”Să bei cafea în oraş a devenit un lux: Un cappuccino a ajuns să coste chiar şi 18-20 de lei, cu 20-50% mai mult decât acum un an, chiar mai mult ca în Spania sau Italia. Cum s-a ajuns aici?”. Acesta este titlul unui articol apărut săptămâna aceasta în Ziarul Financiar și am vrut să verificăm dacă nu cumva e o exagerare.
În Sibiu, prețul unui cappuccino pleacă de undeva de la 10 lei, în centrul orașului, în locurile unde există promoții. Acolo unde nu sunt, și cu cât ne apropiem de centru, prețurile urcă la 13 sau chiar 15 lei.
Să exemplificăm: 13 lei, adică 2,6 euro este prețul promoțional al unui capuccino sau americano plus un croissant la ”Hug the mug”, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. La ”Coffe to go” prețul e chiar mai mic: 10 lei pentru cappuccino și croissant. Deci 2 euro.
Dar dincolo de promoții, prețurile sunt ”în aer”. La terasa ”Leon” un cappuccino flavor costă 15 lei (3 euro). Aici trebuie făcută mențiunea că în țară dacă vrei un cappuccino cu aromă de ciocolată sau cacao, plătești în plus. În Italia, de exemplu, prețul este același. Un cappuccino ”simplu” costă la Leon 13 lei – 2,6 euro.
Aceleași prețuri pot fi întâlnite la aproape toate prețurile din zona Piața Mare – Piața Mică.
Prețurile din centrul orașului Milano
Scatti di Gusto, o publicație online destinată industriei Horeca din Italia a făcut recent un articol exact cu acest subiect. Cât costă o cafea și un croissant în centrul orașului Milano. S-a plecat de la același principiu ca și în cazul articolului din Ziarul Financiar: în ultima vreme toate s-au scumpit. Inclusiv cafeaua.
Pe primul loc în acest clasament se plasează Restaurantul ”Carlo Cracco” din Galleria Vittorio Emanuele II. Aici, un mic dejun costă 4,8 euro.
”Am putea adăuga că, în mai 2022, un cappuccino și o brioche costau 4 euro (1,80 euro + 2,20 euro. Brioșele sunt în continuare cele rezultate din colaborarea lui Carlo Cracco cu Marco Pedron, care a părăsit recent compania”, se precizează în articol.
Trebuie subliniat însă că bucătarul-șef al localului, Carlo Cracco, este considerat de mulți drept reprezentantul suprem al bucătăriei italiene. Cu toate acestea, un cappuccino costă 2 euro.
”Dacă ajungi dinspre Piazza Diaz sau Piazza Duomo o să vezi o coadă mai mult sau mai puțin lungă sub arcada din fața intrării în patiseria lui Iginio Massari. Aceasta este o priveliște destul de comună. Faima acum mondială a maestrului patiser din Brescia continuă să atragă mulțimile.
Prețul micului dejun la Massari's, în centrul orașului Milano, este de 3,70 euro - 1,90 euro pentru cappuccino, 1,80 euro pentru brioche. Pe chitanță este trecută ca fiind "brioche cu cremă", dar de fapt era goală - și toate brioșele costă 1,80 euro”, scrie în articol.
Cea mai scumpă cafea din clasamentul italienilor este cea de la ”Trussardi By Giancarlo Perbellini”. Pentru a lua micul dejun la noua cafenea Trussardi din Milano, încredințată bucătarului Giancarlo Perbellini, care a primit mai multe stele, prețul este de 7 euro. Adică 3,50 euro pentru cappuccino și 3,50 euro pentru brioche. Am adăugat și un pain au chocolat, 4 €, și o sticlă mică de apă, 2,50 € - totul a devenit prânzul meu”, scrie autorul. În sfârșit, mult peste Sibiu, ar fi completarea noastră.
La ”Marchesi 1824” din centrul orașului Milano, prețul micului este de 4,50 euro: 2 euro pentru cappuccino, 2,50 euro pentru croissant.
Cum s-a ajuns la prețurile din România?
Proprietarii de cafenele spun că scumpirile vin în lanţ şi că, de fapt, creşterile de preţ nu au fost transmise integral către client pentru că puterea de cumpărare a oamenilor nu ar fi putut duce aşa ceva, scrie Ziarul Financiar. Cu alte cuvinte, cafeaua la noi ar fi trebuit să fie și mai scumpă.
Potrivit datelor de la biroul european de statistică Eurostat, preţul cafelei, al ceaiului şi cel la cacao (ele sunt analizate împreună) a crescut cu aproape 20% în noiembrie 2022 versus aceeaşi lună a anului anterior. Acestea sunt cele mai recente date, menționează ZF.ro.
Deşi jucătorii din piaţă spun că preţurile nu reflectă în totalitate scumpirile de pe lanţ, realitatea este că ele au crescut cu mult mai mult decât salariile, care au un plus de 13,6% an la an în noiembrie, cele mai recente date INS. „Preţurile din România la cafeaua de specialitate au ajuns mai mari ca în Spania“, spune un antreprenor care doreşte să rămână anonim.
El afirmă că a băut recent în Barcelona, oraş turistic şi considerat scump, cafea de specialitate cu lapte cu 2 euro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3390
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Sparrow
Acum 6 ore
Adina
Acum 6 ore
HellTown
Acum 6 ore
Ionica vecinu
Acum 6 ore
Casian