Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

ULBS despre campusul universitar de pe Calea Dumbrăvii, pe terenul Tursib: ”Proiectul sibian se lovește încă de rezistența unor instituții”

ULBS despre campusul universitar de pe Calea Dumbrăvii, pe terenul Tursib: ”Proiectul sibian se lovește încă de rezistența unor instituții”

Conducerea Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a transmis marți dimineață un comunicat de presă prin care își exprimă punctul de vedere cu privire la proiectul campusului universitar anunțat de primăria Sibiu pe terenul Tursib de pe Calea Dumbrăvii.

În primul rând, reprezentanții universității sibiene spun că un astfel de campus poate fi construit cu fonduri prin PNRR.

”Valoarea maximă a unui proiect pentru înființarea unui campus este de 21,12 milioane euro, valoare eligibilă PNRR, iar campusul va rămâne în proprietatea UAT-ului pe raza căruia a fost înființat, în acest caz Primăria Sibiu. Consorțiul format trebuie să facă dovada deținerii, în proprietatea sau în administrarea partenerilor, fie prin UAT, fie prin universitatea coordonatoare a proiectului, a unui teren de minim 20.000 m2, compact sau fragmentat, după caz, pentru construcția noii infrastructuri finanțată prin PNRR, aceasta fiind o condiție de eligibilitate a proiectului. Conform ghidului competiției, în Regiunea de Dezvoltare Centru vor fi finanțate două proiecte”, explică reprezentanții universității sibiene.

Citește și: Nouă milioane de euro: cu atât va cumpăra Primăria o parte din terenul fostei autobaze Tursib de pe Calea Dumbrăvii

Pentru a putea îndeplini cerințele, încă din vară la Sibiu a fost înființat un consorțiu, care include atât ULBS și Primăria Sibiu, cât și numeroși alți parteneri din zona educației sau a mediului de afaceri.

”Ținând cont de importanța majoră a acestui proiect pentru dezvoltarea comunității sibiene, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a acționat încă din luna august a.c. în sensul constituirii consorțiului educațional, invitând la discuții Primăria Municipiului Sibiu, reprezentanți ai companiilor private și ai liceelor care derulează învățământ dual în județul Sibiu. Ca urmare, în prezent sunt îndeplinite condițiile necesare constituirii consorțiului educațional pentru depunerea aplicației în vederea construirii unui campus educațional pentru învățământ dual.

Membrii fondatori ai consorțiului sunt: Primăria Municipiului Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Colegiul „Școala Națională de Gaz”, Liceul Tehnologic Automecanica Medias, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, S.C. Automecanica Medias S.R.L, Compa SA, Continental Automotive Systems S.R.L, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, ODU Romania Manufacturing SRL, SC SOLINA Romania SRL”, precizează oficialii ULBS.

Terenul fostei baze Turisb pe care ar urma construit campusul

Specialiștii universității sibiene sunt de părere că un astfel de campus ar aduce un nou avânt economic Sibiului, sprijinind serios dezvoltarea mediului academic local. Acestea avantaje sunt clare și pentru concurența din alte orașe din Transilvania, care concurează pentru fondurile prin PNRR.

”Acest proiect, finanțat prin PNRR, are potențialul de a crea un ecosistem în care își vor reuni forțele mediul de afaceri și reprezentanți ai mediului universitar și preuniversitar, cu scopul de a dezvolta sistemul de învățământ dual, atât de necesar comunității sibiene. Consorțiul educațional va fi deschis și altor parteneri din mediul educațional și din mediul de afaceri.

Înființarea unui astfel de campus educațional cu fonduri de o asemenea anvergură și în strânsă legătură cu mediul economic este o acțiune strategică cu impact pe termen lung asupra orașului nostru și Regiunii Centru și ar putea duce la afirmarea Sibiului ca pol educațional și economic de succes pe termen lung. Mai multe orașe din regiune și-au arătat interesul clar de a dezvolta asemenea campusuri, iar dacă Sibiul nu va reuși acest lucru va avea o poziție defavorizată, pe termen lung, fața de acestea”, mai explică reprezentanții Universității ”Lucian Blaga”.

Sorin Radu, rectorul ULBS

La final, ULBS atrage atenția opiniei publice că toți membri consorțiului și toate comunitatea locală trebuie să depună eforturi pentru materializarea campusului. Apelul vine în contextul în care au apărut recent voci care opun rezistență.

”În ciuda faptului că numeroși parteneri au constituit consorțiul mai sus amintit, am aflat cu surprindere, în ultimele zile, că proiectul sibian se lovește încă de rezistența unor instituții care ar trebui, în opinia noastră, să-l sprijine în mod firesc, având în vedere că este vorba despre un proiect strategic pentru dezvoltarea comunității în ansamblul ei prin constituirea unui mediu optim pentru formarea tinerilor în meserii solicitate de piața muncii din județul Sibiu, dar și din regiunea Centru.

Din aceste considerente, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu își exprimă încrederea că instituțiile abilitate vor găsi cu celeritate soluțiile necesare pentru ca o astfel de inițiativă să se materializeze. Ne exprimăm convingerea că, în perioada următoare, factorii de decizie vor găsi calea de a rezolva divergențele și de a sprijini o asemenea inițiativă atât de importantă pentru comunitatea noastră. Să fim, potrivit unei vorbe înțelepte, „deasupra vremurilor””, concluzionează conducerea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Adrian Bibu

Important de precizat că poziția ULBS vine la cinci zile după ce consilierii locali ai PNL Sibiu au respins proiectul de hotărâre pentru achiziționarea cu nouă milioane de euro a unei suprafețe de peste 27.000 de mp din fosta autobază Tursib de pe Calea Dumbrăvii.

Liberalii au fost singurii care s-au abținut, reprezentanții FDGR, USR și PSD fiind de acord cu această tranzacție.

”Consilierii PNL au decis să se abțină nu fiindcă liberalii ar considera că subiectul este neimportant, ci tocmai fiindcă însemnătatea acestui demers necesită o abordare diferită. Consilierii PNL Sibiu au solicitat cu cel puțin o săptămână înaintea ședinței Consiliului Local câteva lămuriri din partea partenerilor politici, considerând că o inițiativă de peste nouă milioane de euro trebuie tratată cu maximă seriozitate”, a scris pe facebook Adrian Bibu, liderul de grup al consilierilor locali din partea PNL Sibiu.

În seara zilei de joi, reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu au publicat o reacție ca urmare a acestui vot. Citește aici reacția: FDG Sibiu: liberalii care au acționat la comanda lui Bibu pun în pericol transportul metropolitan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus