Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Prețul unui cappuccino în Sibiu, mai scump ca în Milano. 2,6 euro - aici, 2 euro la ”Marchesi 1824”, în Piața Domului

Prețul unui cappuccino în Sibiu, mai scump ca în Milano. 2,6 euro - aici, 2 euro la ”Marchesi 1824”, în Piața Domului

”Să bei cafea în oraş a devenit un lux: Un cappuccino a ajuns să coste chiar şi 18-20 de lei, cu 20-50% mai mult decât acum un an, chiar mai mult ca în Spania sau Italia. Cum s-a ajuns aici?”. Acesta este titlul unui articol apărut săptămâna aceasta în Ziarul Financiar și am vrut să verificăm dacă nu cumva e o exagerare.

În Sibiu, prețul unui cappuccino pleacă de undeva de la 10 lei, în centrul orașului, în locurile unde există promoții. Acolo unde nu sunt, și cu cât ne apropiem de centru, prețurile urcă la 13 sau chiar 15 lei.

Să exemplificăm: 13 lei, adică 2,6 euro este prețul promoțional al unui capuccino sau americano plus un croissant la ”Hug the mug”, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. La ”Coffe to go” prețul e chiar mai mic: 10 lei pentru cappuccino și croissant. Deci 2 euro.

Dar dincolo de promoții, prețurile sunt ”în aer”. La terasa ”Leon” un cappuccino flavor costă 15 lei (3 euro). Aici trebuie făcută mențiunea că în țară dacă vrei un cappuccino cu aromă de ciocolată sau cacao, plătești în plus. În Italia, de exemplu, prețul este același. Un cappuccino ”simplu” costă la Leon 13 lei – 2,6 euro.

Aceleași prețuri pot fi întâlnite la aproape toate prețurile din zona Piața Mare – Piața Mică.

Prețurile din centrul orașului Milano

Scatti di Gusto, o publicație online destinată industriei Horeca din Italia a făcut recent un articol exact cu acest subiect. Cât costă o cafea și un croissant în centrul orașului Milano. S-a plecat de la același principiu ca și în cazul articolului din Ziarul Financiar: în ultima vreme toate s-au scumpit. Inclusiv cafeaua.

Pe primul loc în acest clasament se plasează Restaurantul ”Carlo Cracco” din Galleria Vittorio Emanuele II. Aici, un mic dejun costă 4,8 euro.

”Am putea adăuga că, în mai 2022, un cappuccino și o brioche costau 4 euro (1,80 euro + 2,20 euro. Brioșele sunt în continuare cele rezultate din colaborarea lui Carlo Cracco cu Marco Pedron, care a părăsit recent compania”, se precizează în articol.

Trebuie subliniat însă că bucătarul-șef al localului, Carlo Cracco, este considerat de mulți drept reprezentantul suprem al bucătăriei italiene. Cu toate acestea, un cappuccino costă 2 euro.

”Dacă ajungi dinspre Piazza Diaz sau Piazza Duomo o să vezi o coadă mai mult sau mai puțin lungă sub arcada din fața intrării în patiseria lui Iginio Massari. Aceasta este o priveliște destul de comună. Faima acum mondială a maestrului patiser din Brescia continuă să atragă mulțimile.

Prețul micului dejun la Massari's, în centrul orașului Milano, este de 3,70 euro - 1,90 euro pentru cappuccino, 1,80 euro pentru brioche. Pe chitanță este trecută ca fiind "brioche cu cremă", dar de fapt era goală - și toate brioșele costă 1,80 euro”, scrie în articol.

Cea mai scumpă cafea din clasamentul italienilor este cea de la ”Trussardi By Giancarlo Perbellini”. Pentru a lua micul dejun la noua cafenea Trussardi din Milano, încredințată bucătarului Giancarlo Perbellini, care a primit mai multe stele, prețul este de 7 euro. Adică 3,50 euro pentru cappuccino și 3,50 euro pentru brioche. Am adăugat și un pain au chocolat, 4 €, și o sticlă mică de apă, 2,50 € - totul a devenit prânzul meu”, scrie autorul. În sfârșit, mult peste Sibiu, ar fi completarea noastră.

La ”Marchesi 1824” din centrul orașului Milano, prețul micului este de 4,50 euro: 2 euro pentru cappuccino, 2,50 euro pentru croissant.

Cum s-a ajuns la prețurile din România?

Proprietarii de cafenele spun că scumpirile vin în lanţ şi că, de fapt, creşterile de preţ nu au fost transmise integral către client pentru că puterea de cumpărare a oamenilor nu ar fi putut duce aşa ceva, scrie Ziarul Financiar. Cu alte cuvinte, cafeaua la noi ar fi trebuit să fie și mai scumpă.

Potrivit datelor de la biroul european de statistică Eurostat, preţul cafelei, al ceaiului şi cel la cacao (ele sunt analizate împreună) a crescut cu aproape 20% în noiembrie 2022 versus aceeaşi lună a anului anterior. Acestea sunt cele mai recente date, menționează ZF.ro.

Deşi jucătorii din piaţă spun că preţurile nu reflectă în totalitate scumpirile de pe lanţ, realitatea este că ele au crescut cu mult mai mult decât salariile, care au un plus de 13,6% an la an în noiembrie, cele mai recente date INS. „Preţurile din România la cafeaua de specialitate au ajuns mai mari ca în Spania“, spune un antreprenor care doreşte să rămână anonim.

El afirmă că a băut recent în Barcelona, oraş turistic şi considerat scump, cafea de specialitate cu lapte cu 2 euro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Sibian SB

Acum 1 an

Ce explicatii au? Ce se intampla la noi? Suntem fuduli sau suntem luati de fraieri?!
Raspunde

Sib

Acum 1 an

Interesanta comparatia. Eu as fi curios si de o analiza a costurilor ce le implica o cafea aici vs Italia, materia prima ma gandesc ca are un cost similar, dar costul fortei de munca si al chiriei probabil difera semnificativ. Daca costul produselor e similar in ambele tari ar fi de asteptat ca si salariile persoanelor care prepara cafeau sa fie similare.
Raspunde

Emila

Acum 1 an

Prețul produselor, ca și ar forței de muncă, e determinat de cerere vs. ofertă. Economie de cl. 7-a. Atâta vreme cât cineva cumpără la prețul ăsta, și are cine s-o servească, afacerea e pe plus.
Raspunde

Auditoru' zice..

Acum 1 an

Si as mai adauga ceva.Nivelul de impozitare din RO si 'atentiile'cerute ca sa detii un spatiu comercial cu vad.Plus cresterile nejustificate ale primariei de a mari chiria..Practic,nu te gasesti in posibilitatea de a face un buget realist de venituri si cheltuieli. Daca compar Italia cu Romania,cazul de fata,hai sa comparam si nivelul de salarizare si impozite,in special.Si eu pot sa beau o cafea excelenta si o ciocolata fierbinte minunata cu 1 leu.Daca ajung in Coasta de Fildes sau Ethiopia...
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

"...spune un antreprenor care nu doreşte să rămână anonim." Pai si cine e daca NU doreste sa ramana anonim...? :))
Raspunde

Nonick

Acum 1 an

"Prețul unui cappuccino în Sibiu, mai scump ca în Milano" "Prețul e mai mare" sau "un cappuccino e mai scump". Nu amestecăm expresiile. Și mai sunt greșeli, dar, na, ce pretenții să ai.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Preturile de lux si nu numai, sunt mai mari in toate statele corupte si sarace.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

De ce nu se da exemplu un expreso, pe meniu vad 11 lei cel mai ieftin, adica 2 euro si ceva, pe cand in Italia cel mai scump expresso e 1 euro jumate. De ce nu se compara preturile la restaurant care au ajuns mai scumpe decat in afara desi mana de lucru si chiria e mult mai ieftina la noi decat acolo. Nu materia prima da pretul final, materia prima reprezinta doar jumatate din pretul final
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Inflația? Prețul utilităților? Prețul încasat pe metrul patrat închiriat pe domeniul public de minunata administrație locală? Nivelul TVA ului? Taxele și impozitele reținute de stat de la angajatori? Toate acestea, cred, ar trebui să facă parte din comparație, deasemenea. Altfel doar amestecam mere cu pere fără să ne pese de relevanța rezultatului.
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Trebuie sa fim mandri ca aici e locul unde sa inventat casul si unde e mai bine sa traiesti decit la Viena sau Milano !
Raspunde

Ciorapel

Acum 1 an

La 5 to go e 6 lei un cappuccino (1.2 euro). Nu trebuie sa coste peste tot 2 Euro. Dar au luat o razna cu toții, cum sa dai 15 lei pe o cafea?
Raspunde

Cafegiu

Acum 1 an

Articol scris pentru a induce in eroare. Exista 5 To Go și ei vând cappuccino cu 6 lei și sunt tot pe centru.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

5 to go e take away. Ți-ai luat cartonul numit "cană" și te descurci. N-au de platit zeci de metri pătrați de terasă,lunar,la primărie. Și un spațiu că cel de pe Filarmonicii colt cu Magheru nu se compară la chirie cu ce plătește "Hug The Mug" pe Blacescu. Mai degrabă comparația ta induce in eroare.
Raspunde

Cafegiu

Acum 1 an

1. Eu nu vad nicăieri comparație in ce am postat mai sus. Nu am comparat Hug the Mug cu Meron sau 5 to go 2. Am spus doar că sunt coffee shopuri care vând cappuccino cu 6 lei (inclusiv aromele). Am dat doar exemplu cu 5 to go, sunt cei mai ieftin și au produse ok. Sunt și alte coffee shopuri (Captain Bean, mai e și Bubble etc) care vând cafea cu lapte sub 10 lei. Prin urmare, nu induc in eroare cu postarea mea. Daca articolul se referă la preturi cafea, eu unul doar am menționat că sunt și prețuri decente in Sibiu. Daca o sa se refere cat de mare e chiria, cat e la Primărie cum spui tu, acolo e alta discuție. Eu nu știu cat de mari sunt chiriille/taxele Primărie Sibiu. Știu însă un lucru: un cappuccino cu arome incluse costa 6 lei la 5 to go :)
Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Să-l bea ei cu mama lor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus