Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

SRI-știi sibieni, verificați de parlamentari. ”Comisia a fost informată despre manifestarea unor riscuri, preponderent în domeniul securităţii energetice”

SRI-știi sibieni, verificați de parlamentari. ”Comisia a fost informată despre manifestarea unor riscuri, preponderent în domeniul securităţii energetice”

Securitatea energetică este principala grijă a ofițerilor de la DRI Transilvania Sud/SRI Sibiu, anunță preşedintele Comisiei parlamentare SRI, Cristian Chirteş.

Comisia parlamentară SRI a efectuat în 8 decembrie, o deplasare la Sibiu, în cadrul unei activităţi de control la sediul principal al DRI Transilvania Sud, iar concluzia a fost că structurile energetice din această zonă, în care intră inclusiv extracția și transportul de gaze, au fost atacate cibernetic în ultima perioadă.

“În domeniul securităţii energetice, Comisia a fost informată despre acţiuni specifice influenţării deciziei statale, de către entităţi externe ostile”, anunță Chirteș într-un comunicat de presă transmis luni.

”Atacuri cibernetice, încercări de exfiltrare a unor informaţii economice sensibile, acţiuni specifice influenţării deciziei statale, de către entităţi externe ostile...”

La şedinţa de la Sibiu, parlamentarii şi conducerea DRI au discutat despre organizarea, funcţionarea şi activitatea direcţiei regionale - care are competenţe în judeţele Sibiu, Alba şi Hunedoara, şi despre principalele riscuri de securitate gestionate de această unitate, cu accent pe zona de securitate energetică.

“DRI Transilvania Sud este o unitate importantă a Serviciului Român de Informaţii, care gestionează problematică de securitate naţională diversificată, cu o componentă importantă pe palierul economic, în special energetic, relevant în plan strategic naţional. În cadrul discuţiilor, Comisia a fost informată despre manifestarea unor riscuri, preponderent în domeniul securităţii energetice, în diferite forme de manifestare, cum ar fi atacuri cibernetice, încercări de exfiltrare a unor informaţii economice sensibile, acţiuni specifice influenţării deciziei statale, de către entităţi externe ostile”, susține senatorul PNL Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei:

În aria de responsabilitate a DRI Transilvania Sud se află unicii operatori energetici gaziferi, cu capital de stat – producătorul de gaze naturale ROMGAZ SA şi singurul operator al sistemului naţional de transport TRANSGAZ SA, a căror funcţionare optimă este esenţială în actualul context de securitate internaţională, în care energia a devenit vârf de lance al unor acţiuni ostile derulate de Federaţia Rusă.

”Componenta energetică este prezentă, pe raza DRI, cu toate ramurile de producţie: gaze naturale, cele mai mari rezerve sunt exploatate de ROMGAZ în bazinul Transilvaniei, energia electrică este produsă din resurse hidro ale HIDROELECTRICA, carbonifere, în Valea Jiului, în diminuare ca pondere prin aplicarea politicilor de decarbonificare ale Uniunii Europene, respectiv solare, prin parcurile de panouri fotovoltaice instalate. Exploatarea acestor resurse asigură un mix energetic de importanţă deosebită pentru asigurarea securităţii energetice naţionale.

Pe componenta securităţii economice, discuţiile au vizat şi infrastructura de transport şi domeniul auto, puternic reprezentat în regiune, prin prezenţa unor producători internaţionali semnificativi, precum Continental, Mercedes şi alţii afiliaţi marilor companii multinaţionale din domeniu. Transportul feroviar este în continuă modernizare. Și Aeroportul Internaţional Sibiu va intra într-un amplu program de modernizare, începând din anul 2023”, se precizează în comunicat.

Comisia a adresat întrebări şi cu privire la Comandamentul Multinaţional al NATO de la Sibiu, însă nu există detalii legate de natura întrebărilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1578

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus