Duminică,
26.03.2023
Partial Noros
Acum
14°C

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Mărginimea Sibiului. Cetele de feciori colindă în biserică

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Mărginimea Sibiului. Cetele de feciori colindă în biserică

Crăciunul înseamnă acum vizite la prieteni și familie, mese bogate, filme vechi și plimbări. Vacanță, altfel spus. În trecut, însă, în această zi Crăciunul însemna mers la biserică, colindat și multe tradiții transmise din generații în generații.

Cetele de Juni din Mărginimea Sibiului

Dacă vă aflaţi în Mărginimea Sibiului încă mai puteți prinde o parte din aceste tradiții. Conform site-ului de turism al județului, veţi avea ocazia în Mărginime de a vă întâlni pe uliţele satelor cu Ceata Junilor.

Colindul feciorilor

Ceata Junilor este un obicei prezent în aproape toate localităţile Mărginimii Sibiului, mai puţin în Poiana Sibiului. Aceasta se formează, conform tradiţiei, la Sf. Nicolae, iar organizarea lor diferă de la o localitate la alta.

Cetele de Juni îşi încep activitatea o dată cu colindul din Ajunul Crăciunului. Mai întâi ei colindă în gospodăria primarului, apoi preoţii din sat după care urmează să fie colindaţi localnicii.

Întâlnirea cetelor

În 28 decembrie, are loc la Sălişte „Întâlnirea cetelor”. Juni şi junese din întregul judeţ, îmbrăcaţi în costume tradiţionale cu migală ţesute şi special pregătite pentru această zi de sărbătoare se întâlesc la Sălişte în paşi de dans şi cântece vesele tradiţionale. E o sărbătoare a bucuriei, un adevărat spectacol al portului popular atât de diversificat. Timp de patru săptămâni Cetele de Juni răspândesc cu bucurie, joc şi voie bună vestea Naşterii Domnului şi trecerea la noul an.

Datina spune că se începe colindatul cu casa primarului şi a preotului, după care feciorii pornesc din casă în casă, până dimineaţă, iar la final se duc direct la "ceată", unde colindă "gazda".

În prima zi de Crăciun, la prânz, cetele de feciori colindă în biserică, după încheierea slujbei, fiind ascultaţi de tot satul.

În a patra zi de Crăciun, toate cetele din Mărginime, dar şi din localităţi de dincolo de munţi, din judeţele Vâlcea şi Argeş, sunt invitate la întrunirea cetelor de juni de la Sălişte, care se ţine anual încă de la 1895, cu o singură întrerupere, de zece ani, după al Doilea Război Mondial.

Fiecare ceată îşi prezintă jocurile tradiţionale şi mesajul, după care se prind cu toţii în Hora Unirii.

Îngroparea anului, Jina

Mai târziu, în ultima zi de decembrie, la miezul nopţii, junii din Jina ies în centrul comunei şi săvârşesc un întreg ceremonial de îngropare a anului ce a trecut, după care întâmpină anul ce urmează să vină cu jocuri, cântece şi focuri de artificii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 luni

Traditia hotiei, cersetoriei si nesimtirii nu dispare niciodata la spurcatii de romani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus