Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Actualizare: Profesorul s-a suspendat din USR. O fată de 14 ani, prinsă într-un scandal politic: Un fost și viitor candidat la funcția de primar, acuzat de hărțuire

Actualizare: Profesorul s-a suspendat din USR. O fată de 14 ani, prinsă într-un scandal politic: Un fost și viitor candidat la funcția de primar, acuzat de hărțuire

Actualizare, sâmbătă, 7 ianuarie, ora 13.09

Conducerea USR Sibiu anunță că Octavian Sechel s-a suspendat din partid până când nu se vor lămuri toate aspectele legate de activitatea sa la Școala Gimnazială din Șeica Mare, anunță președintele organizației, Ruxandra Cibu Deaconu într-un comunicat de presă. În plus, se specifică faptul că Sechel nu era președintele USR Șeica Mare, deoarece nu exista încă o organizație constituită la nivelul comunei.

”Conducerea USR Sibiu a luat la cunoștință de situația colegului nostru de la Șeica Mare. Pentru acuratețea informațiilor e nevoie însă de câteva precizări. USR nu are în acest moment o filială în Șeica Mare, drept urmare Octavian Sechel nu este președinte USR în această comunitate, el deține statutul de simplu membru USR.

USR se delimitează de orice declarație menită să politizeze această situație care este un conflict între două entități private.

În altă ordine de idei, colegul nostru Octavian Sechel a decis să se autosuspende din partid până la soluționarea cazului său. Acțiunea sa trebuie  văzută ca o modalitate de a-și apăra reputația și onoarea. Prin aceasta, Octavian Sechel își exercită dreptul la replică și își afirmă dorința de a clarifica situația și de a face lumină în privința tuturor acuzațiilor venite din sfera sa profesională și nu cea politică.

USR pledează pentru integritate și verticalitate și are încredere în obiectivitatea celor care analizează aceste spețe. Considerăm că principiile de onestitate, probitate și respectarea legilor sunt esențiale pentru funcționarea corectă a oricărei instituții și pentru menținerea încrederii  ulterioare a cetățenilor”, transmite USR Sibiu.

Actualizare, ora 15.22

Comisia de disciplină a școlii a decis că profesorul nu se face vinovat de nicio încălcare a regulamentului școlar. 

”În acest caz a fost găsit nevinovat. Nu au fost ca probe decât înregistrăzile video din școală, nu și audio, pentru că nu avem voie să înregistrăm ambiental, deci nu putem ști c i-a spus elevei. Dar după imagini, profesorul și-a făcut treaba de profesor de serviciu și a scos în curte toți elevii care se mai aflau în școală pe perioada pauzei”, explică directorul Școlii Gimnaziale din Șeica Mare, Marius Popescu.

Cu toate acestea, după începerea școlii va începe o nouă anchetă internă, pentru că Octavian Sechel e acuzat că a organizat acțiuni în interiorul școlii fără a anunța conducerea. 

”A selecționat el niște copii de la două clase și le-a dat cadouri, la finalul anului, în prezența tuturor elevilor. A fost o acțiune care nu a primit nicio aprobare, nu știm de unde au fost cadourile, care a fost criteriul după care a făcut selecția copiilor, așa ceva nu se face. A profitat de faptul că eu am fost plecat și a făcut ce a vrut”, spune Popescu.

Articolul inițial:

Părinții unei fete de 14 ani din Șeica Mare îl acuză pe profesorul de sport de la școala din localitate de hărțuire. Profesorul, în schimb, susține că totul este un scandal politic, pus la cale de adversarii săi din politică. Cazul a ajuns și la Inspectoratul Școlar, care a cerut conducerii școlii să rezolve situația.

Candidatul USR, proful de sport, acuzat de hărțuire

”Fiica mea este supusă unui tratament psihic degradant de către numitul Sechel Octavian Simion, în calitate de profesor de Educație Fizică și Sport în cadrul Școlii Gimnaziale Șeica Mare. Eleva este tratată cu lipsă de respect și agresivitate de către acest Profesor, provocându-i teama să mai meargă la școală de frica acestuia”. Așa începe ultima sesizare trimisă de părinții fetei Inspectoratului Școlar prin care se cere sancționarea profesorului. Ar fi pentru a doua oară.

”Toate aceste acțiuni ale dlui profesor au loc ca urmare a răzbunarii faptului că a fost sancționat recent în luna octombrie 2022, de către Comisia Disciplinară a școlii prin avertisment scris, tot ca urmare a comportamentului necorespunzător și total contrar conduitei de profesor în legătură cu fiica mea”, completează mama copilei.

Ea spune că a făcut repetate sesizări verbale profesorului, în decursul anilor, prin care și-a manifestat nemulțumirea cu privire la comportamentul și atitudinea dânsului la adresa fiicei ei, încă din perioada când aceasta era la școala primară.

În ultima sesizare îi reproșează profesorului că a fost urmărită de profesor în școală pentru a o da afară pe timpul pauzei. ”Fiind urmărită și amenințată că i se va întocmi proces verbal, fata a început să plângă, deoarece starea de presiune la care este supusă de acest profesor de ani de zile și-a pus amprenta asupra psihicului copilului. (...) Mi-a spus că nu mai vrea să meargă la școlă, că îi este teamă, că s-a săturat să o amenințe și să o urmărească profesorul Sechel, că din cauza lui copiii râd de ea și o batjocoresc, că profesorul se uită urât la ea și i se adresează adesea pe un ton umilitor, că simte ostilitate din partea dânsului si că este luată mereu în derâdere de către acesta”, scrie femeia în sesizare.

De-a lungul timpului profesorul ar fi obligat-o să care saltele în timpul orelor de sport, ar fi fost umilită în fața colegilor de către profesor, acesta ar fi făcut glume referitoare la boala de care suferă și a făcut-o mincinoasă în mai multe rânduri, se precizează în plângerea transmisă Inspectoratului Școlar.

Fata este premiantă, având media generală anuală de peste 9,5, anul trecut, însă în acest an notele au scăzut mult, se plânge femeia, punând totul pe stresul provocat de profesor.

”Este inaceptabil ca un profesor să practice asemenea comportament în fața unui copil, familia noastră este foarte îngrijorată de educația copilului și sănătatea mentală a acestuia, de integritatea sa fizică și psihică, astfel încât luăm în calcul nevoia consultării unui terapeut, psiholog sau psihiatru pentru echilibrarea comportamentului și a stării emoționale și depășirea fazei critice în care fiica mea se află în prezent, în scopul de a-i asigura un parcurs sănătos emoțional și susținerea fără probleme a examenului de capacitate care urmează peste câteva luni, în anul viitor”, mai scrie în sesizare.

Profesorul: ”Am făcut cerere să nu mai intru la clasa respectivă”

Octavian Sechel, profesorul de sport din Șeica, spune că lucrurile nu stau așa cum le-a prezentat mama fetei și că a depus chiar o cerere la conducerea școlii pentru a nu mai intra la orele clasei frecventată de minoră.

”Lucrurile nu s-au petrecut așa cum se spune în plângere. Eu doar am atenționat fata să iasă afară în perioada pauzei, însă a rămas pe hol. Totul se poate vedea pe camerele școlii. Eu nu am probleme cu 120, 130 de copii și sunt șicanat cu plângeri de părinții unui singur copil. Dacă aveam probleme, erau semnale și din alte direcții, însă eu cred că această persoană este pusă de cineva să depună aceste plângeri pentru a mă discredita. Spune că a cărat saltele. Ea participă la orele de sport și face exercițiile pe care consideră că le poate executa, nu e obligată. În ziua respectivă a făcut exerciții alături de colegii ei, nu a fost obligată să facă nimic”, spune profesorul.

În acest caz urmează să se întrunească din nou Comisia de disciplină a școlii.

”Urmează să se întrunească Comisia de disciplină, să judece cazul. Eu nu am făcut absolut nimic. Mi-e și frică să mai merg la școală, pentru că mă vor acuza de altceva. Singura variantă pentru mine este să renunț să mai predau la clasa respectivă, de altfel am și făcut o cerere în acest sens”, spune Sechel.

Inspectoratul Școlar Sibiu susține prin purtătorul de cuvânt că este cunoscut acest caz și că s-a cerut conducerii școlii să ia o decizie în cazul profesorului.

Atunci când intervine politicul

Octavian Sechel este președintele USR Șeica Mare și spune că de la candidatura sa la alegerile din 2020 i se trage totul.

”Am candidat pentru funcția de primar la alegerile din 2020 și o voi face și la viitoarele alegeri. Cred că acesta e și motivul pentru care apar și aceste plângeri, sunt oameni care vor să-mi blocheze candidatura, însă voi candida din nou.  Eu sunt persoana care l-a filmat pe actualul primar în campania electorală în timp ce le spunea unor localnici cu cine să voteze. Cred că de acolo mi se trage totul, însă nu voi ceda.

Sunt multe lucruri ciudate, pe sesizările făcute, deși sunt asumate de aceleași persoane, apar semnături diferite”, spune profesorul.

Primarul comunei, Nicolae Șușa, susține însă că varianta expusă de fostul său contracandidat e total falsă.

”Nu am niciun fel de implicare în această situație, cum poți spune așa ceva? Cunosc cazul, însă nu mă pot implica în viața școlii, nu e treaba mea, să-și rezolve problemele”, spune primarul.

Sursa foto: Facebook / Octavian Sechel

Cifrele. Profesorul a luat 116 voturi la alegeri

La alegerile din urmă cu 3 ani, Octavian Sechel a candidat din partea USR pentru funcția de primar, însă nu a obținut decât 116 voturi (6,42%), clasându-se pe locul 4, după candidații PNL, PMP și ALDE.

Primar a fost reales candidatul PNL, Nicolae Șușa, care a obținut 829 de voturi (45,92%), urmat fiind de Cornelia Cosmina Frățilă (PMP) – 29,03% și de Aurel Micu (ALDE) – 7,20%.

Nicolae Șușa a fost ales primar, prima dată, în anul 2008, iar de atunci a mai câștigat competiția electorală pentru alte trei mandate.

Amendat la alegeri, la sesizarea USR

Primarul Nicolae Şuşa, a fost amendat cu 1.400 de lei, la alegerile din 2020, după ce a fost filmat chiar de Octavian Sechel în timp ce le arăta oamenilor cum să-l voteze.

"În ceea ce priveşte evenimentul sesizat în Şeica Mare, în urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind aplicată o sancţiune contravenţională conform art. 108, lit. 'ş', teza I din Legea 115 / 2015, cu amendă în valoare de 1.400 lei", potrivit unui comunicat transmis atunci de IPJ Sibiu.

Primarul Nicolae Şuşa a fost reclamat la Poliţie chiar de profesor, contracandidatul său la alegeri. "Încălcarea legii prin propagandă electorală în ziua votului. La Şeica Mare primarul PNL Şuşa Nicolae sfătuieşte alegătorii acum, în ziua votului, cum să îl voteze, indicând poziţiile pe buletinele de vot - în acest clip avem dovada clară cum le arată oamenilor să voteze. De asemenea, a dat bileţele oamenilor şi i-a chemat şi în Primărie pentru a le arăta cum să voteze", au anunţat acum trei ani cei de la USR PLUS Sibiu.  

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Bubi Seven

Acum 2 luni

Omul asta e cinstit se vede clar pe fata lui !
Raspunde

Militaru Gheorghe

Acum 2 luni

Asta pentru ca intotdeauna se amesteca politicul cu orice: educatie,medicina,armata,JUSTITIE si toate altele care ar trebui ferite de acest virus netratabil al societatii noastre neo-comuniste.Daca intri in politica(adica devii santajabil) poti face doctorat la SRI si esti un falnic membru al SISTEMULUI.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus