Duminică,
26.03.2023
Partial Noros
Acum
14°C

Astrid Fodor despre salubrizarea Sibiului: Vom dezvolta infrastructura pentru a asigura condițiile, iar sibienii se vor obișnui cu colectarea selectivă, până când ne va intra în reflex

Astrid Fodor despre salubrizarea Sibiului: Vom dezvolta infrastructura pentru a asigura condițiile, iar sibienii se vor obișnui cu colectarea selectivă, până când ne va intra în reflex

În prag de sărbători, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a acordat un interviu în care vorbește despre salubrizarea Sibiului. De la investițiile majore anunțate anul viitor, atât în zonele de blocuri ale orașului cât și în centrele de aport voluntar, până la amenzile aplicate de Poliția Locală sau cât de eficient își desfășoară activitatea operatorul Soma, despre toate aceste subiecte am discutat cu primarul Astrid Fodor. Însă am început pe un ton pozitiv, recunoașterea primită în vară din partea Societății Academice din România, conform căreia Sibiul are cel mai bun sistem de management al deșeurilor din țară.

  

Cum a trecut Sibiul de la mici proteste de stradă împotriva taxei de salubrizare la a fi recunoscut pe plan național pentru cel mai bun sistem de colectare a deșeurilor din România?

Orice schimbare importantă cauzează neliniște și teamă. Atunci când am trecut la un nou sistem de plată aferent obligației legale de colectare selectivă, schimbarea a fost majoră. De aceea, am înțeles neliniștea unora dintre sibieni, am încercat să explicăm motivul acestor modificări și eram sigură că vor înțelege până la urmă cele două aspecte: pe de o parte legislația care ne cere colectare selectivă pentru protecția mediului și pe de altă parte faptul că aceste servicii costă mai mult decât simpla colectare la comun a deșeurilor. Ca de fiecare dată, comunitatea nu a dezamăgit, a înțeles că avem această responsabilitate și iată că Sibiul este recunoscut din nou ca un oraș lider. Este onorant, mai ales că această recunoaștere a venit din partea unor organisme independente, specializate care au analizat 141 de indicatori din toate municipiile reședință de județ. Este meritul sibienilor, în primul rând, care colectează din ce în ce mai corect, dar este o încurajare și pentru noi, ca administrație locală, de a continua eforturile în acest domeniu. 

Pentru 2023 există premisele unei creșteri a taxei de salubrizare?

Deocamdată nu se previzionează o creștere, dar în acest context economic dificil, nu putem exclude această variantă. Cel puțin până în iunie 2023, nu ne așteptăm la creșteri. Vreau să fac o precizare aici: Primăria Sibiu utilizează banii încasați din taxa de salubrizare strict pentru a acoperi costurile cu gestionarea deșeurilor, începând de la colectarea lor și până la sortare și depozitare. Prin urmare, orice creștere a taxei nu va genera fonduri suplimentare în bugetul local, ci va însemna că prețurile serviciilor au crescut și trebuie să le acoperim.

Totodată a crescut simțitor și gradul de colectare separată, tot mai mulți sibieni aruncă deșeurile corect, pe fracții. Însă mai avem până ajungem la nivelul Europei de Vest. Cum putem convinge mai mulți sibieni, în special cei care locuiesc la blocuri, că este înspre binele nostru, al tuturor, să aruncăm deșeurile corect?

 Sibienii se adaptează mereu și adoptă schimbarea în bine, dacă li se explică motivul și scopul. Cum îi convingem pe cei care nu au făcut această schimbare încă? Pe de o parte continuăm să investim în infrastructură. Avem 3 proiecte importante depuse în cadrul PNRR pentru a obține finanțarea din fonduri europene: două centre în care sibienii vor putea preda fără taxă deșeurile care nu se pot colecta în pubelele din gospodării sau de la blocuri și 110 insule ecologice digitale prin care continuăm să implementăm sistemul “Plătește pentru cât arunci” în zonele de blocuri. Cu aceste investiții creăm condițiile pentru ca sibienii să poată colecta selectiv deșeurile și să plătească în funcție de cât de corect selectează. Tot ce aruncăm în pubela neagră costă bani! Asta trebuie ținut minte. Prin urmare, cu cât mai bine separăm plasticul, metalul, sticla, hârtia în pubelele colorate pentru deșeuri reciclabile, cu atât mai puțin rezidual ne rămâne în pubela neagră și deci plătim mai puțin. Cred că acest aspect trebuie să fie motivant pentru oricine. Dacă mai adăugăm și responsabilitatea față de mediu pe care o are fiecare dintre noi, atunci direcția este clară.  

Pe de altă parte continuăm să informăm sibienii cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor, cum ar fi și campania de informare și conștientizare pe care am desfășurat-o pe parcursul lunii decembrie.

Am observat în ultimul an și o activitate mai intensă a Poliției Locale în ceea ce privește amenzile aplicate celor care nu respectă regulile sau aruncă deșeuri la întâmplare. Este și aceasta o soluție?

Este o soluție – nu una pe care ne-o dorim, dar, din păcate uneori e singurul mod de a impune disciplina în cazul celor care nu înțeleg că avem această datorie să colectăm selectiv și să aruncăm deșeurile acolo unde trebuie. Dacă aruncăm deșeurile din construcții la platforma de deșeuri menajere, generăm costuri mai mari pentru toți. Dacă aruncăm deșeuri periculoase unde nu trebuie, îi punem în pericol pe toți ceilalți. Poliția Locală are în sarcină și acest aspect și își face treaba. Ca să fiu clară: scopul nu este acela de aplica amenzi, ci de a-i face să înțeleagă că trebuie să ne conformăm legilor și regulilor comunității din care facem parte. Amenzile prevăzute de lege sunt mari: între 10.000 lei și 20.000 lei în cazul persoanelor fizice și între 50.000 și 70.000 lei pentru persoanele juridice.

 Cât de mulțumită sunteți de activitatea operatorului de salubrizare din Sibiu?

Operatorul de salubrizare își desfășoară corect activitatea, conform contractului. S-a dotat corespunzător și își îndeplinește sarcinile. Serviciul Primăriei care se ocupă cu managementul salubrizării și protecția mediului monitorizează aceste activități. Programul de ridicare a deșeurilor din gospodării și de la platformele de la blocuri este ordonat, iar operatorul comunică bine cu cetățenii pe care îi deservește în baza taxei pe care o încasează. Sigur că mereu este loc de mai bine, dar cu toții învățăm din mers și ne adaptăm la particularitățile care apar în teren.      

Anul 2023 se anunță unul al marilor investiții în sistemul de colectare al deșeurilor din Sibiu. Ce noutăți vom vedea, fie proiecte susținute prin PNRR, fie prin investiții proprii ale municipalității?

Așa cum am menționat, pentru dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea selectivă vom folosi fonduri europene nerambursabile. Am depus 3 proiecte în cadrul PNRR – Componenta 3. În total, am pregătit investiții de aproximativ 50 de milioane de lei pentru următorii ani.

Primul se referă la amenajarea unui centru de aport voluntar în Viile Sibiului, o investiție în valoare de 4,55 de milioane de lei pentru care am obținut deja finanțarea. Aici sibienii vor putea aduce fără să plătească taxă toate deșeurile care nu încap în pubelele de acasă sau la platforma de la bloc: reciclabile, biodeșeuri, voluminoase, textile, lemn, cele din construcții și periculoase, inclusiv electrice și electrocasnice, anvelope și baterii uzate.

Un al doilea astfel de centru pe care dorim să îl construim este mai mare, integrat, pe o suprafață de 30.000 de mp. Acesta va fi mai complex pentru că, pe lângă colectarea deșeurilor, va asigura și procesarea primară a deșeurilor. Investiția se va ridica la peste 32 de milioane de lei. 

Modernizăm și platformele de la blocuri. Am depus proiect pentru amenajarea a 110 insule ecologice, digitale, care ne vor permite să extindem implementarea sistemului “Plătește pentru cât arunci”. Concret, fiecare platformă va avea acces controlat, digital, prin intermediul unui card, prin GSM, înregistrându-se numărul de aruncări pe fiecare apartament. Deci fiecare vom plăti în funcție de cât de corect selectăm deșeurile. Valoarea estimată a acestui proiect depășește 12,5 milioane de lei. 

În concluzie, în câți ani estimați că Sibiul va ajunge la un nivel de respect ridicat în ceea ce privește aruncarea deșeurilor și protecția mediului înconjurător?

Treptat și sigur. Am încredere în sibieni. Noi vom dezvolta infrastructura pentru a asigura condițiile, iar sibienii se vor obișnui cu colectarea selectivă, până când ne va intra în reflex. Acesta a fost și cazul în alte țări. A durat chiar mai mult de 10 ani până s-a adoptat complet sistemul. Și Sibiul va reuși. Sunt sigură.  

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

13 comentarii

Misha

Acum 3 luni

Absolut penibil! Un interviu realizat de finctionarii Primariei si dat spre publicare confirm schemei “ei centreaza, ei dau cu capul”. Cati bani plateste Frau sa fie laudata de proprii supusi? Nimeni de la TS nu a dorit sa-si asume rolul jurnalistului? Barem luati-le banii, ca tot sint de la noi!

Raspunde

Dan s.

Acum 3 luni

in Sibiu, in primul rand e nevoie urgenta de curatenie capitala la primarie si la CJ Sibiu! Abia apoi se poate vorbi de restul gunoaielor. Primaria a dublat taxa de salubrizare (fiind cea mai mare din tara), a redus ridicarile incluse in abonament la jumate sau la sfert si apoi da amenzi de 10.000 lei unora ce arunca o galeata de moloz la rezidual. Trebuiau create conditiile intai pentru cetateni de a putea duce un sac de moloz la un centru de aport voluntar de cartier sau proximitate. Incompetentii din primarie si cartelul ADI si Soma au zis in ultimii ani ca e normal ca un cetatean ce si-a renovat un colt de casa, si are un sac de moloz, fie sa comande (pentru un sac) un container de 6m3 de la soma ce costa vreo 500-600 de lei fie sa merga (daca nu are masina) cu boltul / taxi/autobuz+pe jos cu sacul de moloz in spate, la un centru obscur din dealul daii . Asta e administratia inegalabila (powered by fdgr+pnl) a Sibiului.

Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

Isi aplica filtre pe poze madam, mai ceva ca Loredana Groza.

Raspunde

Carcotel

Acum 3 luni

Nici nu am citit articolul cu spusele doamnei am doar o intrebare: mai are curaj tanti asta sa faca declaratii publice si sa isi permita sa aiba pareri despre viata comunitatii dupa ce (NU) a facut in ultimii ani? Oare are curaj sa iasa pe "Corso" fara "paznici" in plina zi de weekend? (pentru ca daca ar iesi in timpul zilelor lucratoare oricum majoritatea cetatenilor de care nu-i pasa ar fi la lucru) :)

Raspunde

Emil

Acum 3 luni

Minti ca o vulpe doamna, biciul si puscaria sunt reflexele mafiotilor romani.

Raspunde

Gheorghe ion

Acum 3 luni

Abia astept sa schimbe clopotele alea imposibile cu niste ghene normale. Sper ca cel care a proiectat clopotele alea sa ajunga gunoier :)). In loc sa arunci gunoiul in 3 secunde, cum ar fi normal, petreci 10 minute sa bagi peturile si cartoanele, unul cate unul, in clopotele vietii

Raspunde

Alexander

Acum 3 luni

Doamna Fodor, nu mai editati pozele in halul asta, stim cu totii cati ani aveti si cum aratati. hai, sarbatori faine.

Raspunde

DB

Acum 3 luni

Câtă ipocrizie! Sa ne intre in reflex?! Cum i.au intrat ei disprețul pt cetățean și afacerile cu firmele de casă? Guvernul se pregătește să dea prin lege pe nimic străinilor toata infrastructura de exploatare și comercializare a lemnului și tanti ne umple de complexe că nu am selectat de ajuns și nu ne.am cartelat tomberonul.

Raspunde

Un sibian

Acum 3 luni

"d-na Folor" nu stie despre ce vorbeste...SOMA nu se achita de obligatiile de baza...nu matura strazile, e gunoi cam la fiecare colt de strada, etc....colectarea selectiva e o fumigena.

Raspunde

Elzorab

Acum 3 luni

Demisia madam!

Raspunde

Sibianul'

Acum 3 luni

realitatea bate photoshopul....te uiti la mainile "doameni" si exact asa e si fata dansei....mai incetati cu photoshopul.

Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 3 luni

Asa a spus „doamna ” Turcan cea care a pus monopol pe salubrizarea Sibiului.

Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 3 luni

Dom'le dar ce atentă e la salubritate ... parcă îi pică ceva de acolo! Hai sictir!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus