Sâmbătă,
03.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Patru zile de la fiscalizarea bacșișului. Patron sibian: E jenant să întrebi clientul cât îți lasă bacșiș

Patru zile de la fiscalizarea bacșișului. Patron sibian: E jenant să întrebi clientul cât îți lasă bacșiș

Legea care prevede că bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Este a patra zi în care restaurantele din Sibiu aplică fiscalizarea bacșișului, iar nelămuriri au apărut deja atât din partea angajaților, cât și din partea clienților.

Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.

Cum reacționează clienții

Adrian Dumitra, patronul de la Crama Sibiană, spune că reacțiile clienților la această lege sunt negative. El vede, totuși, și o parte bună în aceste schimbări: bacșișul se poate plăti cu cardul.

„Ce vă pot spune este că nu există tocmai o reacție pozitivă, oamenii sunt un pic deranjați. Este prematur să tragem o concluzie, dar pe moment așa pare. Există reacții de genul Nu vrem să dăm la stat nimic. E o schimbare cu care trebuie să se obișnuiască angajații, am implementat-o din prima zi. Există totuși și un avantaj, turiștii străini voiau să lase bacșiș cu cardul, dar era complicat. Acum este mai ușor din acest punct de vedere pentru că ospătarul poate să încaseze dacă clientul vrea să lase un bacșiș prin intermediul cardului. Părerea mea este că nu va fi funcțională varianta aceasta mult timp, probabil că se va reveni cu altceva”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.

„E un pic jenant să întrebi clientul cât îți lasă bacșiș”

Gheorghe Stancu, patronul de la Old Lisbon, crede că atât clienții, cât și ospătarii se vor obișnui destul de greu cu această schimbare. El spune că „e un pic jenant să întrebi clientul cât îți lasă bacșiș”.

„Am implementat de la 1 ianuarie, dar este foarte complicat pentru că nu depinde de mine, ca patron, depinde de ospătar foarte mult. Dacă el a înțeles ce înseamnă fiscalizarea face, dacă nu a înțeles, nu face. E un pic jenant să întrebi clientul cât îți lasă bacșiș, să mă duc și să întreb cât îmi lăsați 10%, 15%? Ospătarul se duce la masă și îi întreabă pe clienți, există clienți care nu vor să fie fiscalizat, vor să lase bacșișul clasic, ce facem în acea situație? Majoritatea spun că nu le convine cu argumentul că nu vor să dea bani statului”, a explicat acesta.

Patronul mai vorbește și despre cum se va face împărțirea bacșișului la final de lună. „Ciubucul intră în casa de marcat, ospătarul nu mai pleacă seara cu banii acasă și trebuie să aștepte până la finalul lunii când se face distribuirea.

La final de lună toată suma care se adună se împarte la numărul de ospătari, poate unul a lucrat mai mult, poate unul a făcut mai mult bacșiș, e corectă această împărțire?”

Singurul lucru bun pe care îl vede în toate aceste modificări este posibilitatea de a plăti bacșișul cu cardul. „Un lucru pe care îl văd bun este încasarea bacșișului pe card. Ospătarii nu puteau încasa ciubucul pe card, acum se poate pentru că este reglementată legea.”

Cine plătește amenda?

O altă problemă adusă în discuție este plata amenzilor. Dacă patronul a instruit ospătarii să fiscalizeze bacșișul, dar ei nu fac acest lucru, cine plătește amenda: ospătarul sau patronul?

„Eu am avut o discuție cu ei să facă acest lucru. Dar vin cu altă întrebare, în momentul în care vine clientul și ospătarul își ia ciubucul ca înainte, fără fiscalizare, iar persoana respectivă se duce și reclamă, cine plătește amenda? Înseamnă că eu ca patron trebuie să stau paznic după fiecare în parte. E 4.000 de lei amenda. Cine o va plăti?”

Despre Legea Fiscalizării Bacșișului

De la 1 ianuarie, sumele care provin din bacșiș sunt distribuite angajaților integral și banii din bacșiș sunt considerați venituri cu reținere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și nici nu intră în zona de aplicare TVA.

Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Conform formei amendate de deputați, prin bacșiș se înțelege ”orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

Alex

Acum 4 luni

Un lucru pozitiv ar fi că așa ajunge ciubucul la sfârșitul lunii și la bucătari nu numai la chelneri.
Raspunde

Un sibian

Acum 4 luni

Partea cu adevarat POZITIVA este ca sume mari de bani ajung sa fie FISCALIZATI!!! Nu de alta dar daca nu-i vrem fiscalizati sa fie asa pentru toata lumea!!!
Raspunde

Mandalorian

Acum 4 luni

Pai ii spui ospatarului ca iilasi 0 bacsis pe bon si ii lasi bacsisul clasic. Problema rezolvata. Cea mai mizerabila capusa e statul. Ce ofera statul in schimb? Varice si hemoroizi.
Raspunde

@@@

Acum 4 luni

Mai mult de 10% nu las nici de glorie1 Ultima data am avut o nota de plata de 82 de lei si am dat 90, 8 lei bacsis! In mall este un magazin alimentar care are pe galantar un borcan pt. bacsis, cica "bani de bere". Astia nu stiu ca alcoolul dauneaza grav sanatatii?! Am cumparat o jumatate de rudita de salam de vara si mi-au cantarit-o cu nodul de la capat si cu sfoara cu tot. Consider ca in felul asta si-au scos bacsisul pentru 2-3 guri de bere! Sa traiti!
Raspunde

Un sibian

Acum 4 luni

NU e jenant, JENANT e sa nu platesti taxe!!! Aia e si JENANT si ILEGAL!!! Au sistemul asta de 30 de ani in Canada si nu se "jeneaza" nimeni!!!
Raspunde

Un sibian

Acum 4 luni

intr-o lume "NORMALA" ar trebui sa-ti aduca nota de plata si sa treci TU procentul...!!! de ce sa te intrebe? oricum legea zice max. 15%...pentru RO cred ca 5-7% e mai mult decat suficient...rar gasesti un ospatar sa merite cu adevarat!!!
Raspunde

Elzorab

Acum 4 luni

Legea spune max. 15 la suta? Pe bune acum? Imi spune legea cat sa las bacsis? Hai mai lasati vrajeala asta. Parca vad ce haos va fi. Una e ce apare pe hartie si alta e realitatea. Si apropo, nu icercati sa induceti ideea ca e normal ca basisul sa fie impozitat, ca nu e.
Raspunde

ID

Acum 4 luni

De ce nu e normal ?
Raspunde

@ID

Acum 4 luni

Or fi mulți chelneri și ospătari printre șefii lui de partid
Raspunde

E foarte civilizat

Acum 4 luni

In Germania la restaurant, in momentul in care am cerut si mi-a adus la masa nota de plata, inainte sa genereze bonul fiscal , i-am comunicat chelnerului si cat este bacsisul astfel ca atunci cand a venit sa incaseze problema era rezolvata. Totul se desfasoara atat de simplu, intr-o nota foarte amicala astfel ca orice posibila situatie jenanta este eliminata. Fie ca platesti cash fie cu cardul este foarte simplu...nu trebuie sa te intrebe chelnerul, ii spui tu de la inceput cat sa incaseze. E o chestie de bun simt si daca esti multumit lasi daca nu esti, atunci nu lasi si gata.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 4 luni

Simplu ca bună ziua. Bagi 15% in plus la preturi, încasezi fără bacșiș și afișezi mare pe meniu și pe bon că în acest local angajații sunt bine plătiți și nu primesc bacșiș. Apoi plătești bine angajații și îi dai afară rapid pe cei leneși și hoți, sa meargă la concurență să lucreze pe bacșiș.
Raspunde

Dan

Acum 4 luni

Bacsis zero si invatati sa va platiti oamenii. Aveti adaosuri suficient de mari ca sa puteti face asta. Nu este datoria clientului sa plateasca direct angajatii restaurantului.
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Jenant ca spagile consistente la profesor, politist, nedic, politicien, judecator, procuror, etc, raman nefiscalizate.
Raspunde

Alex

Acum 4 luni

Bacșișul se fiscalizează oricum imediat, este un ban lichid. Și odată ce îl ai în mână îl cheltui pe produse cu TVA de 20 la sută și așa ajunge banul la stat. Ce face statul acum este tocmai invers și nu știu eu dacă lumea mai lasă ciubuc ca înainte.
Raspunde

Anonim

Acum 4 luni

În Canada și SUA asta e regulă de când lumea, și totul funcționează foarte bine, scrii pe o notă prealabil cât lași, fie procent (și face ospătarul calcul, fie direct suma). Ăstea îs doar mofturi ale patronilor și ospătarilor care nu mai pot sifona bani așa ușor. Da, diferența este că acolo la final de zi, patronul a investit în programe soft performante care la final de zi spune exact ce sumă de bacșiș își poate lua ospătarul acasă fără să fie nevoit să își împartă perfomanța cu colegii de lucru, care de altfel nu e o practică așa de rea, restaurante cu stele Michellin am văzut că o practică în Italia. Și, și așa, tot vor fi bani nedeclarați, de exemplu în SUA îți apare ca sugestie la programul acela exact suma pe care ai făcut'o declarat, bineînțeles cu opțiunea să declari mai ult dacă ai primit cash de la client și nu se specifica în notă, dar niciodată nimeni nu declara surplusul. Totuși măsura este de aplaudat, dacă considerăm că dorim și noi să intrăm în rândul țărilor civilizate și ne ocupăm de educația financiară a cetățenilor. Mai mult există opțiunea de a îți pune programul pe tabletă, iar la fiecare masă ai o tabletă în loc de meniu, de unde comanzi și unde și plătești (fiind și POS) cu opțiune de a lăsa bacșiș, și mai bine, direct aplicație pe telefon unde îți poți fideliza clienții, îi doar mintea îngustă a unor patroni care trage în jos procedura, aceeași patroni care vor să își maximizeze profiturile. Bun articol, măcar acum avem și o oglindă a cine ar putea fi acei patroni și ce localuri ar fi de evitat.
Raspunde

Anonim

Acum 4 luni

Corecție: "vor doar să își maximizeze profiturile "
Raspunde

Claudiu

Acum 4 luni

@Anonim ,Canada și SUA au ajuns mai comuniste decât era Romania pe vremea împușcatului. Zi-mi, te rog, avizatule, cât ia statul canadian impozit pe venitul salarial anual de la oameni care au cate două joburi și dorm prin benzinării că nu mai au timp să ajungă și acasă ? Ca simplu exemplu despre cat e de corect statul și astea 2 tari cu cei care și muncesc. Același stat care nu se atinge de marile averi pe simplul motiv că bogătașii nu merg "la serviciu" și nici nu au
Raspunde

Anonim

Acum 4 luni

Am impresia că d-na jurnalist nu știe practica această meserie. Cum să mă încred în acest articol a fi imparțial, dacă la rubrica „Cum reacționează clienții” îmi vorbește despre opinia patronilor în privința clienților, noaptea minții. De ce nu întrebi direct clienți, sau faci un studiu de piață asupra clienților. Din comentariilor „clienților” la acest la articol, văd mai degrabă o atitudine pozitivă.
Raspunde

Mandalorian

Acum 4 luni

Din comentarii reiese ca clientul isi doreste fiscalizarea bacsisului. E o prostie. Un non sens. Da bacsisul pe care il lasi celui de la pompa ca iti baga motorina, sau unui meserias care iti lucreaza, sau celui care iti cara bagajele de la hotel, sau taximetristului, de ce nu este impozitat? Se face discriminare la nivel de stat, nu? De asta nu incapea statul , de banutii astia pe care ii lasi unui om ca ti-a placut cum te-a servit. Niste magarii ordinare. Mai bine ganditi-va ca din 2027 UE doreste sa ne taxeze masinile, centralele termice, semineele etc., chipurile pentru ca vor sa salveze planeta. Aici vreau sa vad solutia statului. Taxe peste taxe ...
Raspunde

Ioana B.

Acum 4 luni

În America, în partea de jos a bonului fiscal e trecut calculul, cât ar fi 10%, 15% si 18% din nota, clientul încercuiește și semnează (la plata cu cash) si nu e nimeni jenat
Raspunde

Elzorab

Acum 4 luni

Am impresia ca majoritatea comentariilor sunt facute de angajati la Anaf.
Raspunde

Elzoraba

Acum 4 luni

Nu-ți prea mere propaganda, ai?
Raspunde

Claudiu

Acum 4 luni

Citesc tot felul de opinii - nu zic că e rău să existe aceste opinii- însă ceea ce nu am găsit deocamdată NICĂIERI (și nici aici) e legat de faptul că,încă o dată, România încearcă să fie mai catolică decât Vaticanul. Până la a discuta despre Canada sau SUA, de ce nu încercăm să rămânem în spațiul european, pentru moment ? Și să întrebăm simplu, la cei care au inițiat legea sau la cei care au opinii pe marginea lor (angajați sau clienți) in care altă țară europeană exista o lege identică sau macar asemanatoare? Există țări unde,pe nota de plată apare o taxă de servire ; fie la masa, fie la terasă. Există țări unde, in diverse forme apare o taxă în plus pe nota de plată. Taxa care în mod firesc, se fiscalizează. Și asta face totul cât se poate de clar. Dar în ce țară europeană se pedepsește cu amendă faptul că se oferă sau se primește un bacșiș, sincer, nu ne-a spus și nu ne spune nimeni! Nu vi se pare puțin ciudată discuția și argumentația pe marginea a ceva care, pe repede înainte se implementează forțat doar pentru a se mai putea colecta o amendă în plus? Nu ii pasa nimănui dacă a existat timp pentru a se actualiza softurile care generează notele de plată și bonurile fiscale. Nu ii pasa nimănui de faptul că nu a existat și nu exista o perioadă de timp in care toată lumea să se acomodeze cu noua prevedere. Lege. Amendă. Gata. Restul rămâne la aprecierea "organului de control". Care, iarăși,nu e clar cine sau cum va fi. Și mai ales a clasicului, "ne înțelegem,noi, cumva" ,a mioriticului "lasa, facem sa fie bine". Si-atunci, serios, de ce sunteți atât de mulți care considerați chestia asta un lucru bun?
Raspunde

Claudiu

Acum 4 luni

Pentru conformitate, legea a fost votată cu 2 luni in urmă cu aplicare de la 1 ianuarie. 189 voturi "pentru ", 34 "împotrivă", 4 abțineri. Și legea spune clar , că; "Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care reglementează bacşişul. Deputații au stabilit că nivelul oferit va fi de cel mult 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat" Acel procent maxim de 15% înseamnă că, tot ce depășește suma cuprinsă în lege e ilegal ? Adică dacă un client decide sa ofere 16% comite o ilegalitate? Devine pasibil de amendă pe banii lui, cum ar veni? Întreb din simplul motiv că nu prea îmi e clar ce e "bun" in legea asta. Și deocamdată vad doar lăudători ai legii pe aici. Care, in mod clar, nu s-au obosit să lectureze stupizenia asta de noua lege aprobată de deputații României
Raspunde

Claudia

Acum 4 luni

Hai zău că ești tu ăla care lași 16%. Peste 15% intri la spălare de bani.
Raspunde

Claudiu

Acum 4 luni

@Claudia, eu incercam doar să evidențiez cât de " pe genunchi" e făcută legea. La fel ca multe altele, aproape în dispreț față de om și logica elementară. Se vorbește mult și degeaba pe lângă subiect, se poartă polemici inutile: întrebarea mea, rămâne valabilă. In ce altă țară europeană există o lege asemănătoare, măcar? - cu sau fara ajutorul Google Și nu în ultimul rând, legea se aplica doar in Horeca sau și în alte domenii de activitate unde bacșișul este o practică curentă ?
Raspunde

Gicu

Acum 4 luni

OK. Acuma urmeaza sa fiscalizati si ce primesc medicii la spital in plic si ce primeste popa cand vine cu botezu. Spor...
Raspunde

Buf Nita

Acum 4 luni

Impozitarea bacșișului este că și cum ai calcă o vrabie care îndrăznește sa ciuguleasca faramiturile căzute de pe masa , dacă se vrea cu adevărat combaterea evaziunii fiscale s-ar introduce obligativitatea deținerii de POS pentru toate persoanele juridice precum și obligativitatea afișării unui număr de telefon în caz ca spun ca e stricat POS ul. Urmează frizerii , alți mari spagasini ai neamului
Raspunde

Ion de la raion

Acum 4 luni

În opinia mea este o modificare bună unde văd numai avntaje. 1) nu trebuie să mă întrebe ospatarul cat îi las bacșis, dacă vreau să las, îi cominic eu suma, iar dacă las bacșiș nu las doar ospătarului, las pentru că ceea ce am consumat a fost ok, servit in veselă ok de un ospatar ok.... 2) Încurajează lucrul in echipă, dacă echipa este eficientă, bacșisul va veni, și este absolut necesar să fie distribuit la toți membrii echipei.... 3) Plata taxelor nu este optională, consider că nivelul da taxare ar putea să scadă dacă colectarea ar fi maximă și am vota legiuitori alesi cu capul
Raspunde

1qlee

Acum 4 luni

Asta presupune ca ospatarul sa manace gratis la bucatarie. De când ma stiu, ospatarul isi plateste mâncarea, bucararul mănâncă ce "poate". Împarte-o pe asta. . .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa only good vibes

Acum 4 luni

Eu si iubitul meu platim cam 300 lei pentru pranz in centru zilnic. Lasam cam 50 lei de fiecare data. Iubim Sibiul!
Raspunde

Teambulding

Acum 4 luni

Kind reminder...
Raspunde

Bambolero

Acum 4 luni

Cred c-ați trecut demult suta de kile, amândoi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus