Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Salvamontiștii vor putea folosi girofarul de pe mașinile de intervenție. Deputații au dat votul final

Salvamontiștii vor putea folosi girofarul de pe mașinile de intervenție. Deputații au dat votul final

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă prin care autovehiculele aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, anunță Agerpres.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare includerea autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.

Folosesc lumina albastră "autovehiculele aparţinând Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, Autorităţii Vamale Române, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo organizate de consiliile judeţene şi consiliile locale, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă", se arată în proiect.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

”Necorelarea legislației nu le dă voie să apese butonul care poate face diferența între viață și moarte”

Salvamontiștii au vorbit în mai multe rânduri despre problema creată de faptul că autospecialele instituției, deși sunt dotate cu mijloace acustice și luminoase de avertizare nu pot fi folosite, pentru că legea nu permite.

„Salvamont, un serviciu de urgență care trebuie sa salveze vieți, dar care nu are dreptul să folosească  mijloacele de semnalizare acustică și vizuală, care să îi asigure prioritate in trafic. Salvamont România detine prin baremurile legislative, ambulanțe și autospeciale de interventie, dotate cu mijloace de averizare sonora și vizuala, dar necorelarea legislației nu le dă voie să apese butonul care poate face diferența între viață și moarte.  Actul legislativ, după 8 ani de umblat după aprobări, se află acum în Camera Deputaților,  are toate avizele favorabile, dar mici diferențe între textul avizelor fac ca legea să nu intre la votul final deși este pe ordinea de zi în fiecare săptămână”, preciza Salvamont România pe pagina de Facebook a instituției în urmă cu 3 luni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

sa vezi acum bagare in seama...!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus