Joi,
02.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Reacții vehemente ale sibienilor la proiectul imobiliar al lui Carabulea din Turnișor: „E făcut pe genunchi din birou”

Reacții vehemente ale sibienilor la proiectul imobiliar al lui Carabulea din Turnișor: „E făcut pe genunchi din birou”

La începutul lunii octombrie Primăria Sibiu anunța pe pagina oficială de internet intenția de a elabora Planul Urbanistic Zonal pentru o parcelă de mari dimensiuni din cartierul Turnișor, unde compania Transcom SA intenționează să ridice un ansamblu rezidențial nou.

Transcom SA este parte a Holdingului Atlassib, controlat de Ilie Carabulea, iar scopul anunțului era de a le cere părerea sibienilor cu privire la oportunitatea acestei investiții. Vizați erau în special posibilii viitori vecini, mai ales că vorbim despre construcția a șapte blocuri pe o parcelă de peste 22.000 de metri pătrați, aflată pe strada Frigoriferului, nr. 1.

Cele 7 blocuri propuse au regimuri de înălțime S/D+P+3E+R și S/D+P+5E+R, urmând să totalizeze 380 de apartamente.

”Segmentul de populație căruia se adresează această investiție este cel care se bazează pe salariul minim, pentru care achiziția unei locuințe este un vis de o viață, pentru împlinirea căruia se angajează în obținerea unor credite pe cel puțin 20 de ani”, se preciza în memoriul justificativ, în care se menționează și cui îi sunt destinate aceste apartamente.

În urma anunțului primăriei, zece sibieni au trimis în scris adrese pe această temă. Toate se opun vehement proiectului.

”Primăria Sibiu trebuie să aibă în vedere că circulația majoritară a locatarilor viitorului ansamblu va fi către centrele comerciale din zonă, benzinării, centrul orașului, așadar vor utiliza și aceștia Șos. Alba Iulia aglomerând traficul suplimentar.

Mai mult, memoriul justificativ este extrem de sumar și inconștient având în vedere amploarea dezvoltării propuse. Memoriul nu identifică absolut nicio problemă de mediu. Cele 568 de locuri de parcare și implicit cele 568 de mașini vor fi direct cauzatoare zilnic de: trafic, timpi de așteptare, zgomot, poluare a aerului. Ca să nu mai pomenim de disconfortul creat de construcția acestor blocuri”, a transmis, printre altele, un cetățean.

Un alt cetățean este de părere că regimul de înălțime este mult prea mare.

”Trebuie obligatoriu modificat PUZ și trebuie permisă realizarea de blocuri cu regim maxim de înălțime de S/D+P+ 11i+R”.

O altă sesizare vine cu nemulțumiri neașteptate:

”Referitor la chestia cu Ilie Carabulea. Ce garanție îmi dă mie că voi rămâne pe o perioadă de 20 de ani în acel imobil? În cazul în care nu voi mai putea să plătesc ratele la bancă ce voi păți? De ce primăria și Consiliul local al orașului Sibiu nu au în planurile de viitor asemenea proiecte? Festivaluri, concerte si alte evenimente sunt ho, ho... multe”, spune autorul sesizării cu numărul 76709 din 12 octombrie 2022.

”Acest proiect este iar un proiect făcut pe genunchi și din birouri. Acest proiect nu are în vedere următoarele aspecte:

- ieșirea/intrarea se va face printre două blocuri pe o alee

- lățimea acesteia permite cu greu accesul a două autoturisme care se petrec

- strada Frunzei este o stradă subdimensionată din punct de vedere al lățimii acesteia.

Sibiul în ultimii 10 ani a devenit un oraș în care cu greu mai poți circula din cauză că se acceptă construirea de blocuri fără ca strada să aibă cel puțin șase metri”, precizează un alt cetățean.

Sesizarea cu numărul 82873 din 4 noiembrie vine din partea unor persoane care spun că planurile prezentate intră peste proprietatea lor.

”Am constatat că drumul de acces propus de proiectant intră pe parcela noastră și sunt alocate și 4 locuri de parcare în aceeași parcelă care este în proprietatea noastră, toate acestea fără acordul sau consultarea noastră”, spun autorii sesizării, care încheie cerând să fie consultați în mod obligatoriu.

Nu în ultimul rând, un punct de vedere a transmis și Ordinul Arhitecților din România Filiala Sibiu-Vâlcea, specialiștii acesteia identificând un set lung de aspecte care trebuie lămurite, majoritatea de ordin tehnic. Concluzia arhitecților este însă una clară: propunerea trebuie îmbunătățită și procedurile reluate.

”În consecință, considerăm că documentația propusă trebuie reintrodusă în circuitul de avizare / aprobare, cu reluarea procedurii de consultare a populației, în vederea obținerii unei soluții urbanistice îmbunătățite și asigurarea suportului tehnic necesar pentru aprobarea acesteia de către Consiliul Local Sibiu”, concluzionează Ordinul Arhitecților din România Filiala Sibiu-Vâlcea.

În urma sesizărilor descrise mai sus, dar și altele pe care nu le-am exemplificat, s-a luat decizia ca proiectul imobiliar să fie reanalizat.

”Având în vedere reclamațiile primite și în special sesizarea primită de la Ordinul Arhitecților din România Filiala Sibiu-Vâlcea, în perioada alocată informării și consultării publice, propunem reanalizarea documentației în ședința CTATU (Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism n. r.) care se va desfășura la Primăria Sibiu”, se precizează în raportul final.

Toate sesizările descrise mai sus, dar și răspunsurile primite de cetățeni, pot fi consultate accesând linkul următor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Relucu Lotrean

Acum 1 an

Mandru că suntem consateni în Sibiu cu dl. inginer Ilie! A dat de mancare la sute de mii de sibieni si i-a angajat de pe strazi! Un bun gospodar, ortodox, nu strain care fura romanii! Mult suces la construit cladiri romanesti in acest oras cotropit de atatea sute de ani de imperii straine!
Raspunde

Jean

Acum 1 an

Nu mi dau seama daca vorbesti serios sau esti ironic....
Raspunde

Teder

Acum 1 an

Ba relucu ești beat? Ilie nu trebuia sa fie la biblioteca ?
Raspunde

Gigel Becali

Acum 1 an

Nu băi prietene. Trebuia la grădiniță!
Raspunde

Dorel

Acum 1 an

Uraaa! Uraaa! Carabulea si poporul ! Carabulea si poporul!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Mafiotul cel mare e escrocul Iohannis, nu Carabulea.
Raspunde

Bucsa ionel

Acum 1 an

Acelasi fenomen se petrece si pe str Ogorului dar se construieste in etape. Finalul e acelasi, respectiv un nr mare de apt si o "singura" iesire: Frunzei sau A Iulia. Dar sunt mai multe puzuri si ....trec cu hcl. Dar sunt blocuri inghesuite umbrite unele de altele pt ca primesc avize de la Dsp sinu respecta ordinul 119/2014 al min sanatatii. La primarie se fac ca nu stiude acest ordin. Mai putem discuta detalii 0770652440
Raspunde

Keli

Acum 1 an

In Ogorului nu sunt spații amenajate pentru gararea și parcarea autovehiculelor populației din zona respectivă, situate la distanțe de minimum 5 m de ferestrele camerelor de locuit, desi ordinul amintit, OMS 114/2014 prevede treaba asta. Pai cum sa se respecte legislatia.. pierdeau la bani domnii "dezvoltatori"... Pai...economia de teren face posibila amplasarea unui nou bloculeț mai aproape si maximizarea profitului.
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Iar auz de afacerile lui Carabulea ? Ăsta nu se potolește. Pe cine mai mituit acum ? A dat de mâncare la sute de mii de sibieni ?? Cum numeri ? Din mie in mie ?
Raspunde

Finkelstein

Acum 11 luni

Corect… a nenorocit sute de sibieni!!! Auzi!!! Le-a dat de mancare sibienilor!!! Saracu de el! Ca sibienii au si stat sa fie hraniti de carabulea! Si daca le-a dat , aia au muncit pentru el, frate!!! Nu au primit nimic gratis! Din contra! Multi si-au pierdut casele din cauza lui! Ma mira insa, cum in fost puscarias mai poate face afaceri…ca dupa cum s-au dus toate in jos… ar trebui sa aiba si cazier fiscal! Ma rog… cine se baga sa cumpere ceva de la carabulea, pe barba lui se baga. Auzi, cica a dat de mancare!!!! Poate “de mancare”!!!
Raspunde

Alzara 1928

Acum 1 an

Citind “ comentariile “ tragi o singură concluzie : “ gânditorii “ civici ai Sighiilor au fost “ castrați “ de simțul umorului !
Raspunde

Maria

Acum 1 an

Angajații Primăriei Sibiu sunt angajați ai statului român cu OBLIGAȚIA de a veghea la respectarea legislației și nu de a spera că cetățenii nu își vor da seama de ilegalitățile aprobate de angajați ai Primăriei și Consiliul Local Sibiu. Acești angajați ai Primariei se bazează pe principiul că cetățeanul simplu nu are suficienți bani de a lupta împotriva unui îmbogățit, astfel că aprobă orice. Cred că ar trebui și aprobări de la Pompieri și Serviciul Circulație din cadrul Poliției Municipiului Sibiu. Ar trebui făcute plângeri penale împotriva acestor practici. Păcat că a fost distrus SIIJ-ul.
Raspunde

Ju

Acum 1 an

Adevarat.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Deci NU ! Un NU hotārât! Adicā de ce sā facā Ilie Carabulea, nu mai bine fac altii? Cum care altii? Altii. Strāini. Auzi, cicā se va aglomera traficul in zonā. Asa si? Credeti cā in Soho ( asta e in Londra, in Marea Britanie ) nu e aglomerat? Ba da. Si se construieste. In draci. Si e si mai mult trafic si nu-i nimic. Eu zic sā se construiascā 10 blocuri nu 7. Serios de ce nu ? Lasā sā fie imbulzealā , cā de-aia vin oamenii sā cumpere locuinte IN ORAS, ca sā stea la grāmadā. " Āia vechi" din zonā sā ***ā ***a ! Unde scrie cā doar EI au dreptul sā ajungā la Kaufland cu masina. Nu. Acelasi drept il au si viitorii locatari ( 8623 de insi ) . Egalitatea e un drept intact, deplin si imediat, nu progresiv copiii-mosului! Nu trebuie sā ai bunici pe Frunzei ca sā parchezi masina la trotuar. Poti veni din Giurgiu cu 9 familii de-odatā, cumperi 10 apartanente in noile blocuri si parchezi 12 masini exact pe Frunzei. Scurt.
Raspunde

Test

Acum 1 an

Cand demoleqza carabulea asta cladirea aia urata de la atlasib de langa petrom? Damn eyesore.
Raspunde

SIM

Acum 1 an

Inafara de petițiile trimise cu întrarea și ieșirea din zona respectiva unde intradevar o sa fie o problema , celalalte sunt fără rost. Ce treaba are ansamblu cu faptul ca poți sau nu poți tu sa achiți apartamentul în 20 de ani? Probleme de mediu.... Crezi ca dacă nu se construiește acest ansamblu, cartierul turnisor v-a avea un aer mai curat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus