Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Klaus Iohannis la 33 de ani de la Revoluția din 1989: „Generaţiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al ţării

Klaus Iohannis la 33 de ani de la Revoluția din 1989: „Generaţiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al ţării

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis astăzi un mesaj, la 33 de ani de la Revoluția din 1989. Acesta este de părere că cel mai nobil mod prin care pot fi onorate viețile sacrificate pentru libertate este de a proteja democrația și de a respinge orice formă a extremismului şi populismului.

Mai jos redăm, integral, mesajul președintelui. 

„Decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul României. Prin credinţa şi voinţa românilor care nu au mai suportat umilinţele regimului comunist, ţara noastră s-a îndreptat ireversibil spre democraţie, un drum pe care ni l-am asumat de aproape trei decenii şi jumătate.

În România, în mod dramatic, în Decembrie 1989 comunismul nu a putut fi îndepărtat decât după ce, până în ultima sa clipă, s-a dedat la violenţe, abuzuri şi crime, aceleaşi arme care au dus la instaurarea lui la putere. Sângele vărsat şi vieţile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră naţională.

Cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democraţia şi statul de drept şi de a respinge orice formă a extremismului şi populismului.

La 33 de ani de la Revoluţia anticomunistă, viaţa românilor este complet diferită. Cetăţenii se bucură de drepturi şi libertăţi care, înainte de decembrie 1989, reprezentau doar aspiraţii ce păreau mai degrabă imposibil de atins.

Astăzi, România este un stat democratic, profund ataşat valorilor euroatlantice şi un partener de încredere pentru aliaţii noştri, fapt dovedit şi recunoscut în mod constant. Ca membru al Uniunii Europene şi al NATO, România continuă să îşi consolideze democraţia şi, prin eforturile autorităţilor şi sprijinul primit din partea structurilor din care face parte, să se dezvolte şi să reducă decalajele generate de regimul comunist şi să elimine consecinţele nefaste ale acestuia.

Deşi trăim vremuri dificile, în care întreg continentul european suferă din cauza consecinţelor războiului de la graniţele noastre, este de neconceput ca generaţii care au avut şansa de a nu cunoaşte ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist. Cu toate acestea, pe fondul instabilităţii ultimei perioade, a dificultăţilor economice, a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, discursul populist încearcă să pună sub semnul întrebării valorile prezentului. Astfel de viziuni periculoase ne afectează pe toţi şi pot câştiga teren pe fondul provocărilor actuale.

După 33 de ani de la înlăturarea comunismului, trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecutul nostru recent şi evocarea unor sentimente de nostalgie legate de această perioadă. Regimul comunist a fost unul criminal, represiv şi abuziv! Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig şi în întuneric într-o societate-închisoare, izolaţi de restul Europei şi al lumii, lipsiţi de drepturi şi libertăţi. Sute de mii de cetăţeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-şi viaţa şi expunându-şi familiile celor mai aspre consecinţe.

Generaţiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al ţării, conştientizând că drepturile noastre au fost cu greu dobândite în 1989, prin sacrificiul românilor mânaţi de un curaj extraordinar, care s-au ridicat împotriva dictaturii, înfruntând lovituri şi gloanţe.

Neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre. Faptul că nici până la acest moment Justiţia nu a identificat şi sancţionat vinovaţii pentru crimele comise în timpul Revoluţiei nu face decât să întreţină sentimente de durere şi frustrare. În lipsa dreptăţii, masacrele comise asupra populaţiei civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată.

De Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, reiterez angajamentul ferm privind asumarea corectă a trecutului şi promovarea valorilor democratice şi ale statului de drept. Ne înclinăm în faţa jertfei înaintaşilor noştri şi le păstrăm vie memoria, preţuind şi protejând valorile pentru care s-au sacrificat în Decembrie 1989”.

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Adina

Acum 1 an

Cata ipocrizie!!! Cum putem veghea parcursul democratic al tarii cand tu ai promulgat acum cateva zile legea care readuce comunismul infiorator protejand informatorii, mai ceva ca in vremea lui Ceasca??? Sa nu mai putem spune nimic impotriva ta sau a guvernului tau, sa nu putem protesta spontan, sa nu mai putem face nimic. Incredibil.... cata falsitate.

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Se preface ca Justitia nu este sub talpa mafiei statale inscaunata in varful statului.
Raspunde

Politrucul responsabil de zoaia de pe dambovita:

Acum 1 an

"Cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democraţia şi statul de drept " Pai prin arhitectura justitiei atent construita de impostorul de la Cotroceni si ai lui, sute de hoti, lichele si alte lipitori ce au furat din banul public sunt scapati basma curata prin diverse tertipuri permise de justitia facuta de guvernul lui, si prin legile votate de alianta lui, nu de guvernul sau parlamentul lui dragnea. Astfel intineaza memoria eroilor din '89.

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Din punct de vedere al educatiei, culturii, integritatii si civilizatiei sunt 33 de ani de la involutia romana din '89. Romania are o clasa politica mediocra, corupta si scrboasa.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus