Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
23°C

Needitat: Sibienii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române înaintea tuturor cu Hora Unirii în Piața Mare

Needitat: Sibienii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române înaintea tuturor cu Hora Unirii în Piața Mare

Sibiul sărbătorește în acest an Ziua Unirii Principatelor Române mai devreme cu 6 zile, înaintea tuturor. Autoritățile județene i-au chemat pe sibieni azi în Piața Mare pentru a dansa Hora Unirii, cu ocazia evenimentului care s-a produs pe 24 ianuarie 1859.

La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în Moldova și la 24 ianuarie 1859 - în Țara Românească, evenimente care au contribuit la formarea statului român de astăzi.

Reprezentanții Instituției Prefecturii au explicat pentru Turnul Sfatului de ce au decis marcarea evenimentului mai devreme: „Dat fiind faptul că ziua de 24 este liberă, la fel și ziua de 23 ianuarie, având în vedere că urmează un week-end prelungit, anul acesta ziua de 24 ianuarie va fi celebrată pe 18 ianuarie pentru a facilita participarea la evenimente a unui număr mai mare de participanți”, a declarat Gabriela Luca, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Sibiu.

Se pare însă că nefiind zi liberă, în Piața Mare oamenii nu s-au înghesuit să marcheze evenimentul istoric de acum 163 de ani - au fost prezenți mai mulți militari sau studenți la Academia Forțelor Terestre din Sibiu. Iar dintre oficiali, au fost prezenți prefectul Mircea Crețu și vicepreședintele CJ Sibiu Marcel Luca. Pe puținii oameni care s-au oprit pe margine să asculte fanfara, unul dintre șefii orchestrei încerca să-i îndemne să formeze o horă, însă fără succes - majoritatea dintre ei, tineri fiind, se încăpățănează să sărbătorească una dintre zilele importante din istoria țării lor.

Tot pentru astăzi a mai fost anunțată, la ora 13:30, la Sala Thalia, organizarea unui concert susținut de Filarmonica de Stat Sibiu și Fanfara Garnizoanei Sibiu. Accesul în sala de spectacol se face in limita locurilor disponibile și este gratuit:  accesul în sală va avea loc între 13:00 – 13:15.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Deh ...

Acum 4 luni

jenant! deci pentru ca stapanii sibiului sa mesrga linistiti la schi ssptamana viitoare, au sarbatorit mica unire in avans. si in 24, ziua unirii, nu marcam nimic? sau numai in suflet, iar bastanii in burdihan. cam asta e constiinta istorica a sibienilor. apropos, putem sarbatorii 1 dec la 23 august? o sa fie mai cald, cucoana campean si prefectu o sa fie la plaja, pot trimite poze din monaco.
Raspunde

Ilie

Acum 4 luni

Eu propun ca incepand de astazi Sibiul sa il redenumim Calarasistadt, raul Cibin sa il redenumim Milcovin si sa fie infratit cu Caracal.
Raspunde

Adina

Acum 4 luni

Astia nu is zdraveni la cap, serbeaza unirea principatelor in 18 ianuarie :)))))
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 4 luni

Nimic nu mai este normal iar noi, prin tăcere și participare, suntem complici la bătaia de joc a celor care, vremelnic, dispun de destinele noastre. Păi, mai bine nu mai sărbătorim dacă atât de mare importanță acordăm acestui eveniment din istoria țării. Nu mai avem respect față de nimic, nici măcar față de noi dar, ce este mai grav, nu avem respect și nici măcar îngrijorare pentru valorile pe care le vom preda generațiilor viitoare. Dar ne lamentăm că nu suntem respectați pe plan internațional (că Austria ne umilește, că Olanda ne urăște, că Ungaria ne vrea Ardealul, că Zelenski nu ne pomenește etc). Ne merităm soarta!
Raspunde

Gheorghe Doja

Acum 4 luni

Bataie de joc , rusine ! Nesimtire si dispret , mai e unul din Sibiu care ne-a calcat in picioare !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus