Consilierii județeni au aprobat, în ședință extraordinară, depunerea cererii de finanțare a proiectului noului Spital județean Sibiu din Programul național de redresare și reziliență. Conform hotărârii adoptată, Sibiul a solicitat acordarea finanțării maxime, de 199,9 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 488,4 milioane de euro, la care se adaugă TVA.
Cererea de finanțare care urmează să fie depusă în cadrul PNRR a fost adoptată într-o ședință extraordinară care a avut loc luni după-amiaza, cu o zi înainte de termenul limită de depunere a acestor cereri (stabilit pe 20 decembrie, la ora 16:00).
Restul de 288,5 milioane de euro, la care se adaugă TVA, ar urma să fie obținuți de la Guvernul României, care ar urma să se împrumute de la Banca Europeană pentru Investiții, se mai arată în hotărârea adoptată. ”Diferența între valoarea totală a proiectului aferentă edificării noului spital rezultată din documentația tehnico-economică aprobată prin act administrativ și valoarea care va face obiectul finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv suma de 1,427.547.381,94 Lei fără TVA (1.698.781.384,51 lei cu TVA inclus), va fi alocată de la bugetul propriu având ca sursă de finanțare fonduri publice naționale constituite în cadrul mecanismului de asistență financiară rambursabilă de la Banca Europeană de Investiții”, scrie în anexele proiectului adoptat.
Oficial, se poate
Înaintea votului, consilierul județean Adrian Echert (USR) a solicitat un punct de vedere Consiliului Județean Sibiu pe subiectul cofinanțării care poate fi atrasă din împrumutul pe care BEI îl va acorda Guvernului României. ”Din ce am înțeles, cei de la Banca Europeană pentru Investiții finanțează cealaltă parte din necesar dacă sunt acoperite 50% din cheltuieli. Iar cu finanțarea din PNRR, tot ar mai lipsi 291 de milioane de lei pentru a acoperi jumătate din cheltuieli. Cum vom acoperi cei 219 milioane de lei lipsă?”, a întrebat Echert.
Daniela Cîmpean a arătat că informațiile oficiale nu fac nicio referire la faptul că din împrumutul BEI pot fi solicitate cofinanțări doar dacă cel puțin jumătate din valoarea necesară va fi acoperită. ”Această informație o cunosc și eu, însă din surse neoficiale. Ceea ce știu oficial, ca urmare a memorandumului încheiat între Guvernul României și BEI este că nu există o restricție în acest sens. Vă propun să luăm în considerare sursele oficiale. Prin acordul încheiat cu UE pentru PNRR, statul român se obligă să cofinanțeze investițiile în sănătate. Prin urmare, dacă o astfel de chestiune ar fi reală, o altă cofinanțare poate veni foarte bine din partea statului român”, a explicat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Forma cererii de finanțare care urmează a fi depus în cadrul PNRR a fost adoptată în unanimitate.
Până în iunie 2026
În cadrul ședinței extraordinare desfășurată on-line autoritățile nu au discutat și despre nota introdusă în Ghidul de finanțare prin PNRR, potrivit căreia vor fi primi bani doar proiectele cu o valoare maximă de aproximativ 333 de milioane de euro, fără TVA (raportat la cele 488 de milioane de euro estimate a fi necesare proiectului de la Sibiu).
Săptămâna trecută, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunțat că va depune o plângere împotriva acelei note restrictive și care nu a fost discutată în prealabil.
Dacă CJ Sibiu va primi finanțare prin PNRR pentru construirea noului spital, acesta va trebui finalizat până cel mai târziu în iunie 2026.
Conform proiectului pentru care există și autorizație de construire și a și fost lansată procedura de atribuire a contractului de construire și dotare, viitorul spital va avea 805 paturi de spitalizare continuă (620 pentru adulți și 185 pentru copii) și 90 de paturi pentru spitalizare de zi (50 pentru adulți și 40 pentru copii).
Patru corpuri de clădire
În cele patru corpuri de clădire ale viitorului spital ar urma să funcționeze 18 secții de adulți și șase secții pentru copii. ”Structura medicală va mai cuprinde ambulatoriu integrat adulți / copii, Blocul Operator, Unitatea de Primiri Urgențe Adulți / Copii, Centrul de Hemodializă, Anatomie Patologică, laboratoare, farmacie, serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale și alte activități conexe / de suport”.
957 de locuri de parcare sunt prevăzute în proximitatea celor patru corpuri de clădire cu subsol, parter, cinci etaje și etaj tehnic, unite prin corpuri de legătură cu subsol, parter și trei etaje.
”Procentul componentelor verzi și digitale ale investiției propuse este respectat în sensul că toate cele 805 paturi spitalizare continuă, aflate în structura medicală a noului spital, vor funcționa într-o clădire proiectată ce respectă necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero NZEB. De asemenea, unitatea sanitară propusă spre finanțare în cadrul Investiției „Infrastructură spitalicească publică nouă” va implementa sistem informatic spitalicesc integrat (SIS/HIS) pentru conectarea tuturor sistemelor de înregistrare și administrare digitală, și care permit completarea computerizată a comenzii medicului (CPCM) - un proces de introducere electronică a instrucțiunilor medicului pentru tratamentul pacienților (în special pacienților spitalizați) aflați sub îngrijirea sa, astfel ca medicii să acceseze elementele SIS/HIS de la pat”, se mai arată în anexele proiectului de hotărâre adoptat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cerere finantare pnrr spital j , noul spital judetean oficial s , paturi spitalul judetean sibiu , Noul Spital Județean Sibiu ,
Vizualizari: 1840
Ultimele comentarii
Acum 7 minute
Emil
Acum 37 minute
Bike
Acum 41 minute
Cai verzi pe pereti!
Acum 49 minute
Acolo Duța
Acum 1 oră
Gheorghe Ion