Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Primăria montează în Turnișor un baraj plutitor pentru gunoaie, investiție de peste 350.000 de lei

Primăria montează în Turnișor un baraj plutitor pentru gunoaie, investiție de peste 350.000 de lei

La câțiva ani de când se vorbește în Sibiu despre necesitatea amplasării unui sistem de oprire și colectare a deșeurilor pe râul Cibin, primăria Sibiu vin cu primele detalii concrete: barajul pentru gunoaie va fi montat în zona străzii Zăvoi din Turnișor și va costa peste 350.000 de lei.

Decizia implementării noului sistem urmează să fie luată în ședința de săptămâna viitoare a Consiliului Local Sibiu. Proiectul de hotărâre privind obiectivul de investiții "Sistem de colectare deşeuri pe râul Cibin" se află pe ordinea de zi a consilierilor locali.

”Amplasamentul investiţiei propus pentru realizarea sistemului plutitor de colectare deşeuri pe râul Cibin, este în Cartierul Turnişor din Municipiul Sibiu, în zona străzii Zăvoi, în partea de sud-vest a Municipiului Sibiu”, se arată în proiectul de hotărâre.

Ziarul Turnul Sfatului a arătat în numeroase rânduri că malurile Cibinului în Turnișor sunt pline de gunoaie.

În urma unui studiu realizat la cererea municipalității s-a ajuns la concluzia că de vină pentru acumularea de deșeuri ar fi și algele din lacurile de acumulare din amonte, gunoaiele aduse de apă blocându-se în acumulări de alge.

”Este important de semnalat că în lacurile de acumulare din amonte de Municipiul Sibiu s-au dezvoltat alge, care se desprind periodic i sunt deversate în aval, determinând înmulţirea și dezvoltarea acestora şi pe sectorul de curs de apă din Municipiul Sibiu. Ţinând cont că deşeurile (plutitorii) se "blochează" în vegetaţia existentă în albia râului la pragurile amenajate pe râul Cibin, colectarea lor fiind dificilă , se propune realizarea unei construcţii menite să asigure reţinerea şi colectarea deseurilor (plutitorilor) de pe râul Cibin”, se mai precizează în proiectul de hotărâre al CL Sibiu.

Ce va face noul sistem de colectare a deșeurilor:

  • reţinerea eficientă a deşeurilor (plutitorilor) de pe râul Cibin;
  • va asigura accesul facil al mijlocelor de evacuare a deşeurilor din amplasament;
  • sistemul propus va fi realizat din materiale care să nu polueze mediul înconjurător, care să se integreze mediului și să nu se deterioreze în timp, care să nu producă un impact vizual negativ;
  • sistemul va fi astfel conceput încât să nu afecteze mediul înconjurator, fauna și flora;
  • sistemul va fi adaptabil la variaţiile de debit ale râului Cibin, menţinându-şi funcţia de reţinere a deşeurilor la aceiaşi capacitate pentru orice debit al râului;
  • sistemul nu va cauza inundataţii și nu va obstrucţiona debitul râului.

Valoarea totală a proiectului este 352.183 lei cu TVA.

Reamintim că discuții pe această temă există la nivelul primăriei încă din anul 2020, modelul avut în vedere de autorități fiind cel al sistemului amplasat de primăria Cluj-Napoca pe râul Someș.

Iată mai jos cum funcționează cel din Cluj și cum va arăta, foarte probabil, și sistemul care va exista în Sibiu:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2324

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Unsibian

Acum 1 an

Degeaba pun sistemul in Zăvoi, mahalaua e in aval de baraj.
Raspunde

Rostogan

Acum 1 an

Adica platim noi (sibienii) un baraj care sa retina gunoaiele aruncate de cei din Marginime?
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Se pare ca unele gunoaie din acea zona au prins radacini pe aici si o duc bine,doar in porsche si bmw i mai vezi !
Raspunde

Polo

Acum 1 an

Este mai ușor să lupți împotriva efectelor decât împotriva cauzei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus