fezabilitate.

,,Licitația pentru construirea Autostrăzii Sibiu – Făgăraș e din nou suspendată după depunerea unor contestații împotriva clarificărilor strigătoare la cer ale Companiei de Drumuri. Cele 2 contestații împotriva răspunsurilor în bătaie de joc ale CNAIR confirmă ce am spus zilele trecute: Compania de Drumuri a răspuns pe lângă subiect, ilegal, contradictoriu sau pur și simplu nu a răspuns deloc nelămuririlor adresate de constructorii interesați.

Printre criticile principale se numără:

Imposibilitatea constructorilor de a finaliza ofertele în 2 săptămâni de la publicarea sutelor de răspunsuri CNAIR, la care se adaugă anexe cu documente ”uitate” inițial lungi de alte sute de pagini;

Zeci de răspunsuri care spun că soluțiile din studiul de fezabilitate lacunar pus la dispoziție de CNAIR sunt bătute în cuie până la ultima virgulă, urmate de alte zeci de răspunsuri care spun că același studiu de fezabilitate este orientativ, iar orice erori și neconcordanțe din el vor trebui asumate de viitorul constructor și corectate pe banii lui la proiectul tehnic de execuție;

Refuzul CNAIR de a asuma greșelile evidente din studiul de fezabilitate identificate de potențialii ofertanți și încercarea de a împinge ilegal spre ofertanți riscul cheltuielilor suplimentare generate de îndreptarea acestor erori, cu argumentul scandalos al Companiei de Drumuri că ”orice erori se pot identifica și cuantifica în ofertă printr-o simplă vizită în teren”;

Deși CNAIR recunoaște că studiul de fezabilitate nu respectă auditul pentru siguranța circulației care este obligatoriu, răspunde ilegal că eventualele modificări produse de respectarea lui se vor ”rezolva” amiabil în viitorul contract

Constructorii vor trebui să se ocupe pe banii lor de exproprierile suplimentare cauzate de studiul incomplet al CNAIR, de ”ghicirea” numărului de situri arheologice pe 70% din traseu unde CNAIR nu s-a catadicsit să realizeze arheologia preliminară, iar constructorii vor trebui să includă în ofertele financiare toate aceste riscuri greu de cuantificat, însă să se încadreze în valoarea estimată eronat de Compania de drumuri, riscând în caz contrar să fie descalificați. Companiei de Drumuri pur și simplu nu îi pasă de Autostrada Sibiu – Făgăraș. Dacă CNAIR persistă pe aceeași linie de incompetență, dezinteres, ilegalitate și fugă de răspundere, sunt toate șansele să se ajungă la anularea licitațiilor criticate și la noi întârzieri de luni și ani în realizarea acestui proiect major de pe rețeaua românească și europeană de transport rutier”, susține Horațiu Cosma.

În urmă cu o săptămână, CNAIR a primit șase oferte pentru lotul 4, ultimul scos la licitație.

Autostrada Sibiu – Făgăraș are 68 kilometri (cu 5 km. drum de legătură Lot 4), cuprinde 4 loturi, iar durata este de 48 de luni din care primele 12 pentru proiectare și 36 de luni pentru șantier.

Tronsonul 1 Sibiu (Boița) – Avrig – Mârșa, lungime 14 kilometri și valoare estimată între 2 și 2,4 miliarde lei.

Tronsonul 2: Avrig – Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1), în lungime de 19,92 km și cu o valoare estimată între 1,7 și 2 miliarde lei.

Tronsonul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B), în lungime de 17,61 km și cu o valoare estimată de 1,836 miliarde lei și 2,1 miliarde lei.

Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș (cu o lungime de 16,26 km) și Drum de legătură cu DN1 (cu o lungime de 5,65 km), cu o valoare totală estimată 1,1 și 1,37 miliarde lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Zzz

Acum 1 an

to'arasu' G la butoane, hehe...
Raspunde

Ion

Acum 1 an

O face varza uslistii si pe asta
Raspunde

Militaru Gheorghe

Acum 1 an

Suntem tara europeana cu cele mai multe autostrazi "suspendate".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus